пʼятницю, 1 лютого 2013 р.

ТРАВЕНЬ 2013

Травень 1 Середа
1 (18) Велика середа.
Прп. Йоана, учня св. Григорія Декаполіта.

Утреня: замість “Бог Господь” співаємо “Алилуя” розлого і мелізматично на 8 глас і тропар “Ось Жених” (2), Сл., І нині: той самий. Катизми три, сідальні Тріоді. Відтак “Щоб удостоїтись нам”, Єв. Йо. зач. 41; 12, 17-50. Пс. 50. Трипіснець Тріоді. Перед конд.-ікосом співається мала єктенія; на 9-ій пісні “Чеснішу” не співається, ані “Достойно” по каноні, але одразу по катавасії – малу єктенію і світил. “Чертог Твій” (2), Сл., І нині: світил. той самий. Хвалитних стихир – 4: Тріоді, Сл., І нині: Тріоді; мале славослов’я і, по “Сповнім”, - стиховня Тріоді та все інше з поклонами, як у посні дні Великого посту, і якщо не приєднуємо перший час, то відпуст: «Господь, що гряде на вольну страсть спасіння нашого ради…»

Часи: все за пісним уставом святої Чотиридесятниці, лише на всіх Часах кондак Тріоді.

Літургія Передосвячених Дарів: катизма 18. На “Господи, взиваю” – 10 стихир Тріоді, Сл., І нині: Тріоді. Вхід з Євангелією. Прокімен: “Сповідайтеся Богу небесному”, читання: Вих. 2, 11-22; прокімен: “Господи, милість Твоя повіки”, читання: Йова 2, 1-10. Після “Нехай направиться” - виголос: “І щоб удостоїтися нам” й ін. та читає Євангеліє Мт. зач. 108; 26, 6-16. Далі по чину Літургія Передосвячених Дарів. Відпуст: «Господь, що гряде на вольну страсть спасіння нашого ради…»

По відпусті Літургії Передосвячених Дарів вже більше не творимо поклонів у храмі, за винятком трьох доземних поклонів перед Плащаницею зі співом тропаря “Благообразний Йосиф”, а також поясних поклонів зі співом "Слава страстям Твоїм, Господи" і, за звичаєм, "Слава довготерпінню Твоєму, Господи" відповідно - перед і після читання Євангелія.


Травень 2 Четвер
2 (19) Великий четвер. Страсті. Спомин Тайної Вечері.
Прп. Йоана Старопечерника.

Утреня: замість “Бог Господь” співаємо “Алилуя” розлого і мелізматично на 8 глас і тропар “Коли славні учні” (2), Сл., І нині: той самий. Після цього відразу: “Щоб удостоїтись нам”, Єв. Лк. зач. 108; 22, 1-39. Пс. 50. Канон Тріоді. Катавасія після кожної пісні – той самий ірмос. На 9-ій пісні “Чеснішу” не співається, ані “Достойно” по каноні, але одразу по катавасії – мала єктенія і світильний “Чертог Твій” (2), Сл., І нині: той самий. Хвалитних стихир – 4 Тріоді, Сл., І нині: Тріоді. Мале славослов’я і, по єктенії “Сповнім” – стиховня Тріоді зі своїми приспівами. По “Отче наш” – тропар “Коли славні учні” (1) без богородичного. Єктенія «Помилуй нас, Боже» і якщо не приєднуємо перший час, то відпуст: «Господь, що гряде на вольну страсть спасіння нашого ради…»

Часи: на всіх тропар і кондак Великого Четверга.

Вечірня з Літургією св. Василія Великого
Перед службою в катедральних церквах архиєрей освячує антимінси, на літургії, після І нехай будуть милості – освячує миро, а по заамвонній молитві – омиває ноги.
Ієрей, одягнений у всі ризи багряної або іншої темної барви, стає перед святою трапезою, відсуває катапетасму (царські врата зачинені до Світло тихе), а диякон виходить південними дверима перед царські врата і виголошує: Благослови, владико.
Ієрей: Благословенне Царство: Лик: Амінь. І співаємо Царю Небесний, трисвяте і все інше початку звичайного аж до Прийдіте, поклонімся:
Коли співці почнуть співати передпочатковий псалом, диякон заходить у святилище і стає з правої сторони святої трапези, а ієрей виходить перед царські врата і молиться з непокритою головою молитви вечірні.
На “Господи, взиваю” 10 стихир Тріоді, Сл., І нині: Тріоді. Вхід з Євангелієм, прокімен “Спаси мене, Господи” і читання: Виходу 19, 10-19; прокімен “Вирятуй мене”, читання: Йова 38, 1-21; 42, 1-5 та Ісаї 50, 4-11. Мала єктенія, Трисвяте. Прокімен: «Князі народів» і Ап. 1 Кор. зач. 149; 11, 23-32. Перед Євангелієм: “Слава Страстям Твоїм, Господи”: Єв. Мт. зач. 107; Мт. 26, 1-20, Ів. 13, 3-17, Мт. 26, 21-39, Лк. 22, 43-45, Мт. 26, 40-27, 2. Після Євангелія: “Слава довготерпінню Твоєму, Господи”. Замість “Херувимської пісні” й причасного та “Нехай сповняться” – “Вечері Твоєї Тайної”; замість “Достойно” – ірмос “Гостинністю Владики”. Відпуст: «Христос, істинний Бог наш, що з премногої благости найкращу путь смирення показав, коли омив ноги учням і аж до хреста і гробу зійшов задля нас, молитвами пречистої Своєї Матері, святих славних і всехвальних апостолів, во святих отця нашого Василія Великого, архиєпископа Кесарії Каппадокійської, і всіх святих, помилує і спасе нас, як благий і чоловіколюбець».

Утреня Страстей Господа нашого Ісуса Христа
Цю утреню співаємо, за уставом, по заході сонця у Вел. Четвер.
Аналой з двома свічниками, де буде покладене св. Євангеліє, ставиться перед царськими вратами і кадження буде перед кожним Євангелієм.
Ієрей в епітрахилі багряної або іншої темної барви вклоняється перед святою трапезою, відсуває катапетасму, виходить північними дверима перед зачинені царські врата і виголошує: "Слава святій" і далі утреня по чину. замість “Бог Господь” співаємо “Алилуя” розлого і мелізматично на 8 глас і тропар “Коли славні учні” (2), Сл., І нині: той самий. Перед читанням св. Євангелія священик, одягнений у фелон багряного кольору, кадить престіл, людей. Перед наступними Євангеліями священик кадить лише престіл.
Відпуст: «Христос, істинний Бог наш, що оплювання, і бичування, і по лиці удари, і хрест, і смерть перетерпів за спасіння світу, молитвами пречистої Своєї Матері, святих славних і всехвальних Апостолів, преподобних і богоносних отців наших, і всіх святих, помилує і спасе нас, як благий і чоловіколюбець».

Травень 3 П’ятниця
3 (20) Велика п’ятниця. Плащаниця.
Прп. Тедора Трихіни.

Великі (Царські) Часи: священик в єпітрахилі багряного кольору творить малий поклін перед св. престолом, відсуває катапетасму, виходить південними дверима перед зачинені св. двері. Початок звичайний. Св. двері відчиняються перед прокіменом, який є перед пареміями. Після читання Апостола священик кадить престіл, іконостас та людей. Після читання Євангелія священик цілує св. Книгу, залишає її розгорнутою на аналої, а сам повертається до святилища, зачиняє св. двері, знімає фелон і далі за чином. На 9-му часі св. книга відноситься до святилища та кладеться на престолі.
На 1-му часі – Ап. – Гал. 215 зач.; 6, 14-18. Єв. – Мт. 110 зач.; 27, 1-56.
На 3-му часі – Ап. – Рим. 88 зач.; 5, 6-11. Єв. – Мр. 67 зач.; 15, 16-41.
На 6-му часі – Ап. – Євр. 306 зач.; 2, 11-18. Єв. – Лк. 111 зач.; 23, 32-49.
На 9-му часі – Ап. – Євр. 324 зач.; 10, 19-31. Єв. – Йо. 59 зач.; 18, 28 – 19, 37.
Вечірня: Єв. – Мт. 110 зач.; Мт. 27, 1-38; Лк. 23, 39-43; Мт. 27, 39-54; Йо. 19, 31-37; Мт. 27, 55-61.

