суботу, 26 квітня 2014 р.

У Світлий четвер відбулась конференція про церковний календар

24 квітня 2014 року Патріарша літургійна комісія УГКЦ спільно з кафедрою літургійного богослов’я Українського католицького університету провели вже традиційну щорічну літургійну науково-практичну конференцію, яка відбулась у приміщенні філософсько-богословського факультету УКУ (м. Львів, вул. Хуторівка, 35а). Темою цьогорічної конференції були актуальні питання літургійного календаря УГКЦ.
У конференції взяли участь преосвященний єпископ Венедикт (Алексійчук), голова ПЛК, члени комісії та викладачі кафедри літургійного богослов’я УКУ, науковці та фахівці у галузі літургіки і літургійного богослов’я, представники монашества та аспіранти ліценціяту літургійних наук УКУ.
Конференція почалась вступним словом преосвященного Венедикта. Владика коротко окреслив мету цього зібрання – обговорити проблеми літургійного календаря УГКЦ та знайти способи їх вирішення. Зокрема, ним було згадане рішення Синоду єпископів від 11-18 серпня 2013 року щодо впорядкування місяцеслова та літургійного вшанування блаженних новомучеників, беатифікованих 27 червня 2001 року папою св. Іваном Павлом ІІ під час свого візиту в Україну.
Із темою «Календар літургійний церковний чи народний? Причинки до питання розвитку і реформи календаря» доповідав голова Українського літургійного центру д-р Тарас Шманько, який вів мову про рішення синодів УГКЦ щодо свят церковного року та їхнє сприйняття загалом вірних.
Доповідь «Питання церковного уставу у літургійному календарі УГКЦ» виголосив референт ПЛК Максим Тимо, який звернув увагу на невідповідність сучасних варіантів календаря приписам церковного Уставу, зокрема наголосивши на проблематиці т. зв. «нової Тріоді».
Питання вшанування святих Київської Церкви у сучасному календарі УГКЦ розглянув у свої доповіді «Слов’янські святі у римській реформі літургійного календаря» д-р Михайло Петрович, завідувач кафедри літургійного богослов’я УКУ, підкресливши потребу доповнення календаря рядом слов’янських святих Київської митрополії ще до виокремлення з неї Московської.
Про почитання блаженних новомучеників у календарі та богослужбовому житті УГКЦ вів мову д-р Петро Сабат із доповіддю «Вшанування мучеників у літургійному році, проголошених папою Іваном Павлом ІІ в Україні у 2001 р.». Головним акцентом виступу, окрім підкреслення вже наявного культу новомучеників, стало питання перспективи канонізації нових святих УГКЦ як Церквою свого права незалежно від Римського Апостольського престолу.
Ґрунтовний аналіз проблематики наявності в календарі УГКЦ свят, запозичених від Римо-Католицької Церкви, а також детальний аналіз їхніх служб зробив ієромонах Матей Гаврилів, ЧСВВ, у своїй доповіді «Римо-католицьке благочестя у календарі церкви свого права з візантійським обрядом».
Із доповіддю «Літургійний рік у постановах синодів УГКЦ» виступив о. Василь Попелястий, представивши історичний розвиток та сучасний стан канонічних норм щодо свят та періодів літургійного року, зачіпаючи теж доволі актуальне питання постів.
Про питання вжитку юліанського, григоріанського та новоюліанського стилів у літургійному житті Православних Церков йшлося у доповіді викладача Київської духовної академії УПЦ (МП) архимандрита Сильвестра Стойчева «Проблеми церковного календаря: минуле і сучасне», яку виголосив від імені автора ієромонах Маркіан Каюмов, керівник прес-служби Львівської єпархії УПЦ (МП).
Викладач Львівської православної духовної академії УПЦ КП о. Артемій Бабленюк виступив із доповіддю «Євхаристійне життя християнина як свідчення Воскресіння Христового», в якій підкреслив євхаристоцентричність богослужінь літургійного року.
Наприкінці о. д-р Василь Рудейко, заступник голови ПЛК, у доповіді «Проблеми літургійного благочестя «чотирьох чотиридесятниць»» говорив про сучасний літургійний аспект чотирьох постових періодів року, з яких Великий піст є перевантажений, Різдвяний перебуває у певній стадії розвитку, натомість Апостольський та Успенський є лише дисциплінарними.
Під час конференції відбувались активні дискусії над темами, які підносились у доповідях, а ближче до її завершення були підведені короткі підсумки, які можуть стати важливими напрямними у подальшому розвитку літургійного року в УГКЦ.
 
Підготував Іван Дутка

Немає коментарів:

Дописати коментар