пʼятницю, 28 лютого 2014 р.

2014 - Березень



БЕРЕЗЕНЬ

Березень 1 Субота
1(16) Субота сиропусна.
Свв. мчч. Памфила, єрея, Порфирія і дружини їх.

Вечірня: катизма чергова. На “Господи, взиваю” 6 стихир Тріоді (преподобних Отців), Сл.: Тріоді, І нині: догмат 2-го гласу. Прокімен  Тріоді  і читання Тріоді Зах. 8, 19-23, після якого - знову прокімен Тріоді, і одразу “Сподоби Господи”. Стиховня Тріоді. По “Отче наш”: тропар “Боже Отців наших”, Сл., І нині: воскрес. богород. 4 гл. Єктенія “Помилуй нас, Боже” і три великих поклони без молитви св. Єфрема. Відтак “Всесвята Тройце”, “Будь ім’я Господнє”, Пс. 33 (цілий), “Достойно” і відпуст від “Слава Тобі, Христе Боже”.


Утреня: по “Бог Господь”: тропар Отців. (2), Сл., І нині: воскрес. богород. за гласом тропаря прпп. Катизми черг., сідал. Тріоді. Пс. 50. Канонів 2: храмового святого та Отців. Катавасія Тріоді. По 3-ій – сідальний Отців. По 6-ій – конд.-ікос Отців.; по 9-ій – світильний Отців. На Хвалитних 4 стихири Отців, Сл.: Отців, І нині: “Богородице, ти єси лоза істинна”. Велике славословя, після якого тропар Отців, Сл., І нині: воскрес. богород. за гл. тропар Відпуст великий з поминанням Отців.

Часи: на всіх тропар і кондак Отців.

Літургія: все - тільки Отцям. Ряд.: Ап. – Рим. 115 зач.; 14, 19-26. Єв. – Мт. 16 зач.; 6, 1-13. Отцям: Ап. – Гал. 213 зач.; 5, 22-6, 2. Єв. – Мт. 43 зач.; 11, 27-30.


Березень 2 Неділя
2 (17) Неділя сиропусна, прощення. Глас 3. Єв. 3.
Св. влкмч. Теодора Тирона.


Вечірня: “Блажен муж”. На “Господи, взиваю” 10 стихир: 6 воскрес. і 4 Тріоді, Сл.: Тріоді, І нині: догмат 3-го гласу. Стиховня воскрес., Слава: Тріоді, І нині: богород. з неділ. стиховні за гласом «Слава». По “Отче наш”: тропар неділ., Сл., І  нині:  його богород. Відпуст великий з помин. неділі і влкмч.
 
Служба прп. переноситься на Повечер’я.

Утреня: по “Бог Господь” тропар неділ. (2), Сл., І  нині: його богород. Катизми чергові, сідальні неділ. Полієлей, “На ріках вавилонських”, “Ангельський Собор”. Іпакой, степенна і прокімен 3 гл. Єв. Мр. зач. 71; 16, 9-20. “Воскресіння Христове” та Пс 50. Слава: «Покаяння двері відкрий мені», І нині: «На спасення стежки» і т. д. Канон недільний і Тріоді. Катавасія Тріоді.  По 3-ій – сідальний Тріоді; по 6-ій – конд.-ікос Тріоді; на 9-ій пісні – “Чеснішу”, по 9-ій – “Свят Господь Бог наш” (3), світильний неділ., Сл.: Тріоді, І нині: його богород. Хвалитних стихир 8: 4 неділ. і 4 Тріоді, Сл.: Тріоді, І нині: “Преблагословенна”. По вел. славослов’ї – тропар “Сьогодні спасіння світу”. Відпуст великий з помин. неділ. і влкмч.

Часи: на всіх тропар неділ. і кондак Тріоді.

Літургія: антифони неділ., тропар неділ., Сл.: кондак Тріоді, І нині: його богород. Прокімен, алилуя і причасний неділ. Ряд.: Ап. – Рим. 112 зач.; 13, 11-14, 4. Єв. – Мт. 17 зач.; 6, 14 -21.


Березень 3 Понеділок
3 (18) Початок Великого посту. Строгий піст.
Тиждень 1-ий Великого посту.
Св. Льва, папи Римського.


Вечірня. Поклони на Вечірнях неділь Великого посту творимо не від початку Вечірні, але після “Сподоби, Господи” – три малі поклони і на трисвятому, що по “Нині відпускаєш”; а три великі поклони творимо на тропарях на “Богородице Діво” і на молитві св. Єфрема без 12 малих.
         Катизми немає. На “Господи, взиваю” – 10 стихир: 4 покаянні Октоїха: (2 – зі стиховні Вечірні й 2 – із стиховні Утрені), 3 Тріоді і 3 св., Сл.: св., І нині: богород. за гласом «Слава». Вхід, великий прокімен, глас 8, “Не відверни лиця Твого”. “Сподоби, Господи”. Стиховня Тріоді. По “Отче наш”: співаємо 3 тропарі з поклонами, а “Під Твою милість” без поклону. “Господи, помилуй” (40) й інше, як у часослові, тільки до кінця 3-го вел. поклону молитви св. Єфрема і відразу “Слава Тобі, Христе Боже” і відпуст дня з помин. св.

П’ять перших седмичних днів кожного тижня Великого посту мають Богослуження пісного виду, починаючи від неділі ввечері. На богослужіннях вживаємо ризи багряного кольору.

Утреня: (поклони починаємо від катизм і робимо: на “Алилиуя” кожної “Слава” катизм – 3 малі поклони; на “Чеснішу”кожного із 6 стихів пісні Богородиці – 1 малий поклін; на “Достойно” – 1 малий поклін; на “Слава во вишніх Богу” – 3 малі поклони; на прикінцевому трисвятому – 3 малі поклони; на молитві св. Єфрема – 16 поклонів, тобто 12 малих і 4 великих). Замість “Бог Господь” співаємо “Алилуя” і троїчні тропарі 3-го гласу. Катизми 3; сідальні: 1-й  Октоїха, 2-й і 3-й Тріоді. Пс. 50 і молитва «Спаси, Боже, людей Твоїх». Канон св. і трипіснець Тріоді, які переплітаються із піснями: на 1-ій, 8-ій, і 9-ій піснях – канон св. і трипіснець Тріоді. На 3-ій, 4-ій, 5-ій, 6-ій і 7-ій – лише канон св. Катавасією буде завжди ірмос останнього канону. По 3-ій – сідальний св., Сл., І нині: його богород.; по 6-ій – конд.-ікос св., або мученичий  Октоїха біжучого гласу, поданий на кінці Тріоді (так і у всі седмичні дні Великого Посту). По 9-ій – “Достойно” і по єктенії – світильний гласу. Перед малим славослов’ям ієрей виголошує: “Тобі належить слава…”, а відтак «Слава Тобі, що світло нам показав». Стиховня Тріоді. “Добре воно” (2), по “Отче наш”: тропар “Стоячи у храмі”; відтак “Господи, помилуй” (40) і по останньому поклоні відразу “Прийдіте, поклонімся” тричі й 1-й час.

Часи: все за пісним уставом святої Чотиридесятниці.

Божественної літургії не служимо


Березень 4 Вівторок
4 (19) Св. ап. Архипа.