Вечірня з винесенням Плащаниці: священик в єпітрахилі творить мал. поклін перед престолом, відсуває катапетасму, виходить південними дверима перед св. двері і далі Початок звичайний. На “Господи, взиваю” 6 стихир Тріоді, Сл.: Тріоді., І нині: Тріоді. Вхід з Євангелієм. 3 читання Тріоді. Прокімен “Поділили ризи”, читання Виходу 33, 11-22; прокімен “Розсуди, Господи”, читання Йова 42, 12-16; прокімен “Поклали Мене”, читання Ісаї 53, 13-15; 53, 1-12; Ап. 1 Кор. зач. 126; 1, 18-31; 2, 1-2; та Єв. Мт. зач. 110; 27, 1-38; Лк. 23, 39-43; Мт. 27, 39-54; Йо. 19, 31-37; Мт. 27, 55-61. На стиховні стихири Тріоді, Сл., І нині: “Тебе, що світлом”. Після прохальної єктенії відбувається обхід у такий спосіб: священик одягається у всі ризи. Наперед походу йде хрестоносець, хоругви, братство, хор. Старший брат несе Євангеліє, священик дає Плащаницю старшим братам, її несуть ногами до людей. Священик йде перед Плащаницею і кадить. Похід виходить з церкви і повертає праворуч; обійшовши церкву тричі або один раз, заходять до церкви. Під час обходу співають Стихири на стиховні. Тропар “Благообразний Йосиф” (3). Священик після кожного разу творить тільки великий поклін, а вірні – доземний. Великий відпуст: «Христос, істинний Бог наш, що задля нас, людей, і нашого ради спасіння страшні страждання, і Животворящий Хрест, і вольне погребення плоттю прийняти зволив, молитвами пречистої Своєї Матері, святих славних і всехвальних Апостолів, преподобних і богоносних отців наших, і всіх святих, помилує і спасе нас, як благий і чоловіколюбець".

Єрусалимська Утреня (відправляється ввечері): священик під час Утрені стоїть перед Божим Гробом, де для нього підготовлено сидіння та стіл зі свічками й книгами. Священик одягнений у єпітрахиль та фелон багряного кольору. Позаду сидіння ставиться аналой.
Після вел. славослов’я священик бере Євангеліє з престолу, творить обхід, як на Літургії. Ставши перед Божим Гробом, очікує закінчення Трисвятого і стихири “Прийдіте ублажімо”. Тоді ставить Євангеліє на аналой, обернений до людей. Перед читанням Євангелія, під час “Алилуя” (г. 5), священик кадить Божий Гріб та людей. По відчитанні Євангелія ієрей цілує та закриває його і залишає на аналої. Коли відспівають “Благообразний Йосиф”, священик бере Євангеліє, входить до святилища та кладе його на престолі, відтак зачиняє св. двері й засуває катапетасму.

Травень 4 Субота
4 (21) Велика субота.
Св. свщмч. Януарія і тих, що з ним.
Св. мч. Теодора, що в Персії.

Часи: на всіх тропар і кондак Великої суботи.

Вечірня з Літургією св. Василія Великого: катизми нема. На “Господи, взиваю” 8 стихир: 4 воскресні 1-го гласу і 4 Тріоді, Сл.: Тріоді, І нині: догмат 1-го гласу. Вхід з Євангелієм, нема прокімена, а відразу читання Тріоді, поділені на дві частини, між якими співаємо “Заспіваймо Господеві”. Після останнього читання співаємо “Господа славте”. По мал. єктенії – виглас “Бо ти святий єси”, “Ви, що в Христа хрестилися” і далі за чином Літургія св. Василія Великого. Ап. – Рим. 91 зач.; 6, 3-11. Після апостола лик замість Алилуя співає протяжно і торжественно на глас 7 останній стих 81 псалма "Воскресни Боже" як приспів до всіх інших його стихів. Тим часом священнослужителі у вівтарі переодягаються у світлі ризи, також переодягають у все світле престол, жертовник і аналої. Перед Євангелієм і після нього лик співає: Слава Тобі, Господи, слава Тобі. Єв. – Мт. 115 зач.; 28, 1-20. Замість Херувимської пісні - “Нехай мовчить всяка плоть”. Замість “Достойно” - “Тобою радується” або “Не ридай наді мною Мати”. Причасний Тріоді «Востав, мов зо сну, Господь».
По закінченні заамвонної молитви ієрей благословляє хліби й вино.
Відпуст Великої Суботи: Христос, істинний Бог наш, що задля нас, людей, і нашого ради спасіння волею положився у гробі плоттю і зійшов на Ад, молитвами пречистої Своєї Матері, святих славних і всехвальних апостолів, во святих отця нашого Василія Великого, архиєпископа Кесарії Каппадокійської, і всіх святих, помилує і спасе нас, як благий і чоловіколюбець.
Після відпусту, за галицькою традицією, перед Плащаницею тропар Благообразний Йосиф тричі, з поклонами.
Де є такий звичай, ввечорі в Велику Суботу відбувається читання всієї книги Діянь святих Апостолів. Перший читець, вийшовши на середину храму, промовляє: Діяння святих Апостолів благослови, отче, прочитати.
Тоді ієрей: Молитвами святих Апостолів, Господи Ісусе Христе, Боже наш, помилуй нас.
Читець: Амінь. І починає читати.

Травень 5 Неділя
5 (22) НЕДІЛЯ ПАСХИ. ВОСКРЕСЕННЯ ХРИСТОВЕ. ВЕЛИКДЕНЬ.
Прп. Теодора Сикеота.

Надгробне: священик, одягнений в епітрахиль і фелон багряної барви, творить малий поклін перед престолом, відсуває катапетасму, відкриває св. двері та виходить перед Божий Гріб і виголошує: Благословенний Бог наш..., далі початок звичайний. Після “Прийдіте, поклонімся” – Пс. 50, Канон – Пісня 9, Святий Боже, і по “Отче наш” тропар “Коли зійшов Ти до смерти.” Єктенія усильного благання, відпуст. По відпусті тропар “Благообразний Йосиф” (3) з поклонами.
Після тропаря священик бере Плащаницю на плечі й кладе на престол, де вона перебуває протягом Світлої седмиці. А від неділі ап. Томи, ставиться над горним сідалищем або за св. престолом. В деяких церквах є звичай залишати Плащаницю на престолі до Вознесіння.

