середу, 30 жовтня 2013 р.

ad fontes liturgicos 2013

Черговий літургійний симпозіум ad fontes liturgicos відбувся 23-24 жовтня в Університеті Івана-Павла ІІ у Кракові. Заснований науковцями-дослідниками з України, Польщі та Словаччини він вже четвертий раз поспіль збирає літургістів центральної та східної Європи для презентацій та обміну досвідом у дослідженнях, присвячених джерелам літургійного життя Церкви.
Оскільки у грудні 2013-го року минає 50 років від ухвалення тексту конституції ІІ Ватиканського собору про святу літургію, цьогорічний симпозіум було присвячено тематиці «літургійних реформ у світлі повернення до джерел». Основним питанням, яке ставили перед собою доповідачі було: «Чи були і, якщо так, то в якій мірі літургійні реформи ХХ-го століття поверненням до джерел?»
Серед доповідачів із України були також викладачі літургійного богослов’я Українського католицького університету. Зокрема із доповіддю про Літургійні видання першої половини ХХ-го століття виступив викладач ліценціатської програми УКУ д-р. Ігор Василишин. Про особливості поватиканської реформи Літургії Слова у словацькому греко-католицькому літургіконі «Трьох Янів» доповідав свящ. д-р. Василь Рудейко. Серед учасників симпозіуму був також д-р.Михайло Петрович.
Цікавинками із історії становлення унійної церковно-літургійної ідентичності поділився директор Українського літургійного центру д-р. Тарас Шманько. Зацікавлення учасників викликала візія майбутнього реформи літургійного благочестя у візантійській традиції, висловлена викладачем ужгородської духовної семінарії свящ.д-ром.Августином Соланським. Порівняльним дослідженням візантійської та реформованої римокатолицької літургії пасхального тридення поділився давній друг та викладач УКУ свящ.д-р.Марек Бляза.
У цілому учасники симпозіуму погодились, що літургійні реформи поватиканської доби хоч і були позначені цікавістю до літургійних  джерел, все ж у багатьох випадках відходили від них і радше творили нові літургійні богослужіння, основою яких було радше пастирське підґрунтя. З цього огляду дослідження та інтерпретація джерельного літургійного матеріалу є абсолютно необхідною для розуміння сучасного та майбутнього кожної окремо взятої літургійної традиції.
Передбачається, що наступний симпозіум ad fontes liturgicos 2014 відбудеться у Львові у вже традиційний для нього час наприкінці жовтня.

свящ.д-р. Василь Рудейко

Немає коментарів:

Дописати коментар