Вечірня (три малі поклони чинимо: на “Прийдіте, поклонімся”, на “Алилуя, алилуя, алилуя, слава Тобі, Боже” після передпочаткового псалма й після кожної  катизми, по “Сподоби, Господи”, на трисвятих, на молитві св. Єфрема – 16 звичайних і 1 поклін по “Достойно”): Катизма чергова. На “Господи, взиваю” 6 стихир: 3 Тріоді і 3 ап., Сл.: ап., І нині: богород. звич. Прокімен Тріоді: “У Господа спасіння” і одне читання Тріоді: Бт. 1, 1-13, відтак другий прокімен: “Господь почує” і друге читання: Прип. 1, 1-19. “Сподоби, Господи”. Стиховня Тріоді.  По “Отче наш” – все за посним уставом.

У перші чотири дні першого тижня Великого посту служимо Велике Повечер’я з каноном св. Андрея Критського по частинах.
 
Утреня: замість “Бог Господь” співаємо “Алилуя” і троїчні тропарі 3-го гласу. Катизми 3; сідальні: 1-й Октоїха, 2-й і 3-й Тріоді. Пс. 50 і молитва «Спаси, Боже, людей Твоїх». На 1-ій, 3-ій, 4-ій, 5-ій, 6-ій, 7-ій піснях канон ап. На 2-ій – два канони Тріоді; на 8-ій та 9-ій – ап. і два Тріоді. Катавасія – ірмос останнього канону. По 3-ій – сідал. ап., по 6-ій – конд.-ікос ап. По 9-ій – “Достойно” і по єктенії – світильний гласу. Перед малим славослов’ям ієрей виголошує: “Тобі належить слава”, а відтак «Слава Тобі, що світло нам показав». Стиховня Тріоді. “Добре воно” (2), по “Отче наш”: тропар “Стоячи у храмі”; відтак “Господи, помилуй” (40) і по останньому поклоні відразу “Прийдіте, поклонімся” тричі й 1-й час.

Часи: все за пісним уставом святої Чотиридесятниці.

Божественної літургії не служимо


Березень 5 Середа
5 (20) Прп. Льва, єп. Катанського.

Вечірня: катизма чергова. На “Господи, взиваю” 6 стихир: 3 Тріоді і 3 прп., Сл.: прп., І нині: богород. за гласом «Слава». Прокімен Тріоді: “Господи, Боже мій” і одне читання Тріоді: Бт. 1, 14-23, відтак другий прокімен: “Господи, Боже мій” і друге читання: Прип. 1, 20-33. “Сподоби, Господи”. Стиховня Тріоді. По “Отче наш” – все за посним уставом.

Велике Повечер’я з каноном св. Андрея Критського.
 
Утреня: замість “Бог Господь” співаємо “Алилуя” і троїчні тропарі 3-го гласу. Катизми 3; сідальні: 1-й Октоїха, 2-й і 3-ій Тріоді. Пс. 50 і канон. На 3-ій, 8-ій, та 9-ій піснях – канон прп. та два Тріоді. На інших – тільки канон прп. Катавасія – ірмос останнього канону. По 3-ій – сідальний прп., по 6-ій – конд.-ікос прп. По 9-ій – “Достойно” і по єктенії – світильний гласу. Перед малим славослов’ям ієрей виголошує: “Тобі належить слава”, а відтак «Слава Тобі, що світло нам показав». Стиховня Тріоді. “Добре воно” (2), по “Отче наш”: тропар “Стоячи у храмі”; відтак “Господи, помилуй” (40) і по останньому поклоні одразу “Прийдіте, поклонімся” тричі й 1-й час.

Часи: все за пісним уставом святої Чотиридесятниці.


Березень 6 Четвер
6 (21) Прп. Тимотея, що в Символах. Св. Євстатія, архиєп. Великої Антіохії.


Літургія Передосвячених Дарів (творимо 3 малих поклони: на “Прийдіте, поклонімся”, “Алилуя”, що після передпочаткового псалма кожної катизми, та “Хай буде ім’я Господнє”; 3 великих поклони – на “Світло Христове”, по закінченні “Хай направиться” і після перенесення св. Дарів): катизма 18. На “Господи, взиваю” 10 стихир: 6 Тріоді та 4 прп., Сл.: прп., І нині: богород. за гласом «Слава». Прокімен: “Ти, Господи, захорониш нас”, читання: Бт. 1, 24-2, 3; друге читання: “Зглянься і вислухай”, читання: Припов. 2, 1-22. Далі – Літургія Передосвячених Дарів за чином.

Велике Повечер’я з каноном св. Андрея Критського.

Утреня: замість “Бог Господь” співаємо “Алилуя” і троїчні тропарі 3-го гласу. Катизми 3; сідальні: 1-й Октоїха, 2-й і 3-й Тріоді. Пс. 50 і канон. На 4-ій, 8-ій, та 9-ій – канон прп. та два Тріоді. На інших – тільки канон прп. Катавасією по 3-ій, 4-ій, 6-ій, 8-ій та 9-ій піснях – ірмос останнього канону. По 3-ій – сідальний прп., по 6-ій – конд.-ікос прп. По 9-ій – “Достойно” і по єктенії – світильний гласу. Перед малим славослов’ям ієрей виголошує: “Тобі належить слава” а відтак «Слава Тобі, що світло нам показав». Стиховня Тріоді. “Добре воно” (2), по “Отче наш”: тропар “Стоячи у храмі”; відтак “Господи, помилуй” (40) і по останньому поклоні одразу “Прийдіте, поклонімся” тричі й 1-й час.

Часи: все за пісним уставом святої Чотиридесятниці.

Божественної літургії не служимо


Березень 7 П’ятниця
7 (22) Віднайдення чесних мощів свв. мчч., що в Євгенії.


Вечірня: катизма чергова. На “Господи, взиваю” 6 стихир: 3 Тріоді і 3 мчч., Сл.: мчч., І нині: богород. за гласом «Слава». Прокімен Тріоді: “Господи, Боже мій” і одне читання Тріоді: Бт. 1, 14-23, відтак другий прокімен: “Господи, Боже мій” і друге читання: Прип. 1, 20-33. “Сподоби, Господи”. Стиховня Тріоді. По “Отче наш” – все за посним уставом.
 
Утреня: замість “Бог Господь” співаємо “Алилуя” і троїчні тропарі 3-го гласу. Катизми 3; сідальні: 1-й – Октоїха, 2-й і 3-й – Тріоді. Пс. 50 і канон. На 5-ій, 8-ій, та 9-ій – канон мчч. та два Тріоді. На інших – тільки канон мчч. Катавасія – ірмос останнього канону. По 3-ій – сідал. мчч., по 6-ій – конд.-ікос мчч. По 9-ій – “Достойно” і по єктенії – світильний гласу. Перед малим славослов’ям ієрей виголошує: “Тобі належить слава” а відтак «Слава Тобі, що світло нам показав». Стиховня Тріоді. “Добре воно” (2), по “Отче наш”: тропар “Стоячи у храмі”; відтак “Господи, помилуй” (40) і по останньому поклоні одразу “Прийдіте, поклонімся” тричі й 1-й час.

Часи: все за пісним уставом святої Чотиридесятниці.


Березень 8 Субота
8 (23) Пам’ять влкмч. Теодора Тирона.
Св. свщмч. Полікарпа, єп. Смирнського


Літургія Передосвячених Дарів: (доземні поклони чинимо по “Світло Христове”, по закінченні “Хай направиться” і “Нині сили небесні”). Катизма 18. На “Господи, взиваю” 10 стихир: 2 Тріоді та 4 Октоїха, 4 влкмч., Сл.: влкмч., І нині: догмат 3-го гласу. Прокімен: “Хай Господь вислухає тебе”, читання: Бт. 2, 20 – 3, 20; друге читання: “Вознесися, Господи”, читання: Припов. 3, 19-34. Далі - за чином Літургія Передосвячених Дарів.

На Повечер’ї у п’ятницю ввечері поклонів не чинимо.
 