Пасхальна Утреня: коли Плащаницю взято з Божого Гробу на престіл, священик одягається у всі найсвітліші ризи. В той час у храмі формується похід: попереду хрестоносець, ікона Воскресіння, хоругви, братство, хор. Два старші брати несуть Євангеліє.
Прийшовши перед престіл, священик, поклонившись, бере святий хрест та кадильницю і виходить св. дверима; священик починає співати: (г. 6) ”Воскресіння Твоє, Христе Спасе...”, вірні підхоплюють, а в храмі засвічується все світло і дзвонять в усі дзвони. Похід виходить з церкви і повертає праворуч. Обійшовши церкву тричі (або один раз), священик, тримаючи лівою рукою хрест, а правою кадильницю, кадить тричі церковні двері й виголошує: “Слава святій...” Тоді віддає кадильницю і співає тропар “Христос воскрес”. Вірні повторюють, а тоді священик до половини, а вірні закінчують. Священик виголошує стихи: «Хай воскресне Бог», а вірні після кожного повторюють тропар “Христос воскрес”. По закінченні священик тричі стукає хрестом у двері і, відчинивши їх, входить до церкви, йде через св. двері до престолу та виголошує Мирну єктенію. Далі Пасхальна утреня по чину.
Під час співу Стихир Пасхи предстоятель, тримаючи святий хрест, стає перед іконостасом, а інші служителі, тримаючи книгу святого Євангелія та ікону Воскресіння Христового, стають по його правиці. Вірні приступають, цілуючи ікону, Євангеліє і святий хрест, священики вітають їх словами: «Христос воскрес!», а люди відповідають: «Воістину воскрес!» Відтак і всі присутні в храмі радісно вітають один одного з цими словами.
Святі та дияконські двері залишаються відчиненими впродовж цілої Світлої седмиці.
Перший, третій, шостий та дев’ятий часи, а також Повечер’я та Північна від Світлої Неділі Пасхи до Світлої Суботи включно відправляються за особливим чином.
На Літургії замість Царю небесний, на проскомидії, на Літургії і де ще буде, відмовляємо Христос воскрес тричі до Вознесіння.
По виглосі Благословенне Царство співаємо Христос воскрес тричі, навпереміну зі священиком, як на початку Пасхальної утрені.
Антифони свята. Замість Трисвятого – “Ви, що в Христа хрестилися”. Прокімен і Алилуя свята. Ап. – Ді. 1 зач.; 1-8. Єв. – Йо. 1 зач.; 1, 1-17. Під час читання Євангелії після кожного стиха вдаряють в усі дзвони. Замість “Достойно” – “Ангел сповіщав”. Замість Благословен, хто йде і Ми виділи світло істинне, співаємо Христос воскрес один раз. Замість Нехай сповняться і Будь ім’я Господнє – Христос воскрес тричі. Так аж до віддання свята Пасхи. Причасний: Тіло Христове прийміте
Після заамвонної молитви (або по відпусті Літургії) відбувається благословення артоса.

Вечірня: священик вдягається в усі світлі ризи в неділю, понеділок та вівторок (в інші дні Світлого тижня можна брати тільки єпітрахиль та фелон), кадить згідно з уставом, і виголошує: “Благословенний Бог наш”. “Христос воскрес” (3) із стихами як на Пасхальній Утрені. Мирна єктенія. На “Господи, взиваю” 10 стихир: 4 воскресні 2-го гласу і 6 влкмч., Сл.: влкмч., І нині: догмат за гласом «Слава». Вхід з Євангелією, “Світло тихе”. Прокімен “Хто Бог великий”, а відтак: “І щоб удостоїтися нам”. Єв. Йо. зач. 65; 20, 19-25. Сугуба єктенія, “Сподоби, Господи”, Прохальна єктенія. На Литії – стихири влкмч. На Стиховні – одна воскресна стихира 2-го гласу і одразу після неї стихири Пасхи, після яких «Христос воскрес» (3), тропар влкмч. двічі і «Богородице Діво» раз. Відтак благословення хлібів, «Христос воскрес» (3) і Пс. 33 (до половини). Пасхальний відпуст з помин. влкмч.


Травень 6 Понеділок
6 (23) Світлий понеділок. Великодній тиждень. Тиждень загальниці.
+ Св. влкмч., побідоносця і чудотворця Юрія.

Утреня: священик одягається в усі світлі ризи, кадить згідно з уставом і виголошує: “Слава святій...” По 4 стихах „Хай воскресне Бог” й інших – Слава: тропар влкмч., І нині: воскресний богородичний за гласом тропаря влкмч. Мирна єктенія й одразу полієлей. Величання і сідальний влкмч. Степенна 4-го гласу: «Від юности моєї». Прокімен влкмч. Єв. – Лк. 63 зач.; 12, 2-7. „Воскресіння Христове” (3). «Слава»: Молитвами страстотерпця, Милостивий, очисти, множество прогрішень наших, «І нині»: Молитвами Богородиці, Милостивий, очисти множество прогрішень наших. Стих: «Помилуй мене Боже» і стихира влкмч. Молитва «Спаси, Боже, людей Твоїх». Канон Пасхи і влкмч. Катавасія – ірмоси канону Пасхи. По 3-ій пісні – кондак-ікос Пасхи, по 6-ій – кондак-ікос влкмч. і „Воскрес Ісус із гробу”; по 9-ій – світильний Пасхи, Слава: влкмч., І нині: Пасхи. Хвалитні стихири: 3 воскресні 2-го гласу і 3 влкмч., а також стихири Пасхи з їхніми приспівами, Слава: влкмч., І нині: "Воскресіння день" і, по "Христос воскрес" (3), – Слава: тропар влкмч., І нині: воскресний богородичний за голосом влкмч., дві єктенії і пасхальний відпуст з помин. влкмч.

Часи Пасхальні.

Літургія: все як у неділю Пасхи, а крім того по вході після «Христос воскрес» - тропар влкмч., Сл.: кондак влкмч., І нині: кондак Пасхи. Прокімен: "На всю землю" і влкмч. Ап. і Єв. спершу дня, а потім влкмч. Дня.: Ап. – Ді. 2 зач.; 1, 12-17, 21-26. Єв. – Йо. 2 зач.; 1, 18-28. Влкмч.: Ап. – Ді. 29 зач.; 12, 1-11. Єв – Йо. 52 зач.; 15, 17-16, 2. Причасний «Тіло Христове» і влкмч.

Вечірня: по “Благословенний Бог наш” - “Христос воскрес” (3) із стихами як на Пасхальній Утрені. Мирна єктенія. На “Господи, взиваю” – 6 неділ. стихир 3-го гласу, Сл.: 7-ма стихира, І нині: догмат 3 гласу. Великий прокімен “Бог наш на небі”. На стиховні – стихира 3-гласу “Твоєю страстю”, а відтак стихири Пасхи і пасхальний відпуст.

Травень 7 Вівторок
7 (24) Світлий вівторок.
Св. мч. Сави Стратилата.

Утреня: священик одягається в усі світлі ризи, кадить згідно з уставом і виголошує: “Слава святій...” Все інше, як у неділю Пасхи; канон Пасхи буде з малими єктеніями по 3-ій, 6-ій та 9-ій піснях. На Хвалитних: 4 неділ. стихири 3-го гласу та стихири Пасхи. Далі все, як у неділю Пасхи.

Часи Пасхальні.

Літургія: все - як у неділю Пасхи. Прокімен: "Величає душа моя". Ап. – Ді. 4 зач.; 2, 14-21. Єв. – Лк. 113 зач.; 24, 12-35.

Вечірня: по “Благословенний Бог наш” - “Христос воскрес” (3) із стихами як на Пасхальній Утрені. Мирна єктенія. На “Господи, взиваю” 10 стихир: 4 воскресні 4-го гласу і 6 ап., Сл.: ап., І нині: догмат за гласом «Слава». Вхід, “Світло тихе”. Прокімен великий, глас 8: “Гласом моїм до Господа” і 3 читання ап.: Якова 1, 1-12; Якова 1, 13-27; Якова, 2, 1-13. На Стиховні – одна воскресна стихира 4-го гласу і одразу після неї стихири Пасхи, після яких «Христос воскрес» (3), Слава: тропар ап., І нині: богородичний воскресний за гласом «Слава». Пасхальний відпуст з помин. влкмч.

Травень 8 Середа
8 (25) Світла середа.
+ Св. ап. і єв. Марка.

Утреня: священик одягається в усі світлі ризи, кадить згідно з уставом і виголошує: “Слава святій...” По 4 стихах „Хай воскресне Бог” й інших – Слава: тропар ап., І нині: воскресний богородичний за гласом тропаря ап. Мирна єктенія й одразу полієлей. Величання і сідальний ап. Степенна 4-го гласу: «Від юности моєї». Прокімен ап. Лк. 50 зач.; 10, 1-15. „Воскресіння Христове” (3). «Слава»: Молитвами святих апостолів, «І нині»: Молитвами Богородиці. Стих: «Помилуй мене Боже» і стихира ап. Молитва «Спаси, Боже, людей Твоїх». Канон Пасхи і ап. Катавасія – ірмоси канону Пасхи. По 3-ій пісні – кондак-ікос Пасхи, по 6-ій – кондак-ікос ап. і „Воскрес Ісус із гробу”; по 9-ій – світильний Пасхи, Слава: ап., І нині: Пасхи. Хвалитні стихири: 3 воскресні 4-го гласу і 3 ап., а також стихири Пасхи з їхніми приспівами, Слава: ап., І нині: "Воскресіння день" і, по "Христос воскрес" (3), – Слава: тропар ап., І нині: воскресний богородичний за голосом ап., дві єктенії і пасхальний відпуст з помин. ап.

Часи Пасхальні

Літургія: все як у неділю Пасхи, а крім того по вході після «Христос воскрес» - тропар ап., Сл.: кондак ап., І нині: кондак Пасхи. Прокімен: «Пом’яну ім’я Твоє», і ап. Ап. і Єв. спершу дня, а потім ап. Дня.: Ап. – Ді. 5 зач.; 2, 22-36. Єв. – Йо. 4 зач.; 1, 35-51. Ап.: Ап. – 1 Пт. 63 зач.; 5, 6-14. Єв. – Мр. 23 зач.; 6, 7-13. Причасний «Тіло Христове» і ап.

Вечірня: по “Благословенний Бог наш” - “Христос воскрес” (3) із стихами як на Пасхальній Утрені. Мирна єктенія. На “Господи, взиваю” – 6 неділ. стихир 5-го гласу, Сл.: 7-ма стихира, І нині: догмат 5 гл. Великий прокімен, г. 7, “Вислухай, Боже, молитву мою”. На стиховні – стихира 5-го гласу: “Тебе, Спаса Христа”, а відтак стихири Пасхи і пасхальний відпуст.

Травень 9 Четвер
9 (26) Світлий четвер.
Св. свщмч. Василія, єп. Амасійського.

Утреня: все, як у неділю Пасхи. Канон Пасхи буде з малими єктеніями лише по 3-ій, 6-ій та 9-ій піснях. На Хвалитних: 4 неділ. стихири гл. 5 та стихири Пасхи. Пасхальний відпуст.

Часи Пасхальні.

Літургія: все - як у неділю Пасхи. Прокімен, глас 3: «Співайте Богові нашому». Ап. – Ді. 6 зач.; 2, 38-43. Єв. – Йо. 8 зач.; 3, 1-15.

Вечірня: по “Благословенний Бог наш” - “Христос воскрес” (3) із стихами як на Пасхальній Утрені. Мирна єктенія. На “Господи, взиваю” стихири неділ. гл. 6, Сл.: 7-ма стихира, І нині: догмат 6-го гл. Великий прокімен, г. 7: “Возлюблю Тебе, Господи”. На стиховні – стихира 6-го гласу: “Воскресіння твоє”, а відтак стихири Пасхи і пасхальний відпуст.

Травень 10 П’ятниця
10 (27) Світла п’ятниця.
Прп. Стефана, єп. Володимира Волинського.

Утреня: все, як у неділю Пасхи. Канон Пасхи буде з малими єктеніями лише по 3-ій, 6-ій та 9-ій піснях. На Хвалитних: 4 неділ. стихири 6 гласу та стихири Пасхи. Пасхальний відпуст.

Часи Пасхальні.

Літургія: все - як у неділю Пасхи. Прокімен, глас 8: «На всю землю». Ап. Ді. зач. 7; 3, 1-8; Єв. Йо. зач. 7; 2, 12-22.

Вечірня: по “Благословенний Бог наш” - “Христос воскрес” (3) із стихами як на Пасхальній Утрені. Мирна єктенія. На “Господи, взиваю” стихири неділ. гл. 81, великий прокімен, глас 8: “Дав єси спадкоємство”. На стиховні – стихира 8-го гласу: “На хрест вийшов Ти, Ісусе", а відтак стихири Пасхи і пасхальний відпуст.

Травень 11 Субота
11 (28) Світла субота.
Свв. апп. Ясона й Сосіпатра. Свв. мчч. Дади, Максима й Кинтиліяна.
Св. Кирила, єп. Турівського.

Утреня: все, як у неділю Пасхи. Канон Пасхи буде з малими єктеніями лише по 3-ій, 6-ій та 9-ій піснях. на Хвалитніх: 4 неділ. стихири гл. 8 та стихири Пасхи. Пасхальний відпуст.

Часи Пасхальні, лише 9 час буде за звичним уставом і на ньому співаємо тропар гл. 8, «З висоти зійшов Ти, Милосердний» і кондак Пасхи «Хоч і у гріб».

Літургія: все згідно з уставом, однак, після заамвонної молитви, священик, вийшовши перед тетрапод, читає молитву на роздрібнення Артоса. Потім Артос забирає до захристії, а в неділю ап. Томи, після заамвонної молитви, роздає вірним. Ап. Ді. зач. 8; 3, 11-16; Єв. Ів. зач. 11; 3, 22-33.

На вечірні виголос: “Слава святій”, “Христос воскрес” (3). “Прийдіте, поклонімося” (3). Пс. 103. “Блажен муж”. На “Господи, взиваю” 10 стихир свята, Сл., І нині: свята. Прокімен дня. Читань немає. Литія свята. Стиховня свята. По “Отче наш”: тропар “Хоч запечатаний був гріб” (3). «Будь ім’я Господнє», Пс. 33 і великий святковий відпуст.

Травень 12 Неділя
12 (29) Неділя 2-га після Пасхи. Томина. Антипасха. Єв. 1.
Свв. дев’ятьох мчч., що в Кизиці. Прп. Мемнона, чудотворця.

Утреня: по “Бог Господь” тропар свята (2), Сл., І нині: свята. Сідальні свята. Полієлей, Величання і сідал. свята. Степенна, глас 4: “Від юності”. Прокімен свята, Єв. Мт. 116; 28, 16-20. “Воскресіння Христове” (3), Пс. 50, стихира воскресна. Канон свята, катавасія – ірмоси Пасхи. По 3-ій – іпакой свята, по 6-ій – конд.-ікос свята. Немає “Чеснішу”, а відразу ірмос 9-ої пісні. По 9-ій – “Свят Господь Бог наш” (3). світил. свята (2), Сл., І нині: світильний свята. Хвалитніх стихир 4 свята, Сл.: свята, І нині: “Преблагословенна”. По вел. славослов’ї – тропар свята. По відпусті: Сл., І нині: стихира євангел.

Часи: на всіх тропар і кондак свята.

Літургія: антифони недільні. Тропар свята Сл., І нині: кондак свята. Прокімен і алилуя свята. Ап. Ді. зач. 14; 5, 12-20; Єв. Ів. зач. 65; 20, 19-31. Замість «Достойно» - «Ангел сповіщав». Причасний свята.

Вечірня: “Блажен муж”. На “Господи, взиваю” 8 стихир: 3 свята, 5 ап., Сл.: ап., І нині: свята. Прокімен дня. Три читання ап.: Як. 1, 1-12, Як. 1, 13-27, Як. 2, 1 -13. Стиховня ап, Сл.: ап., І нині: свята. По «Отче наш» тропар ап., Сл., І нині: свята. Відпуст великий. з помин. свята і ап.

Про відпусти а Пасхальний період: що розпочинається словами: «Христос, що воскрес із мертвих, істинний Бог наш» (так у всі будні дні аж до віддання Пасхи).

Травень 13 Понеділок
13 ( 30) Тиждень 2-ий після Пасхи.
+ Св. ап. Якова, брата св. Йоана Богослова.

Утреня: по “Бог Господь” тропар свята (2), Сл.: ап., І нині: свята. Сідальні ап., Сл., І нині: свята. Полієлей з Величанням, сідал. ап. Сл., І нині: свята. Степенна 4-го гл.: «Від юності моєї». «Воскресіння Христове» (3). Пс. 50. Єв.- Мк. 71 зач.; 16, 9-20. Канон свята і ап. Катавасія “Воскресіння день”. По 3-ій – конд.-ікос свята і сідал. ап., Сл., І нині: сідал. свята. По 6-ій – конд.-ікос ап., по 9-ій – світильний ап., Сл., І нині: світильний свята. Хвалитних стихир 6: 3 свята і 3 ап., Сл.: ап., І нині: свята. Після Вел. славосл. тропар ап., Сл., І нині: свята. Відпуст великий з помин. свята і ап.