Утреня: по “Бог Господь”: тропар влкмч. (2), Сл., І нині: богород. неділ. за гласом тропаря влкмч. Катизми черг., 1 сідал. Октоїха; 2 сідал. Тріоді. Пс. 50. Канонів 3: 1-й храму, 2-й та 3-й – влкмч. Теодора. Катавасія після кожної пісні – “Відкрию уста”. По 3-ій – сідал. влкмч. По 6-ій – конд.-ікос влкмч.; по 9-ій – світильний влкмч. На Хвалитних 4 стихири влкмч., Сл.: влкмч., І нині: богород. Мале славослов’я. Стиховня Октоїха. По “Отче наш”: тропар влкмч., Сл., І нині: богород. з воскрес за гласом тропаря влкмч. Відпуст великий з помин. усього тижня і влкмч.

Часи: на всіх часах тропар і кондак влкмч.

Літургія св. Йоана Золотоустого: вся служба влкмч. Теодора Тирона. Ап. і Єв. – дня і влкмч. Ряд.: Ап. – Євр. 303 зач.; 1, 1-12. Єв. – Мр. 10 зач.; 2, 23-3, 5. Влкмч.: Ап. - 2 Тим. 292 зач.; 2, 1-10. Єв. – Йо. 52 зач.; 15, 17-16, 2.


Березень 9 Неділя
9 (24) Неділя 1-ша Великого посту, Православія. Глас 4. Єв. 4.
+ Перше і друге знайдення чесної голови св. славного прор., Предтечі і Хрестителя Господнього Йоана.


Вечірня: катизма «Блажен муж». На «Господи, взиваю» - 10 стихир: 3 недільних, 4 Тріоді і 3 Предтечі;  Слава: Тріоді; І нині: богородичний-догмат 4-го гласу. Прокімен дня і 3 читання Предтечі Муд. 4, 7, 16 - 5, 7; Малах. 3, 1-7, 12, 22-24; Іс. 40, 1-3, 9; 41, 17-18. Стиховна недільна; Слава: Предтечі;  І нині: Тріоді. Тропар недільний, Слава: Предтечі;  І нині: тропар «Пречистому образові». Відпуст великий з поминанням неділі і Предтечі.
 
Утреня: на “Бог Господь”:  тропар недільний (2);  Слава: Предтечі; І нині: тропар «Пречистому образові». Катизми—дві перших чергових зі звичайними їхніми недільними сідальними Октоїха. Полієлей з величаннями святого;  «Ангельський собор…»;  мала єктенія і іпакой гласу; 1-ий і 2-ий сідальний святого по разу без богородичних; Слава: 3-ий сідальний святого;  І нині: його богородичний. Степенна і прокімен 4-го гласу. Єв. Лк. зач. 112; 24, 1-12. По 50-му псалмі співається “Покаяння відкрий мені двері…”, “На стежки спасіння…” і після приспіву “Помилуй мене, Боже…” стихира “Роздумуючи над безліччю…”. Канонів 3 на 14: недільний з ірмосом, святого і Тріоді.  Катавасія Тріоді.  По 3-ій пісні—кондак-ікос і сідальний Предтечі; Слава: І нині: сідальний Тріоді;  по 6-ій—кондак-ікос Тріоді;  на 9-ій пісні—“Чеснішу…”;  по 9-ій—«Свят Господь Бог наш…» 3р. і світильний недільний, Слава: святому, І нині: Тріоді. Хвалитних стихир—9:  4 недільних голосу; 4 Тріоді з двома їхніми приспівами, а також самогласна стихира Тріоді  з приспівом «Воскресни Господи…»;  Слава: Тріоді, І нині:  “Преблагословенна”. Після великого славослов’я—тропар «Воскресши із гробу». Після відпусту Утрені:  Слава: І нині:  стихира євангельська.

Часи: на всіх:  тропар недільний;  Слава: на 1-му і 6-му-«Пречистому образові»;  на 3-му і 9-му – святому; кондаки: на 1-му і 6-му – Образові; на 3-му і 9-му – святому.

Літургія св. Василія Великого: Тропар недільний; «Пречистому образові» і Предтечі, Слава: кондак святому, І нині: кондак Тріоді. Прокімен, Апостол, Алилуя, Євангеліє і причасний—спочатку неділі,  а відтак – Предтечі. Ряд.: Ап. – Євр. 329 зач.; 11, 24-26; 32-40; 12,1-2. Єв. – Йо. 5 зач.; 1, 43-51. Предтечі: Ап. – 2 Кор. зач. 176; 4, 6-15; Єв. – Мт. зач. 40; 11, 2-15.


Березень 10 Понеділок
10 (25) Тиждень 2-ий Великого посту.
Св. Тарасія, архиєп. Царгородського.

Вечірня: катизми нема. На “Господи, взиваю” 10 стихир: 4 покаянні Октоїха (2 – із стиховні Вечірні і 2 – із стиховні Утрені), 3 Тріоді та 3 св., Сл.: св., І нині: богород. за гласом «Слава». Вхід. Великий прокімен, глас 8 “Дав єси спадкоємство”. “Сподоби, Господи”. Стиховня Тріоді. По “Отче наш” співаємо три тропарі з поклонами, а “Під твою милість” без поклону. “Господи, помилуй” (40) й інше – як у часослові, тільки до кінця 3-го вел. поклону молитви св. Єфрема і одразу “Слава Тобі, Христе Боже”. Відпуст з помин. дня і св.
 
Утреня: замість “Бог Господь” співаємо “Алилуя” і троїчні тропарі 4-го гласу. Катизми 3; сідальні: 1-й Октоїха, 2-й і 3-й Тріоді. Пс. 50 і молитва «Спаси, Боже, людей Твоїх». Канон св. і Тріоді, які переплітаються із біблійними піснями: на 1-ій, 8-ій, і 9-ій піснях – канон св. і два канони Тріоді. Катавасія по 1-ій, 3-ій, 6-ій, 8-ій та 9-ій – ірмос останнього канону. На 3-ій, 4-ій, 5-ій, 6-ій і 7-ій – канон св. По 3-ій – сідал. св., по 6-ій – конд.-ікос св. По 9-ій – “Достойно” і по єктенії – світильний гласу. Перед мал. славослов’ям ієрей виголошує: “Тобі належить слава”. Стиховня Тріоді. “Добре воно” (2), по “Отче наш”: тропар “Стоячи у храмі; відтак “Господи, помилуй” (40) і по останньому поклоні одразу “Прийдіте, поклонімся” тричі й 1-й час.

Часи: все за пісним уставом святої Чотиридесятниці.

Божественної літургії не служимо


Березень 11 Вівторок
11 (26) Св. Порфирія, єп. Газського.


Вечірня:  катизма чергова. На “Господи, взиваю” 6 стихир: 3 Тріоді і 3 св., Сл.: св., І нині: богород. за гласом «Слава». Прокімен Тріоді: “Господь могутній” і одне читання Тріоді: Бт. 3, 21– 4, 7, відтак другий прокімен: “Зглянься” і друге читання: Прип. 3, 34 – 4, 22. “Сподоби, Господи”. Стиховня Тріоді. По “Отче наш” – все за посним уставом.
 