Часи: на всіх тропар свята, Сл.: ап. Кондаки: на 1-му і 6-му - свята, на 3-му і 9-му — ап.

Літургія: антифони воскресні. Тропар свята і ап., Сл.: кондак ап., І нині: кондак свята. Ап – Ап. – Ді. 29 зач.; 12, 1-11. Єв. – Лк. 17 зач.; 5, 1-11. Ряд.: Ап. – Ді. 9 зач.; 3, 19-26. Єв. – Йо. 6 зач.; 2, 1-11. Причасний свята і ап.

Вечірня: катизма рядова. На “Господи, взиваю” 6 стихир: 3 свята, 3 прор. Сл.: прор., І нині: свята. Прокімен дня. Стиховня свята, Сл., І нині: свята. По “Отче наш”: тропар прор., Сл., І нині: свята. Відпуст середній з помин. свята і прор.

Травень 14 Вівторок
14 (1) Св. прор. Єремії.

Утреня: по “Бог Господь” тропар свята (2), Сл.: прор., І нині: свята. Сідальні свята. “Воскресіння Христове” (1). Пс. 50. Канон свята і прп. По 9-ій пісні – світильний прор. (2), Сл., І нині: світильний свята. Стиховня свята. По “Отче наш”: тропар прор., Сл., І нині: свята.

Часи: на всіх тропар свята, Сл.: на 3-му та 9-му – тропар прор. Кондаки: на 1-му та 6-му – свята; на 3-му та 9-му – прор.

Літургія: антифони воскресні. Тропар свята, Сл., І нині: кондак свята. Ап. – Ді. 10 зач.; 4, 1-10. Єв. – Йо. 10 зач.; 3, 16-21. Замість «Достойно» - «Ангел сповіщав». Причасний свята.

Вечірня: катизма рядова. На “Господи, взиваю” 6 стихир: 3 свята, 3 св. Сл.: св., І нині: свята. Прокімен дня. Стиховня свята, Сл., І нині: свята. По “Отче наш”: тропар св., Сл., І нині: свята. Відпуст середній з помин. свята і св.

Травень 15 Середа
15 (2) Св. Атанасія Великого, архиєп. Олександрійського.

Утреня: по “Бог Господь” тропар свята (2), Сл.: св., І нині: свята. Сідальні свята. “Воскресіння Христове” (1). Пс. 50. Канон свята і св. По 9-ій пісні – світильний св. (2), Сл., І нині: світильний свята. Стиховня свята. По “Отче наш”: тропар св., Сл., І нині: свята.

Часи: на всіх тропар свята, Сл.: на 3-му та 9-му – тропар св. Кондаки: на 1-му та 6-му – свята; на 3-му та 9-му – св.

Літургія: антифони воскресні. Тропар свята, Сл., І нині: кондак свята. Ап. – Ді. 11 зач.; 4, 13-22. Єв. – Йо. 15 зач.; 5, 17-24. Замість «Достойно» - «Ангел сповіщав». Причасний свята.

Вечірня: “Блажен муж”. На “Господи, взиваю” 8 стихир: 3 свята, 5 прп., Сл.: прп., І нині: свята. Прокімен дня. Три читання прп.: Муд. 3, 1-9; Муд. 5, 15 – 6, 3; Прип. 2, 1- 9. Стиховня прп., Сл.: прп., І нині: свята. По «Отче наш» тропар прп., Сл., І нині: свята. Відпуст великий. з помин. свята і прп.

Травень 16 Четвер
16 (3) + Переставлення прп. Теодосія, ігумена монастиря Печерського.
Свв. мчч. Тимотея й Маври.

Утреня: по “Бог Господь” тропар свята (2), Сл.: прп., І нині: свята. Сідальні прп., Сл., І нині: свята. Полієлей з Величанням, сідал. прп. Сл., І нині: свята. Степенна 4-го гл.: «Від юності моєї». «Воскресіння Христове» (3). Пс. 50. Єв. – Лк. 24 зач.; 6, 17-23. Канон свята і прп. Катавасія “Воскресіння день”. По 3-ій – конд.-ікос свята і сідал. прп., Сл., І нині: сідал. свята. По 6-ій – конд.-ікос прп., по 9-ій – світильний прп., Сл., І нині: світильний свята. Хвалитних стихир 6: 3 свята і 3 прп., Сл.: прп., І нині: свята. Після Вел. славосл. тропар прп., Сл., І нині: свята. Відпуст великий з помин. свята і прп.

Часи: на всіх тропар свята, Сл.: прп. Кондаки: на 1-му і 6-му - свята, на 3-му і 9-му — прп.

Літургія: антифони воскресні. Тропар свята і прп., Сл.: кондак прп., І нині: кондак свята. Прп.: Ап. – Євр. 334 зач.; 13, 7-16. Єв. – Мт. 43 зач.; 11, 27-30. Ряд.: Ап. – Ді. 12 зач.; 4, 23-31. Єв. – Йо. 16 зач.; 5, 24-30. Причасний свята і прп.

Вечірня: катизма рядова. На “Господи, взиваю” 6 стихир: 3 свята, 3 мчц. Сл.: мчц., І нині: свята. Прокімен дня. Стиховня свята, Сл., І нині: свята. По “Отче наш”: тропар мчц., Сл., І нині: свята. Відпуст середній з помин. свята і мчц.

Травень 17 П’ятниця
17 (4) Св. мчц. Пелагії.

Утреня: по “Бог Господь” тропар свята (2), Сл.: мчц., І нині: свята. Сідальні свята. “Воскресіння Христове” (1). Пс. 50. Канон свята і мчц. По 9-ій пісні – світильний мчц. (2), Сл., І нині: світильний свята. Стиховня свята. По “Отче наш”: тропар мчц., Сл., І нині: свята.

Часи: на всіх тропар свята, Сл.: на 3-му та 9-му – тропар мчц. Кондаки: на 1-му та 6-му – свята; на 3-му та 9-му – мчц.

Літургія: антифони воскресні. Тропар свята, Сл., І нині: кондак свята. Ап. – Ді. 13 зач.; 5, 1-11. Єв. – Йо. 17 зач.; 5, 30-6, 2. Замість «Достойно» - «Ангел сповіщав». Причасний свята.

Вечірня: катизма рядова. На “Господи, взиваю” 6 стихир: 3 свята, 3 мчц. Сл.: мчц., І нині: догмат 1-го гласу. Прокімен дня. Стиховня свята, Сл., І нині: свята. По “Отче наш”: тропар мчц., Сл., І нині: свята. Відпуст великий з помин. свята і мчц.

Травень 18 Субота
18 (5) Св. і славної мчц. Ірини. Прп. Никифора, ігумена монастиря Мидікійського.

Утреня: по “Бог Господь” тропар свята (2), Сл.: мчц., І нині: свята. Сідальні свята. “Воскресіння Христове” (1). Пс. 50. Канон свята і мчц. По 9-ій пісні – світильний мчц. (2), Сл., І нині: світильний свята. Стиховня свята. По “Отче наш”: тропар мчц., Сл., І нині: свята.

Часи: на всіх тропар свята, Сл.: на 3-му та 9-му – тропар мчц. Кондаки: на 1-му та 6-му – свята; на 3-му та 9-му – мчц.

Літургія: антифони воскресні. Тропар свята, Сл., І нині: кондак свята. Ап. – Ді. 15 зач.; 5, 21-33. Єв. – Йо. 19 зач.; 6, 14-27. Замість «Достойно» - «Ангел сповіщав». Причасний свята.

Вечірня: “Блажен муж”. На “Господи, взиваю” 10 стихир: 4 воскрес., і 6 Мироносиць (далі свята), Сл.: свята, І нині: догмат 2-го гласу. Прокімен дня. На стиховні: 1-а стихира воскресна 2-го гласу, а відтак стихири Пасхи, Сл.: свята, І нині: “Воскресіння день”. По “Отче наш”: тропар воскрес. 2-го гласу, Сл.: “Благообразний Йосиф”, І нині: ”Ангел при гробі”. Відпуст Пасхи (без хреста).