Утреня: замість “Бог Господь” співаємо “Алилуя” і троїчні тропарі 4-го гласу. Катизми 3; сідальні: 1-й Октоїха, 2-й і 3-й Тріоді. Пс. 50 і молитва «Спаси, Боже, людей Твоїх». На 1-ій, 3-ій, 4-ій, 5-ій, 6-ій, 7-ій піснях канон св. На 2-ій – два канони Тріоді; на 8-ій та 9-ій – св. і два Тріоді. Катавасія – ірмос останнього канону. По 3-ій – сідальний св., по 6-ій – конд.-ікос св. По 9-ій – “Достойно” і по єктенії – світильний гласу. Перед малим славослов’ям ієрей виголошує: “Тобі належить слава”, а відтак «Слава Тобі, що світло нам показав». Стиховня Тріоді. “Добре воно” (2), по “Отче наш”: тропар “Стоячи у храмі”; відтак “Господи, помилуй” (40) і по останньому поклоні відразу “Прийдіте, поклонімся” тричі й 1-й час.


Березень 12 Середа
12 (27) Прп. ісп. Прокопія Декаполіта.


Вечірня: катизма чергова. На “Господи, взиваю” 6 стихир: 3 Тріоді і 3 прп., Сл.: прп., І нині: богород. за гл. Сл. Прокімен Тріоді: “Спаси, Господи” і одне читання Тріоді: Бт. 4, 8-15, відтак другий прокімен: “Господь народові” і  друге читання: Прип. 5, 1-15. “Сподоби, Господи”. Стиховня Тріоді. По “Отче наш” – все за посним уставом.

Утреня: замість “Бог Господь” співаємо “Алилуя” і троїчні тропарі 4-го гласу. Катизми 3; сідальні: 1-й Октоїха, 2-й і 3-ій Тріоді. Пс. 50 і канон. На 3-ій, 8-ій, та 9-ій піснях – канон прп. та два Тріоді. На інших – тільки канон прп. Катавасія – ірмос останнього канону. По 3-ій – сідальний прп., по 6-ій – конд.-ікос прп. По 9-ій – “Достойно” і по єктенії – світильний гласу. Перед малим славослов’ям ієрей виголошує: “Тобі належить слава”, а відтак «Слава Тобі, що світло нам показав». Стиховня Тріоді. “Добре воно” (2), по “Отче наш”: тропар “Стоячи у храмі”; відтак “Господи, помилуй” (40) і по останньому поклоні одразу “Прийдіте, поклонімся” тричі й 1-й час.

Часи: все за пісним уставом святої Чотиридесятниці.


Березень 13 Четвер
13 (28) Прп. ісп. Василія, спосника Прокопового.


Літургія Передосвячених Дарів:  катизма 18. На “Господи, взиваю” 10 стихир: 6 Тріоді та 4 ісп., Сл.: ісп., І нині: богород. за гласом «Слава». Прокімен: “Веселіться у Господі”, читання: Бт. 4, 16-26; другий прокімен: “Будь, Господи”, читання: Прип. 5, 16-6, 3. Далі - за чином Літургія Передосвячених Дарів.
 
Утреня: замість “Бог Господь” співаємо “Алилуя” і троїчні тропарі 4-го гласу. Катизми 3; сідальні: 1-й Октоїха, 2-й і 3-й Тріоді. Пс. 50 і канон. На 4-ій, 8-ій, та 9-ій – канон ісп. та два Тріоді. На інших – тільки канон ісп. Катавасією по 3-ій, 4-ій, 6-ій, 8-ій та 9-ій піснях – ірмос останнього канону. По 3-ій – сідальний ісп., по 6-ій – конд.-ікос ісп. По 9-ій – “Достойно” і по єктенії – світильний гласу. Перед малим славослов’ям ієрей виголошує: “Тобі належить слава” а відтак «Слава Тобі, що світло нам показав». Стиховня Тріоді. “Добре воно” (2), по “Отче наш”: тропар “Стоячи у храмі”; відтак “Господи, помилуй” (40) і по останньому поклоні одразу “Прийдіте, поклонімся” тричі й 1-й час.

Часи: все за пісним уставом святої Чотиридесятниці.

Божественної літургії не служимо


Березень 14 П’ятниця
14 (1) Св. прпмчц. Євдокії.


Вечірня: катизма чергова. На “Господи, взиваю” 6 стихир: 3 Тріоді  3 прпмчц., Сл.: прпмчц., І нині: богород. за гласом «Слава». Прокімен Тріоді: “Господи, на небі” і одне читання Тріоді: Бт. 5, 1-24, відтак другий прокімен: “Надійся на Господа” і друге читання: Прип. 6, 3-20.”Сподоби, Господи”. Стиховня Тріоді. По “Отче наш” – все за посним уставом.
 
Утреня: замість “Бог Господь” співаємо “Алилуя” і троїчні тропарі 4-го гласу. Катизми 3; сідальні: 1-й – Октоїха, 2-й і 3-й – Тріоді. Пс. 50 і канон. На 5-ій, 8-ій, та 9-ій – канон мчч. та два Тріоді. На інших – тільки канон мчч. Катавасія – ірмос останнього канону. По 3-ій – сідал. мчч., по 6-ій – конд.-ікос мчч. По 9-ій – “Достойно” і по єктенії – світильний гласу. Перед малим славослов’ям ієрей виголошує: “Тобі належить слава” а відтак «Слава Тобі, що світло нам показав». Стиховня Тріоді. “Добре воно” (2), по “Отче наш”: тропар “Стоячи у храмі”; відтак “Господи, помилуй” (40) і по останньому поклоні одразу “Прийдіте, поклонімся” тричі й 1-й час.

Часи: все за пісним уставом святої Чотиридесятниці.


Березень 15 Субота
15 (2) Субота заупокійна.
Св. свщмч. Теодота, єп. Киринейського.


Літургія Передосвячених Дарів:  катизма 18. На “Господи, взиваю” 10 стихир: 2 Тріоді, 4 Октоїха і 4 прп., Сл.: прп., І нині: богород. догмат 4-го гласу. Прокімен: “Милість Твоя”, читання: Бт. 5, 32 - 6, 1- 8; “Я мовив”, читання: Прип. 6, 20 -35, - 7, 1. Далі - за чином Літургія Передосвячених Дарів.
 
Утреня: замість “Бог Господь” співаємо “Алилуя” на 2-ий глас. Тропар дня ”Апостоли, пророки” (2), Сл.: тропар “Пом’яни, Господи”, І нині: богород. “Мати свята”. По 1-му стихослов’ї – мал. єктенія і сідал. Октоїха. Тоді 17-та катизма (“Блаженні непорочні”). По кожній статії – єктенія за померлих, відтак сідал. “Упокой Спасе” із своїм богород. і Пс. 50. Канонів 3: храму, якщо храм Господній чи Богородичний і прп. Від 6-ї пісні, залишивши канони храму та Октоїха, співаємо канон  прп. та канон Тріоді. Катавасія: по 3-ій, 6-ій, 7-ій, 8-ій  та 9-ій піснях – ірмос останнього канону;  по 3-ій – Октоїха; по інших – Тріоді. По 3-ій – сідал. прп., Сл.: І нині: його богород.; по 6-ій – конд.-ікос прп.; по 9-ій – світильний Октоїха. Хвалитні: мученичі стихири Октоїха – 4, Сл.: за покійних, І нині: богород. Сл. По мал. славослов’ї на стиховні – стихири за померлих Октоїха з приспівами за померлих. На кінці: тропар “Апостоли, пророки”, Сл.: тропар “Пом’яни, Господи”, І нині: богород. “Мати свята”.

Часи: на всіх тропар дня, Сл: тропар “Пом’яни, Господи”; кондак “Зо святими упокой”.

Літургія св. Йоана Золотоустого: тропар “Апостоли, пророки” і “Пом’яни, Господи”, Сл: кондак “Зі святими упокой”, І нині: богород. “Тебе і стіну, і пристанище”. Ап. і Єв. спочатку дня,  а потім усопшим. Ряд.: Ап. – Євр. 309 зач.; 3, 12-16. Єв. – Мр. 6 зач.; 1, 35-44. За упокій: Ап. – 1 Сол. 270 зач.; 4, 13-17. Єв. – Йо. 16 зач.; 5, 24-30. Все інше – дня і усопшим.


Березень 16 Неділя
16 (3) Неділя 2-га Великого посту. Глас 5. Єв. 5.
Свв. мчч. Євтропія і дружини його, Клеоніка й Василиска.


Вечірня: “Блажен муж”. На “Господи, взиваю” 10 стихир: 6 неділ., 4 мчч., Сл.: мчч., І нині: догмат 5-го гласу. Прокімен дня. Стиховня неділ. По “Отче наш”: тропар неділ., Сл.: тропар мчч., І нині: богород. з неділ. за гласом «Слава». Відпуст великий з помин. неділ. і мч.
 
Утреня: по “Бог Господь”: тропар неділ. (2), Сл.: мчч., І нині: богород. з неділ. за гласом тропаря мчч. Катизми черг., сідальні неділ. «Ангельський собор”, іпакой, степенна і прокімен 2-го гласу. Єв. Лк. зач. 113; 24, 12-35. «Воскресіння Христове». Пс. 50, стихира Слава: «Покаяння відкрий мені двері», І нині: «На спасення стежки» і т. д. Канон воскресний і мчч. Рядова катавасія – «Відкрию уста мої». По 3-ій – конд.-ікос і сідал. мчч. По 6-ій – конд.-ікос неділ. На 9-ій пісні – «Чеснішу». По 9-ій – “Свят Господь Бог наш” (3), світильний неділ., Сл.: світил. мчч., І нині: богород.  Хвалитних стихир 8: всі неділ., Сл.: стихира  євангельська, І нині: “Преблагословенна”. По вел. славослов’ї тропар "Сьогодні спасіння світу”. Відпуст великий з помин. неділ. і мчч.

Часи: на всіх часах: тропар неділ., Сл.: на 3-му та 9-му – тропар мчч.; на 6-му – храму. Кондаки: на 1-му та 9-му – Тріоді; на 3-му – мчч.; на 6-му – храму.

Літургія св. Василія Великого:  тропар неділ., Сл.: кондак неділ.,  І нині: богород. Прокімен, алилуя – неділ. Ап. – Євр. 304 зач.; 1,10 – 2, 3. Єв. – Мр. 7 зач.; 2, 1-12.  Причасний “Хваліте”.


Березень 17 Понеділок
17 (4) Тиждень 3-ій Великого посту.
Прп. Герасима, що на Йордані.


Вечірня: катизми нема. На “Господи, взиваю” – 10 стихир: 4 покаянні Октоїха: (2 із стиховні Вечірні і 2 із стиховні Утрені), 3 Тріоді, та 3 прп., Сл: прп., І нині: богород. за гласом «Слава». Вхід, великий прокімен, глас 8 “Не відверни лиця Твого”. “Сподоби, Господи”. Стиховня Тріоді. По “Нині відпускаєш” співаємо 3 тропарі з поклонами, а “Під Твою милість” без поклону. “Господи, помилуй” (40) й інше, як у часослові аж до кінця 3-го великого поклону молитви св. Єфрема і відразу “Слава Тобі, Христе Боже” та відпуст дня з помин. прп.
 
Утреня: замість “Бог Господь” співаємо “Алилуя” і троїчні тропарі 5-го гласу. Катизми 3; сідальні: 1-й Октоїха, 2-й і 3-й Тріоді. Пс. 50 і молитва «Спаси, Боже, людей Твоїх». Канон прп. і Тріоді, які переплітаються із біблійними піснями: на 1-ій, 8-ій, і 9-ій піснях – канон прп. і два канони Тріоді. Катавасія по 1-ій, 3-ій, 6-ій, 8-ій та 9-ій – ірмос останнього канону. На 3-ій, 4-ій, 5-ій, 6-ій і 7-ій – канон прп. По 3-ій – сідал. прп., по 6-ій – конд.-ікос прп. По 9-ій – “Достойно” і по єктенії – світильний гласу. Перед малим славослов’ям ієрей виголошує: “Тобі належить слава…”, а відтак: «Слава Тобі, що світло нам показав». Стиховня Тріоді. “Добре воно” (2), по “Отче наш”: тропар “Стоячи у храмі; відтак “Господи, помилуй” (40) і по останньому поклоні одразу “Прийдіте, поклонімся” тричі й 1-й час.

Часи: все за пісним уставом святої Чотиридесятниці.

Божественної літургії не служимо


Березень 18 Вівторок
18 (5) Св. мч. Конона.


Вечірня: катизма чергова. На “Господи, взиваю” 6 стихир: 3 Тріоді і 3 мч., Сл.: мч., І нині: богород. за гласом «Слава». Прокімен: “У Бозі похвалимось” і одне читання Тріоді: Бт. 6, 9-22 відтак другий прокімен: “Пом’яну” і друге читання: Прип. 8, 1 –  21; “Сподоби, Господи”. Стиховня Тріоді. По «Отче наш» - все за посним уставом.
 
Утреня: замість “Бог Господь” співаємо “Алилуя” і троїчні тропарі 5-го гласу. Катизми 3; сідальні: 1-й Октоїха, 2-й і 3-й Тріоді. Пс. 50 і молитва «Спаси, Боже, людей Твоїх». На 1-ій, 3-ій, 4-ій, 5-ій, 6-ій, 7-ій піснях канон мч. На 2-ій – два канони Тріоді; на 8-ій та 9-ій – мч. і два Тріоді. Катавасія – ірмос останнього канону. По 3-ій – сідал. мч., по 6-ій – конд.-ікос мч. По 9-ій – “Достойно” і по єктенії – світильний гласу. Перед малим славослов’ям ієрей виголошує: “Тобі належить слава”, а відтак «Слава Тобі, що світло нам показав». Стиховня Тріоді. “Добре воно” (2), по “Отче наш”: тропар “Стоячи у храмі”; відтак “Господи, помилуй” (40) і по останньому поклоні відразу “Прийдіте, поклонімся” тричі й 1-й час.

Часи: все за пісним уставом святої Чотиридесятниці.

Божественної літургії не служимо


Березень 19 Середа
19 (6) Свв. сорок двох мчч., що в Аморії.


Вечірня: катизма чергова. На “Господи, взиваю” 6 стихир: 3 Тріоді і 3 мчч., Сл.: мчч., І нині: богород. за  гласом «Слава». Прокімен: “Великий Господь”, читання: Бт. 7, 1-7; другий прокімен: “Уста мої”, читання: Прип. 8, 32 – 9, 11. “Сподоби, Господи”. Стиховня Тріоді. По «Отче наш» - все за посним уставом.  

Утреня: замість “Бог Господь” співаємо “Алилуя” і троїчні тропарі 4-го гласу. Катизми 3; сідальні: 1-й Октоїха, 2-й і 3-ій Тріоді. Пс. 50 і канон. На 3-ій, 8-ій, та 9-ій піснях – канон мчч. та два Тріоді. На інших – тільки канон мчч. Катавасія – ірмос останнього канону. По 3-ій – сідальний мчч., по 6-ій – конд.-ікос мчч. По 9-ій – “Достойно” і по єктенії – світильний гласу. Перед малим славослов’ям ієрей виголошує: “Тобі належить слава”, а відтак «Слава Тобі, що світло нам показав». Стиховня Тріоді. “Добре воно” (2), по “Отче наш”: тропар “Стоячи у храмі”; відтак “Господи, помилуй” (40) і по останньому поклоні одразу “Прийдіте, поклонімся” тричі й 1-й час.