Травень 19 Неділя
19 (3) Неділя 3-я після Пасхи, Про мироносиць. Глас 2. Єв. 3.
Св. праведного, і многострадального Іова.

Утреня: по “Бог Господь”: тропар воскрес. (2), Сл.: “Благообразний Йосиф”, І нині: “Ангел при гробі”. Сідальні свята. Ангельський собор. Іпакой, степенна і прокімен 2-го гласу. Єв. Мр. 71 зач.; 16, 9-20. “Воскресіння Христове” (3), стихира неділ. Канон Пасхи, Богородиці та свята. Катавасія – «Воскресіння день». По 3-ій – конд.-ікос Пасхи, сідальний свята, Сл., І нині: свята, по 6-ій – конд.-ікос свята. Немає “Величай, душе моя”. По 9-ій – “Свят Господь Бог наш” (3), світильний Пасхи, Сл.: свята, І нині: той самий. Хвалитніх стихир: 8 воскрес., Сл.: стихира євангел., І нині: “Преблагословенна”. По вел. славослов’ї – тропар “Воскресши із гробу”. Відпуст Пасхи (без хреста).

Часи: на всіх тропар воскрес., Сл.: ”Благообразний Йосиф”; кондак свята.

Літургія: тропар воскрес. і “Благообразний Йосиф”, Сл.: кондак свята, І нині: “Хоч і у гріб зійшов Ти”. Ап. – Ді. 16 зач.; 6, 1-7. Єв. – Мр. 69 зач.; 15, 43-16, 8. Замість «Достойно» - «Ангел сповіщав». Причасні – «Тіло Христове» і «Хваліте».

Вечірня: катизми нема. На “Господи, взиваю” 6 стихир Хреста, Сл.: Хреста, І нині: свята. Прокімен дня. Стиховня свята, Сл., І нині: свята. По “Отче наш”: тропар “Благообразний”, Сл.: тропар Хреста, І нині: “Мироносицям”.

Травень 20 Понеділок
20 (7) Тиждень 3-ій після Пасхи.
Спогад про явління на небі, у святому місті Єрусалимі, знамени чесного Хреста. Св. мч. Акакія.

Утреня: по “Бог Господь”: тропар “Благообразний” та “Коли зійшов Ти”, Сл.: тропар Хреста, І нині: «Мироносицям», катизми черг., 1-й сідал. Октоїха; 2-й сідал. свята. “Воскресіння Христове” (1). Пс. 50. Канон свята і Хреста. По 9-ій пісні – світильний Хреста. (2), Сл., І нині: світильний свята. Стихири Хвалитні і на Стиховні свята. По “Отче наш” – тропарі як по «Бог Господь». Відпуст середній з помин. Хреста.

Часи: на 1-му: тропар “Благообразний”, конд. свята; на 3-му: тропар “Коли зійшов Ти” і Сл.: тропар Хреста., кондак Хреста; на 6-му: тропар і кондак свята; на 9-му: тропар “Благообразний” і Сл.: тропар Хреста; кондак Хреста.

Літургія: антифони воскресні. Тропар “Благообразний”, “Коли зійшов Ти”, “Ангел при гробі” та Хреста, Сл.: кондак Хреста, І нині: кондак Воскресіння. Ап. – Ді. 17 зач.; 6, 8-7, 5; 47-60. Єв. – Йо. 13 зач.; 4, 46-54. Причасний «Тіло Христове».

Вечірня: «Блажен муж». На “Господи, взиваю” 8 стихир: 3 свята і 5 ап., Сл.: ап., І нині: свята. Прокімен дня і три читання апостола: 1 Соб. послання Ів. 4, 20-5, 5; 1 Ів. 3, 21-4, 6; 1 Ів. 4, 9-16. На литії - стихири ап., Сл.: ап., І нині: свята. Стиховня свята., Сл.: ап., І нині: свята. На благословенні хлібів тропар апостола (2) і «Богородице Діво» (1). Відпуст великий з помин. ап.

Травень 21 Вівторок
21 (8) + Св. ап. і єв. Йоана Богослова. Прп. Арсенія Великого.

Утреня: по «Бог Господь»: тропар «Благообразний Йосиф», «Коли зійшов Ти», Сл: ап., І нині: «Мироносицям». Сідальні ап. Полієлей, величанням, і сідальний ап. Степенна 4-го гласу: «Від юності моєї». Прокімен ап. Єв. – Йо. 67 зач.; 21, 15-25. «Воскресіння Христове» (1). Пс. 50. Канон неділі і ап. Катавасія - ірмоси канону Пасхи. По 3-ій – конд.-ікос свята і сідальний ап., Сл., І нині: свята; по 6-ій – конд.-ікос ап., “Чеснішу” не співаємо; по 9-ій – світильний ап, Сл., І нині: світильний свята. На Хвалитних 6 стихир: 3 свята і 3 ап., Сл.: ап., І нині: свята. Після великого Славослов’я тропар «Благообразний Йосиф», «Коли зійшов Ти», Сл: ап., І нині: «Мироносицям». Відпуст великий з поминанням ап.

Часи: на 1-му і 6-му: тропар «Коли зійшов Ти», Сл.: ап.; кондак – недільний; на 3-му і 9-му: тропар «Благообразний Йосиф»; кондак – ап.

Літургія: антифони воскресні. Тропар. "Коли зійшов Ти", "Благообразний Йосиф" і апостола, кондак Мироносиць, Слава: апостола, І нині: кондак Пасхи. Прокімен, алилуя неділ. і ап. Апостола – Ап. – 1 Йо. 68 зач.; 1, 1-7. Єв. – Йо. 61 зач.; 19, 25-27; 21, 24-25. Ряд.: Ап. – Ді. 18 зач.; 8, 5-17. Єв. – Йо. 20 зач.; 6, 27-33. Причасний неділ. і ап.

Вечірня: “Блажен муж”. На “Господи, взиваю” 8 стихир: 3 свята, 5 св. Миколая, Сл: св., І нині: свята. Прокімен дня і три читання св.: Прип. 8, 22-30; Прип. 3, 13-16; 8, 6; Муд. 4, 7-15. Стиховня св., Сл.: св., І нині: свята. По “Отче наш”: «Благообразний Йосиф», «Коли зійшов Ти», Сл.: св., І нині: «Мироносицям».

Травень 22 Середа
22 (9) Св. прор. Ісаї. Св. мч. Христофора.
+ Перенесення мощів св. Миколая Чудотворця з Мир до міста Барі.

Утреня: по «Бог Господь»: тропар «Благообразний Йосиф», «Коли зійшов Ти», Сл: св., І нині: «Мироносицям». Сідальні св. Полієлей, величанням, і сідальний св. Степенна 4-го гласу: «Від юності моєї». Прокімен св. Єв. – Йо. 35 зач.; 10, 1-9. «Воскресіння Христове» (1). Пс. 50. Канон неділі і св. Катавасія - ірмоси канону Пасхи. По 3-ій – конд.-ікос свята і сідальний св., Сл., І нині: свята; по 6-ій – конд.-ікос св., “Чеснішу” не співаємо; по 9-ій – світильний св., Сл., І нині: світильний свята. На Хвалитних 6 стихир: 3 свята і 3 св., Сл.: св., І нині: свята. Після великого Славослов’я тропар «Благообразний Йосиф», «Коли зійшов Ти», Сл.: св., І нині: «Мироносицям». Відпуст великий з поминанням св.

Часи: на 1-му і 6-му: тропар «Коли зійшов Ти», Сл.: св.; кондак – недільний; на 3-му і 9-му: тропар «Благообразний Йосиф»; кондак – св.