Часи: все за пісним уставом святої Чотиридесятниці.

Березень 20 Четвер
20 (7) Свв. свщмчч., єпископів Херсонських: Василія, Єфрема, Капитона Євгенія, Етерія й ін.

Літургія Передосвячених Дарів: катизма 18. На “Господи, взиваю” 10 стихир: 6 Тріоді та 4 свщмчч., Сл.: свщмчч., І нині: богород. за гласом «Слава». Прокімен: “Надіюся на ласку Божу”, читання: Бт. 7, 6-9; другий прокімен: “Коли Бог поверне”, читання: Прип. 9, 12-18. Далі - за чином Літургія Передосвячених Дарів.  

Утреня: замість “Бог Господь” співаємо “Алилуя” і троїчні тропарі 4-го гласу. Катизми 3; сідальні: 1-й Октоїха, 2-й і 3-й Тріоді. Пс. 50 і канон. На 4-ій, 8-ій, та 9-ій – канон свщмчч. та два Тріоді. На інших – тільки канон свщмчч. Катавасією по 3-ій, 4-ій, 6-ій, 8-ій та 9-ій піснях – ірмос останнього канону. По 3-ій – сідальний свщмчч., по 6-ій – конд.-ікос свщмчч. По 9-ій – “Достойно” і по єктенії – світильний гласу. Перед малим славослов’ям ієрей виголошує: “Тобі належить слава” а відтак «Слава Тобі, що світло нам показав». Стиховня Тріоді. “Добре воно” (2), по “Отче наш”: тропар “Стоячи у храмі”; відтак “Господи, помилуй” (40) і по останньому поклоні одразу “Прийдіте, поклонімся” тричі й 1-й час.

Часи: все за пісним уставом святої Чотиридесятниці.

Божественної літургії не служимо

Березень 21 П’ятниця
21 (8) Прп. і ісп. Теофілакта, єп. Нікомидійського.

Вечірня: катизма чергова. На “Господи, взиваю” 6 стихир: 3 Тріоді і 3 прп., Сл.: прп., І нині: богород. Прокімен Тріоді: “Помилуй мене” і одне читання Тріоді: Бт. 7, 11 – 8, 3, відтак другий прокімен: “Помилуй мене” і друге читання: Прип. 10, 1-22. Стиховня Тріоді. По «Отче наш» - все за посним уставом.
 
Утреня: замість “Бог Господь” співаємо “Алилуя” і троїчні тропарі 4-го гласу. Катизми 3; сідальні: 1-й – Октоїха, 2-й і 3-й – Тріоді. Пс. 50 і канон. На 5-ій, 8-ій, та 9-ій – канон прп. та два Тріоді. На інших – тільки канон прп. Катавасія – ірмос останнього канону. По 3-ій – сідал. прп., по 6-ій – конд.-ікос прп. По 9-ій – “Достойно” і по єктенії – світильний гласу. Перед малим славослов’ям ієрей виголошує: “Тобі належить слава” а відтак «Слава Тобі, що світло нам показав». Стиховня Тріоді. “Добре воно” (2), по “Отче наш”: тропар “Стоячи у храмі”; відтак “Господи, помилуй” (40) і по останньому поклоні одразу “Прийдіте, поклонімся” тричі й 1-й час.

Часи: все за пісним уставом святої Чотиридесятниці.

Березень 22 Субота
22 (9) + Свв. сорок мчч., замучених у Севастійськім озері.

Літургія Передосвячених Дарів:  катизма 18. На “Господи, взиваю” 10 стихир: 6 Тріоді і  4 мчч.,  Сл.:  мчч.,  І нині: богород. догмат 5-го гласу. Прокімен: “Подай нам поміч”, читання: Бт. 8, 4 - 21; другий прокімен: “Вислухай Боже”, читання: Прип. 10, 31-32, 11, 1-12 а також також 3 читання мчч.: Іс. 43, 9-13; Муд. 3, 1-9; Муд. 5, 1-23; 6, 1-3. Далі - за чином Літургія Передосвячених Дарів.
 
Утреня: по “Бог Господь” тропар мчч. (2), Сл., І нині: богород. з неділ. за гласом тропаря мчч. Катизми чергові і сідальні мчч. Полієлей і сідальний мчч. Степенна 4 гласу: «Від юності моєї»; прокімен, Євангеліє і стихира мчч. Єв. Йо. зач. 52 15, 17-16, 2. Пс. 50. Канон мчч. Катавасія "Відкрию уста мої". По 3-ій пісні – сідальний мчч.; по 6-ій – конд.-ікос мчч.; по 9-ій – світильний мчч. Хвалитних стихир 4 мчч., Сл.: мчч., І нині: богород. По вел. славослов’ї – тропар мчч., Сл., І нині: богород. з неділ. за гласом тропаря мчч. Відпуст великий з помин. мчч.

Літургія св. Йоана Золотоустого: тропар мчч., Сл.: кондак мчч., І нині: богородичний. Прокімен і алилуя мчч. Ап. і Єв. Дня і мчч. Ряд.: Ап. – Євр. 325 зач.; 10, 32-38. Єв. – Мр. 8 зач.; 2, 14-17. Мчч.: Ап. – Євр. 331 зач.; 12, 1-10. Єв. – Мт. 80 зач.; 20, 1-16. Причасний мчч.

Часи: на всіх – тропар і кондак мчч.

Березень 23 Неділя
23 (10) Неділя 3-тя Великого посту, Хрестопоклонна. Глас 6. Єв. 6.
Св. мч. Кодрата і тих, що з ним.

Вечірня: “Блажен муж”. На “Господи, взиваю я” 10 стихир: 6 воскрес. і 4 Тріоді, Сл: Тріоді, І нині: догмат 3-го гласу. Прокімен дня. Стиховня воскрес., Сл: Хреста, І нині: богород. з неділь. стиховні за гл. Сл. По “Нині відпускаєш”: тр. воскрес., Сл: Хреста, І нині: богород. з неділ. за гласом Сл. Великий відпуст, після якого відбувається винесення Чесного Хреста зі захристії на престіл.
 
Утреня: по “Бог Господь”: тр. неділ. (2), Сл.: Хреста, І нині: богород. з неділ. за гласом Сл. Катизми черг., сідал. неділ., «Ангельський хор», іпакой, степенна і прокімен 6-го гл. Єв. Лк. зач. 114; 24, 36-53. Пс. 50, Слава: «Покаяння двері відкрий мені», І нині: «На спасення стежки» і т. д. Канонів 3: воскрес., богород. і Тріоді. Катавасія Тріоді. По 3-ій сідал. Хреста. По 6-ій – конд.-ікос Хреста. По 9-ій – світил. неділ., Сл.: Хреста, І нині: його ж. Хвалитних стихир 9: 4 неділ. і 5 Тріоді, з яких три останніх з приспівом Хреста, Сл.: Тріоді, І нині: «Преблагословенна». По вел. славослов’ї – тр. «Воскресши із гробу». Під час Великого славослов’я відбувається перенесення Чесного Хреста з трапези на тетрапод. Тропар "Спаси, Господи" (г. 1) і поклоніння Хресту зі співом "Хресту Твоєму". Відпуст великий з помин. прп. Після відпусту – Слава, І нині: євангельська стихира.

Часи: на всіх часах тр. воскрес., Сл.: Хреста. Кондак – лише Хреста.

Літургія св. Василія Великого: тр. воскрес. і Хреста, Сл., І нині: конд. Хреста. Замість Трисвятого – «Хресту Твоєму». Ап. – Єв. 311 зач.; 4, 14-5, 6. Єв. – Мр. 37 зач.; 8, 34-9, 1. Все інше -лише неділі.

Березень 24 Понеділок
24 (11) Тиждень 4-ий Великого посту.
Св. Софронія, патр. Єрусалимського.

Вечірня: катизми немає. На “Господи, взиваю” 10 стихир: 4 покаянні Октоїха: (2 із стиховні Вечірні і 2 із стиховні Утрені), 3 Тріоді, та 3 св., Сл: св., І нині: звич. богород. за гласом Сл. Вхід, великий прокімен “Дав єси спадкоємство”. “Сподоби, Господи”. Стиховня Тріоді. По “Отче наш” співаємо 3 тропарі з поклонами, а “Під твою милість” без поклону. “Господи, помилуй” (40) й інше, як у часослові, тільки до кінця 3-го вел. поклону молитви св. Єфрема і відразу “Слава Тобі, Христе Боже” і відпуст дня з помин. св.
 
Утреня: замість “Бог Господь” співаємо “Алилуя” і троїчні тр. 6-го гласу. Катизми 3; сідал.: 1-ий – Октоїха, 2-ий і 3-ій – Тріоді. Пс. 50 і канон. Канон св. і Тріоді, які переплітаються із піснями: на 1-ій, 8-ій, і 9-ій піснях – канон св. і два канони Тріоді. На 3-ій, 4-ій, 5-ій, 6-ій і 7-ій – канон св. Катавасією буде завжди ірмос останнього канону. По 3-ій – сідал. св., по 6-ій – конд.-ікос св. По 9-ій – “Достойно” і по єктенії – світил. гласу. Перед мал. славослов’ям ієрей виголошує: “Тобі належить слава”. Стиховня Тріоді. “Добре воно” (2), по “Отче наш”: тропар “Стоячи у храмі; відтак “Господи, помилуй” (40) і по останньому поклоні, відразу “Прийдіте, поклонімся” тричі й 1-ий час.

Часи: все за пісним уставом святої Чотиридесятниці.

Березень 25 Вівторок
25 (12) Прп. ісп. Теофана Сигріянського. Св. Григорія Двоєслова, папи Римського.
Вечірня: катизма чергова. На “Господи, взиваю” 6 стихир: 3 Тріоді і 3 ісп., Сл: ісп., І нині: богород. за гласом «Слава». Прокімен Тріоді: “Боже, почуй” і одне читання Тріоді: Бт. 8, 21 – 9, 7, відтак другий прокімен: “Ласкаво нас” і друге читання: Прип. 11, 19 – 12, 6; «Сподоби Господи». Стиховня Тріоді. По «Отче наш» - все за посним уставом.
 
Утреня: замість “Бог Господь” співаємо
“Алилуя” і троїчні тропарі 6-го гласу. Катизми 3; сідальні: 1-й Октоїха, 2-й і 3-й Тріоді. Пс. 50 і молитва «Спаси, Боже, людей Твоїх». На 1-ій, 3-ій, 4-ій, 5-ій, 6-ій, 7-ій піснях канон ісп. На 2-ій – два канони Тріоді; на 8-ій та 9-ій – ісп. і два Тріоді. Катавасія – ірмос останнього канону. По 3-ій – сідал. ісп., по 6-ій – конд.-ікос ісп. По 9-ій – “Достойно” і по єктенії – світильний гласу. Перед малим славослов’ям ієрей виголошує: “Тобі належить слава”, а відтак «Слава Тобі, що світло нам показав». Стиховня Тріоді. “Добре воно” (2), по “Отче наш”: тропар “Стоячи у храмі”; відтак “Господи, помилуй” (40) і по останньому поклоні відразу “Прийдіте, поклонімся” тричі й 1-й час.

Часи: все за пісним уставом святої Чотиридесятниці.

Божественної літургії не служимо

Березень 26 Середа
26 (13) Перенесення мощів св. Никифора, патр. Царгородського.

Вечірня: катизма чергова. На “Господи, взиваю” 6 стихир – всі Тріоді, Сл., І нині: Тріоді. Прокімен Тріоді: “Співайте Богові” і одне читання Тріоді: Бт. 9, 8-17, відтак другий прокімен: “Спасіння твоє” і друге читання: Прип. 12, 8-22. “Сподоби, Господи”. Стиховня Тріоді. По «Отче наш» - все за посним уставом.
Утреня: замість “Бог Господь” співаємо “Алилуя” і троїчні тропарі 6-го гласу. Катизми 3; сідальні: 1-й Октоїха, 2-й і 3-ій Тріоді. Пс. 50 і канон. На 3-ій, 8-ій, та 9-ій піснях – канон св. та два Тріоді. На інших – тільки канон св. Катавасія – ірмос останнього канону. По 3-ій – сідальний св., по 6-ій – конд.-ікос св. По 9-ій – “Достойно” і по єктенії – світильний гласу. Перед малим славослов’ям ієрей виголошує: “Тобі належить слава”, а відтак «Слава Тобі, що світло нам показав». Стиховня Тріоді. “Добре воно” (2), по “Отче наш”: тропар “Стоячи у храмі”; відтак “Господи, помилуй” (40) і по останньому поклоні одразу “Прийдіте, поклонімся” тричі й 1-й час.

Часи: все за пісним уставом святої Чотиридесятниці.

Березень 27 Четвер
27 (14) Прп. Венедикта. 
 
Літургія Передосвячених Дарів:  катизма 18. На “Господи, взиваю” 10 стихир: 6 Тріоді та 4 прп., Сл., І нині: Тріоді.  Прокімен: “Благословен Господь”, читання: Бт. 9, 18-29; 10, 1; другий прокімен: “Мені добре”, читання: Прип. 12, 23-13, 10. Далі - за чином Літургія Передосвячених Дарів.

Утреня: замість “Бог Господь” співаємо “Алилуя” і троїчні тропарі 6-го гласу. Катизми 3; сідальні: 1-й Октоїха, 2-й і 3-й Тріоді. Пс. 50 і канон. На 4-ій, 8-ій, та 9-ій – канон прп. та два Тріоді. На інших – тільки канон прп. Катавасією по 3-ій, 4-ій, 6-ій, 8-ій та 9-ій піснях – ірмос останнього канону. По 3-ій – сідальний прп., по 6-ій – конд.-ікос прп. По 9-ій – “Достойно” і по єктенії – світильний гласу. Перед малим славослов’ям ієрей виголошує: “Тобі належить слава” а відтак «Слава Тобі, що світло нам показав». Стиховня Тріоді. “Добре воно” (2), по “Отче наш”: тропар “Стоячи у храмі”; відтак “Господи, помилуй” (40) і по останньому поклоні одразу “Прийдіте, поклонімся” тричі й 1-й час.

Часи: все за пісним уставом святої Чотиридесятниці.

Божественної літургії не служимо

Березень 28 П’ятниця
28 (15) Св. мч. Агапія і з ним шести мучеників.
Вечірня: катизма чергова. На “Господи, взиваю” 6 стихир: 3 Тріоді і 3 мч., Сл.: мч., І нині: хрестобогород. за гласом Сл. Прокімен Тріоді: “Помоліться і воздайте” і одне читання Тріоді: Бт. 10, 32-11, 9, відтак другий прокімен: “Глас мій до Бога” і друге читання: Прип. 13, 20-14, 6. “Сподоби, Господи”. Стиховня Тріоді. По «Отче наш» - все за посним уставом.