Літургія: антифони воскресні. Тропар "Коли зійшов Ти", "Благообразний Йосиф" і св., кондак Мироносиць, Слава: св., І нині: кондак Пасхи. Прокімен, алилуя неділ. і св. Св. Миколая: Ап. – Євр. 335 зач.; 13, 17-21. Єв. – Лк. 24 зач.; 6, 17-23. Ряд.: Ап. – Ді. 19 зач.; 8, 18-25. Єв. – Йо. 21 зач.; 6, 35-39. Причасний неділ. і св.

Вечірня: “Блажен муж”. На “Господи, взиваю” 8 стихир: 3 свята, 5 ап., Сл: ап., І нині: свята. Прокімен дня і три читання ап.: 1 Ів. 4, 9-16; 1 Ів. 4, 20 – 5, 5; 1 Ів. 3, 21 – 4, 6. Стиховня ап., Сл.: ап., І нині: свята. По “Отче наш”: «Благообразний Йосиф», «Коли зійшов Ти», Сл.: ап., І нині: «Мироносицям».

Травень 23 Четвер
23 (10) + Св. ап. Симона Зилота.

Утреня: по «Бог Господь»: тропар «Благообразний Йосиф», «Коли зійшов Ти», Сл: ап., І нині: «Мироносицям». Сідальні ап. Полієлей, величанням, і сідальний ап. Степенна 4-го гласу: «Від юності моєї». Прокімен ап. Єв. – Єв. – Йо. 67 зач.; 21, 15-25. «Воскресіння Христове» (1). Пс. 50. Канон неділі і ап. Катавасія - ірмоси канону Пасхи. По 3-ій – конд.-ікос свята і сідальний ап., Сл., І нині: свята; по 6-ій – конд.-ікос ап., “Чеснішу” не співаємо; по 9-ій – світильний ап., Сл., І нині: світильний свята. На Хвалитних 6 стихир: 3 свята і 3 ап., Сл.: ап., І нині: свята. Після великого Славослов’я тропар «Благообразний Йосиф», «Коли зійшов Ти», Сл.: ап., І нині: «Мироносицям». Відпуст великий з поминанням ап.

Часи: на 1-му і 6-му: тропар «Коли зійшов Ти», Сл.: ап.; кондак – недільний; на 3-му і 9-му: тропар «Благообразний Йосиф»; кондак – ап.

Літургія: антифони воскресні. Тропар "Коли зійшов Ти", "Благообразний Йосиф" і ап., кондак Мироносиць, Слава: ап., І нині: кондак Пасхи. Прокімен, алилуя неділ. і ап. Ап. – Ап. – 1 Кор. 131 зач.; 4, 9-16. Єв. – Мт. 56 зач.; 13, 54-58. Ряд.: Ап. – Ді. 20 зач.; 8, 26-39. Єв. – Йо. 22 зач.; 6, 40-44. Причасний неділ. і ап.

Вечірня: “Блажен муж”. На “Господи, взиваю” 8 стихир: 3 свята, 5 свв., Сл: свв., І нині: свята. Прокімен дня і три читання свв.: І Цар. 8, 22-30, Іс. 60, 1-11, Іс. 61, 10-62, 5. Стиховня свв., Сл.: свв., І нині: свята. По “Отче наш”: «Благообразний Йосиф», «Коли зійшов Ти», Сл.: свв., І нині: «Мироносицям».

Травень 24 П’ятниця
24 (11) + Свв. рівноапп. Кирила й Методія, учителів слов’янських.
Св. свщмч. Мокія.

Утреня: по «Бог Господь»: тропар «Благообразний Йосиф», «Коли зійшов Ти», Сл: свв., І нині: «Мироносицям». Сідальні свв. Полієлей, величанням, і сідальний свв. Степенна 4-го гласу: «Від юності моєї». Прокімен свв. Єв. – Йо. 36 зач.; 10, 9 – 16. «Воскресіння Христове» (1). Пс. 50. Канон неділі і свв. Катавасія - ірмоси канону Пасхи. По 3-ій – конд.-ікос свята і сідальний свв., Сл., І нині: свята; по 6-ій – конд.-ікос свв., “Чеснішу” не співаємо; по 9-ій – світильний свв., Сл., І нині: світильний свята. На Хвалитних 6 стихир: 3 свята і 3 свв., Сл.: свв., І нині: свята. Після великого Славослов’я тропар «Благообразний Йосиф», «Коли зійшов Ти», Сл.: свв., І нині: «Мироносицям». Відпуст великий з поминанням свв.

Часи: на 1-му і 6-му: тропар «Коли зійшов Ти», Сл.: свв.; кондак – недільний; на 3-му і 9-му: тропар «Благообразний Йосиф»; кондак – свв.

Літургія: антифони воскресні. Тропар "Коли зійшов Ти", "Благообразний Йосиф" і свв., кондак Мироносиць, Слава: свв., І нині: кондак Пасхи. Прокімен, алилуя неділ. і свв. Ряд.: Ап. – Ді. 21 зач.; 8, 40-9, 19. Єв. – Йо. 23 зач.; 6, 48-53. Рівноап.: Ап. – Євр. 318 зач.; 7, 26 – 8, 2; Єв. - Мт. 11 зач.; 5, 14 – 19. Причасний неділ. і свв.

Вечірня: катизма чергова. На “Господи, взиваю” 6 стихир: 3 свята і 3 свв., Сл.: свв., І нині: догмат 2-го гласу. Прокімен дня. Стиховня Октоїха, Сл., І нині: свята. По “Отче наш”: тропар “Благообразний Йосиф”, «Коли зійшов Ти», Сл.: тропар свв., І нині: “Мироносицям”.

Травень 25 Субота
25 (12) Свв. отців Епіфанія, єп. Кипрського, і Германа, патр. Царгородського.

Утреня: по “Бог Господь”: тропар “Благообразний Йосиф” та “Коли зійшов Ти”, Сл.: свв., І нині: «Мироносицям». Катизми черг., 1-й сідальний Октоїха; 2-й сідальний свята. “Воскресіння Христове” (1). Пс. 50. Канон свята і свв. По 9-ій пісні – світильний свв. (2), Сл., І нині: світильний свята. Хвалитні і Стиховня свята. По “Отче наш”: тропар “Благообразний Йосиф” та “Коли зійшов Ти”, Сл.: свв., І нині: «Мироносицям».

Часи: на 1-му: тропар “Благообразний Йосиф”, кондак свята; на 3-му: тропар “Коли зійшов Ти” і Сл.: свв., кондак свв.; на 6-му: тропар і кондак свята; на 9-му: тропар “Благообразний Йосиф” і Сл.: тропар свв., кондак свв.

Літургія: антифони воскресні. Тропар “Благообразний”, “Коли зійшов Ти” та “Ангел при гробі”, Сл.: кондак свята, І нині: кондак Пасхи. Ап. – Ді. 22 зач.; 9, 20-31. Єв. – Йо. 52 зач.; 15, 17-16, 2.

Вечірня: “Блажен муж”. На “Господи, взиваю” 10 стихир: 7 воскресних 3-го гласу і 3 неділі Розслабленого (далі свята), Сл: свята, І нині: догмат 3-го гласу. Прокімен дня. На стиховні: 1-ша стихира воскресна 3-го гласу, а відтак стихири Пасхи, Сл: свята, І нині: «Воскресіння день». По “Отче наш”: тропар воскрес., Сл., І нині: богород. за гласом тропаря. Відпуст Пасхи (без хреста).

Травень 26 Неділя
26 (13) Неділя 4-та після Пасхи, розслабленого. Глас 3. Єв. 4.
Св. мчц. Гликерії.

Утреня: по “Бог Господь”: тропар неділ., Сл, І нині: богород. за гласом тропаря. Сідальні воскресні. «Ангельський cобор», іпакой, степенна і прокімен 3-го гласу. Єв. Лк. зач. 112; 24, 1-12. “Воскресіння Христове” (3), стихира неділ. Канон Пасхи, Богородиці і свята. Катавасія – ірмоси канону Пасхи. По 3-ій – конд.-ікос Пасхи, сідальний свята, Сл, І нині: сідальний свята; по 6-ій – конд.-ікос свята. “Чеснішу” не співаємо. По 9-ій – “Свят Господь Бог наш” (3), світильний Пасхи, Сл.: І нині: світильний свята. Хвалитніх стихир – 8 неділ., Сл: свята, І нині: “Преблагословенна”. По вел. славослов’ї – тропар “Сьогодні спасіння світу”. По відпусті: стихира євангельська

Часи: на всіх – тропар неділ., кондак свята.