Утреня: замість “Бог Господь” співаємо “Алилуя” і троїчні тропарі 3-го гласу. Катизми 3; сідальні: 1-й – Октоїха, 2-й і 3-й – Тріоді. Пс. 50 і канон. На 5-ій, 8-ій, та 9-ій – канон мч. та два Тріоді. На інших – тільки канон мч. Катавасія – ірмос останнього канону. По 3-ій – сідал. мч., по 6-ій – конд.-ікос мч. По 9-ій – “Достойно” і по єктенії – світильний гласу. Перед малим славослов’ям ієрей виголошує: “Тобі належить слава” а відтак «Слава Тобі, що світло нам показав». Стиховня Тріоді. “Добре воно” (2), по “Отче наш”: тропар “Стоячи у храмі”; відтак “Господи, помилуй” (40) і по останньому поклоні одразу “Прийдіте, поклонімся” тричі й 1-й час.

Часи: все за пісним уставом святої Чотиридесятниці.

Божественної літургії не служимо

Березень 29 Субота
29 (16) Субота заупокійна.
Свв. мчч. Савина й Папи.
Літургія Передосвячених Дарів: катизма 18. На “Господи, взиваю” 10 стихир: 2 Тріоді та 4 Октоїха, 4 мчч., Сл.: мчч., І нині: догмат 6-го гласу. Прокімен: “О Пастирю Ізраїля”, читання: Бт. 12, 1-8; другий прокімен: “Ликуйте Богові”, читання: Прип. 14, 15 –26. Далі - за чином Літургія Передосвячених Дарів.  Відпуст великий з помин. усього тижня і мчч.

Утреня: замість “Бог Господь” співаємо “Алилуя” на 2-ий глас. Тропар дня ”Апостоли, пророки” (2), Сл.: тропар “Пом’яни, Господи”, І нині: богород. “Мати свята”. По 1-му стихослов’ї – мал. єктенія і сідал. Октоїха. Тоді 17-та катизма (“Блаженні непорочні”). По кожній статії – єктенія за померлих, відтак сідал. “Упокой Спасе” із своїм богород. і Пс. 50. Канонів 3: храму, якщо храм Господній чи Богородичний і мчч. Від 6-ї пісні, залишивши канони храму та Октоїха, співаємо канон мчч. та канон Тріоді. Катавасія: по 3-ій, 6-ій, 7-ій, 8-ій  та 9-ій піснях – ірмос останнього канону;  по 3-ій – Октоїха; по інших – Тріоді. По 3-ій – сідал. мчч., Сл.: І нині: його богород.; по 6-ій – конд.-ікос мчч.; по 9-ій – світильний Октоїха. Хвалитні: мученичі стихири Октоїха – 4, Сл.: за покійних, І нині: богород. Сл. По мал. славослов’ї на стиховні – стихири за померлих Октоїха з приспівами за померлих. На кінці: тропар “Апостоли, пророки”, Сл.: тропар “Пом’яни, Господи”, І нині: богород. “Мати свята”.

Часи: на всіх тропар дня, Сл: тропар “Пом’яни, Господи”; кондак “Зо святими упокой”.

Літургія св. Йоана Золотоустого: тропар “Апостоли, пророки” і “Пом’яни, Господи”, Сл: кондак “Зі святими упокой”, І нині: богород. “Тебе і стіну, і пристанище”. Ап. і Єв. спочатку дня,  а потім усопшим. Ряд.: Ап. – Євр. 313 зач.; 6, 9 -12. Єв. – Мр. 31 зач.; 7, 31-37. За упокій: Ап. – 1 Кор. 163 зач.; 15, 47-57. Єв. – Йо. 16 зач.; 5, 24-30. Все інше – дня і усопшим.

Березень 30 Неділя
30 (17) Неділя 4-та Великого посту. Глас 7. Єв. 7.
Прп. Олексія, чоловіка Божого.
Вечірня: “Блажен муж”. На “Господи, взиваю” 10 стихир: 6 неділ., 4 прп., Сл.: прп., І нині: догмат 7-го гласу. Прокімен дня. Стиховня неділ. По “Отче наш”: тропар неділ., Сл.: тропар прп., І нині: богород. з неділ. за гласом «Слава». Відпуст великий з помин. неділ. і прп.

Утреня: по “Бог Господь”: тропар неділ. (2), Сл.: прп., І нині: богород. з неділ. за гласом тропаря прп. Катизми черг., сідальні неділ. «Ангельський собор”, іпакой, степенна і прокімен 7-го гласу. Єв. Йо. зач. 63; 20, 1-10. «Воскресіння Христове». Пс. 50, стихира Слава: «Покаяння відкрий мені двері», І нині: «На спасення стежки» і т. д. Канон воскресний і прп. Катавасія “Відкрию уста мої”. По 3-ій – конд.-ікос і сідал. прп. По 6-ій – конд.-ікос неділ. На 9-ій пісні – «Чеснішу». По 9-ій – “Свят Господь Бог наш” (3), світильний неділ., Сл.: світил. прп., І нині: богород.  Хвалитних стихир 8: всі неділ., Сл.: стихира  євангельська, І нині: “Преблагословенна”. По вел. славослов’ї тропар "Сьогодні спасіння світу”. Відпуст великий з помин. неділ. і прп.

Часи: на всіх часах: тропар неділ., Сл.: на 3-му та 9-му – тропар прп.; на 6-му – храму. Кондаки: на 1-му та 9-му – Тріоді; на 3-му – прп.; на 6-му – храму.

Літургія св. Василія Великого:  тропар неділ., Сл.: кондак неділ.,  І нині: богород. Прокімен, алилуя – неділ. Ап. – Євр. 314 зач.; 6, 13-20. Єв. – Мр. 40 зач.; 9, 17-31.

Березень 31 Понеділок
31 (18) Тиждень 5-ий Великого посту.
Св. Кирила, архиєп. Єрусалимського.
Вечірня: катизми нема. На “Господи, взиваю” – 10 стихир: 4 покаянні Октоїха: (2 із стиховні Вечірні і 2 із стиховні Утрені), 3 Тріоді, та 3 св., Сл: св., І нині: богород. за гласом «Слава». Вхід, великий прокімен, глас 8 “Не відверни лиця Твого”. “Сподоби, Господи”. Стиховня Тріоді. По “Нині відпускаєш” співаємо 3 тропарі з поклонами, а “Під Твою милість” без поклону. “Господи, помилуй” (40) й інше, як у часослові аж до кінця 3-го великого поклону молитви св. Єфрема і відразу “Слава Тобі, Христе Боже” та відпуст дня з помин. св.

Утреня: замість “Бог Господь” співаємо “Алилуя” і троїчні тропарі 7-го гласу. Катизми 3; сідальні: 1-й Октоїха, 2-й і 3-й Тріоді. Пс. 50 і молитва «Спаси, Боже, людей Твоїх». Канон св. і Тріоді, які переплітаються із біблійними піснями: на 1-ій, 8-ій, і 9-ій піснях – канон св. і два канони Тріоді. Катавасія по 1-ій, 3-ій, 6-ій, 8-ій та 9-ій – ірмос останнього канону. На 3-ій, 4-ій, 5-ій, 6-ій і 7-ій – канон св. По 3-ій – сідал. св., по 6-ій – конд.-ікос св. По 9-ій – “Достойно” і по єктенії – світильний гласу. Перед малим славослов’ям ієрей виголошує: “Тобі належить слава…”, а відтак: «Слава Тобі, що світло нам показав». Стиховня Тріоді. “Добре воно” (2), по “Отче наш”: тропар “Стоячи у храмі; відтак “Господи, помилуй” (40) і по останньому поклоні одразу “Прийдіте, поклонімся” тричі й 1-й час.

Часи: все за пісним уставом святої Чотиридесятниці.

Божественної літургії не служимо

Немає коментарів:

Дописати коментар