Літургія: тропар неділ., Сл.: кондак свята, І нині: кондак Пасхи. Все інше свята. Ап. – Ді. 23 зач.; 9, 32-42. Єв. – Йо. 14 зач.; 5, 1-15. Причасні – “Тіло Христове” та “Хваліте Господа”.

Вечірня: катизми нема. На “Господи, взиваю” 6 стихир: 3 свята, 3 мч., Сл: мч., І нині: свята. Прокімен дня. Стиховня Тріоді. По “Отче наш”: тропар неділ., Сл: мч., І нині: неділ. богород. за гласом тропаря мч. Відпуст середній з помин. мч.

Травень 27 Понеділок
27 (14) Тиждень 4-ий після Пасхи.
Св. мч. Ісидора.

Утреня: по “Бог Господь”: тропар неділ. (2), Сл.: мч., І нині: богород. з неділ. за гласом «Слава». Сідальні: 1-ий – Октоїха, 2-ий – свята. “Воскресіння Христове” (1). Пс. 50. Канон свята і мч. По 9-ій пісні – світильний мч. (2), Сл., І нині: світильний свята. Стиховня свята. По “Отче наш”: тропар неділ., Сл.: мч., І нині: неділ. богород. за гласом тропаря мч. Відпуст середній з помин. мч

Часи: на всіх тропар неділ., Сл.: на 3-му та 9-му – тропар мч. Кондаки: на 1-му та 6-му – Тріоді; на 3-му та 9-му – мч.

Літургія: антифони неділ. Тропар неділ., Сл.: кондак Тріоді, І нині: кондак Пасхи. Ап. – Ді. 24 зач.; 10, 1-16. Єв. – Йо. 24 зач.; 6, 56-69. Причасний – «Тіло Христове».

Вечірня: катизма чергова. На “Господи, взиваю” 6 стихир: 3 свята, 3 прп., Сл: прп., І нині: свята. Прокімен дня. Стиховня Тріоді. По “Отче наш”: тропар неділ., Сл: мч., І нині: неділ. богород. за гласом тропаря мч. Відпуст середній з помин. мч.

Травень 28 Вівторок
28 (15) Прп. Пахомія Великого.

Утреня: по “Бог Господь”: тропар неділ. (2), Сл.: прп., І нині: богород. з неділ. за гласом «Слава». Сідальні: 1-ий – Октоїха, 2-ий – свята. “Воскресіння Христове” (1). Пс. 50. Канон свята і прп. По 9-ій пісні – світильний прп. (2), Сл., І нині: світильний свята. Стиховня свята. По “Отче наш”: тропар неділ., Сл.: прп., І нині: неділ. богород. за гласом тропаря прп. Відпуст середній з помин. прп

Часи: на всіх тропар неділ., Сл.: на 3-му та 9-му – тропар прп. Кондаки: на 1-му та 6-му – Тріоді; на 3-му та 9-му – прп.

Літургія: антифони неділ. Тропар неділ., Сл.: кондак Тріоді, І нині: кондак Пасхи. Ап. – Ді. 25 зач.; 10, 21-33. Єв. – Йо. 25 зач.; 7, 1-13. Причасний – «Тіло Христове».

Вечірня: катизма чергова. На “Господи, взиваю” 6 стихир Переполовення (далі - свята) , Сл., І нині: свята. Вхід і прокімен дня і 3 читання свята: Прип. 9, 1-11; Міхея 4, 2-3; 4, 5; 6, 2-5; Іс. 55, 1-11. Стиховня свята. По «Отче наш» - тропар свята. Відпуст великий, пасхальний.

Травень 29 Середа
29 (16) Преполовення П’ятидесятниці.
Пп. Теодора Освященного, учня св. Пахомія.

Утреня: по “Бог Господь”: тропар свята (2), Сл., І нині: свята. Дві катизми черг. Сідальні свята. “Воскресіння Христове” (1). Пс. 50. Канонів 2 свята. Катавасія Тріоді. По 3-ій – сідальний свята, Сл., І нині: його ж; по 6-ій – конд.-ікос свята., по 9-ій – світильний свята. На Хвалитних 4 стихири свята, Сл., І нині: свята. По вел. славослов’ї – тропар свята. Відпуст великий, пасхальний.

Часи: на всіх тропар і кондак свята.

Літургія: все свята. Ап. – Ді. 34 зач.; 14, 6-18. Єв. – Йо. 26 зач.; 7, 14-30. Замість “Достойно” – ірмос 9-ї пісні канону свята з його приспівом. Причасний: «Хто їсть Мою плоть».

Вечірня: катизма чергова. На “Господи, взиваю” 6 стихир: 3 свята і 3 ап., Сл.: ап., І нині: свята. Прокімен дня. Стиховня свята. По “Отче наш” – тропар ап., Сл., І нині: свята. Відпуст середній з помин. ап.

Травень 30 Четвер
30 (17) Св. ап. Андроніка і тих, що з ним.

Утреня: по “Бог Господь”: тропар свята (2), Сл.: ап., І нині: свята. Катизми черг., сідальні свята. Пс. 50. Канон свята і ап. По 9-ій пісні – світильний ап. (2), Сл., І нині: світильний свята. Стиховня свята. По “Отче наш”: тропар ап., Сл., І нині: свята. Відпуст середній з помин. ап.

Часи: на всіх тропар свята; на 3 та 9 – Сл: тропар ап. Кондаки: на 1 та 6 – свята; на 3 та 9 – ап.

Літургія: антифони неділ. Тропар свята, Сл., І нині: кондак свята; Прокімен, алилуя і причасний свята. Ап. – Ді. 26 зач.; 10, 34-43. Єв. – Йо. 29 зач.; 8, 12-20. Замість “Достойно” – ірмос 9-ї пісні канону свята з його приспівом.

Вечірня: катизма чергова. На “Господи, взиваю” 6 стихир: 3 свята і 3 мч., Сл.: мч., І нині: свята. Прокімен дня. Стиховня свята. По “Отче наш” – тропар мч., Сл., І нині: свята. Відпуст середній з помин. мч.

Травень 31 П’ятниця
31 (18) Св. мч. Теодота, що в Анкарі. Свв. мчч. Петра, Діонисія і тих, що з ними. Свв. семи дів.

Утреня: по “Бог Господь”: тропар свята (2), Сл.: мч., І нині: свята. Катизми черг., сідальні свята. Пс. 50. Канон свята і мч. По 9-ій пісні – світильний мч. (2), Сл., І нині: світильний свята. Стиховня свята. По “Отче наш”: тропар мч., Сл., І нині: свята. Відпуст середній з помин. мч.

Часи: на всіх тропар свята; на 3 та 9 – Сл: тропар мч. Кондаки: на 1 та 6 – свята; на 3 та 9 – мч.

Літургія: антифони неділ. Тропар свята, Сл., І нині: кондак свята; Прокімен, алилуя і причасний свята. Ап. – Ді. 27 зач.; 10, 44-11, 10. Єв. – Йо. 30 зач.; 8, 21-30. Замість “Достойно” – ірмос 9-ї пісні канону свята з його приспівом.

Вечірня: катизма чергова. На “Господи, взиваю” 6 стихир: 3 свята і 3 свщмч., Сл.: свщмч., І нині: догмат 3-го гласу. Прокімен дня. Стиховня свята. По “Отче наш” – тропар свщмч., Сл., І нині: свята. Відпуст середній з помин. свщмч.
1 У Молитвосолові, на с. 665 допущено помилку, коли вказано співати в Світлу Суботу 7 глас.

Немає коментарів:

Дописати коментар