пʼятницю, 30 травня 2014 р.

Вересень 2014

Вересень 1 Понеділок
1 (19) Тиждень 13-ий по Зісланні Святого Духа.
Св. мч. Андрея Стратопедарха сотника і тих, що з ним.

Вечірня: Катизми нема. На „Господи, взиваю я” – 6 стихир: свята – 3 і мч. – 3. Слава: мч., І нині: свята. На стиховні: стихири свята. Тропар мч., Слава, І нині: свята. Відпуст середній з поминанням служби свята і мч.

Утреня: по „Бог Господь”: тропар свята двічі, Слава: мч., І нині: свята. Катизми чергові і сідальний свята. Псалом 50. Канонів 2: перший свята, другий мч. По 9-ій – світильний мч. Слава, І нині: світильний свята. Стиховня – вся свята. Тропар мч., Слава, І нині: свята.

Часи: тропар свята, також на 3-му і 9-му ще Слава: мч., кондаки – поперемінно, тобто: на 1-му і 6-му – свята, на 3-му і 9-му – мч.

Літургія: Тропар і кондак свята. Прокімен, алилуя, причасний – свята. Ап. – 2 Кор. 186 зач.; 8, 7-15. Єв. – Мр. 11 зач.; 3, 6-12. Замість „Достойно” – ірмос свята.


Вересень 2 Вівторок
2 (20) Св. прор. Самуїла.

Вечірня: Катизма чергова. На “Господи взиваю” – 6 стихир: свята – 3 і прор. – 3. Слава: прор., І нині: свята. На стиховні: стихири свята. Тропар прор., Слава, І нині: свята. Відпуст середній з поминанням служби свята і прор.

Утреня: по „Бог Господь”: тропар свята двічі, Слава: прор., І нині: свята. Катизми чергові і сідальний свята. Псалом 50. Канонів 2: перший свята, другий прор. По 9-ій – світильний прор. Слава, І нині: світильний свята. Стиховня – вся свята. Тропар м прор., Слава, І нині: свята.

Часи: тропар свята, також на 3-му і 9-му ще Слава: прор., кондаки – поперемінно, тобто: на 1-му і 6-му – свята, на 3-му і 9-му – прор.

Літургія: Тропар і кондак свята. Прокімен, алилуя, причасний – свята. Ап. – 2 Кор. 187 зач.; 8, 16-9, 5. Єв. – Мр. 12 зач.; 3, 13-19. Замість „Достойно” – ірмос свята.



Вересень 3 Середа
3 (21) Св. ап. Тадея, Св. мчц. Васси.

Вечірня: Катизма чергова. На „Господи, взиваю я” – 6 стихир: ап. – 3 і мчц. – 3. Слава: мчц., І нині: свята. На стиховні: стихири свята. Тропар ап., Слава: мчц., І нині: свята. Відпуст середній з поминанням служби свята, ап. і мчц.

Утреня: по „Бог Господь”: тропар свята, і тропар ап., Слава: мчц., І нині: свята. Катизми чергові і сідальний свята. Псалом 50. Канонів 3: перший свята, другий ап. і третій мчц. По 9-ій – світильний ап. Слава: мчц., І нині: світильний свята. На стиховні: стихири свята. Тропар ап., Слава: мчц., І нині: свята.

Часи: тропар свята, також на 3-му Слава: ап., на 9-му Слава: мчц., кондаки – поперемінно, тобто: на 1-му і 6-му – свята, на 3-му – ап., на 9-му – мчц.

Літургія: Тропар і кондак свята. Прокімен, алилуя, причасний – свята. Ап. – 2 Кор. 189 зач.; 9, 12-10, 7. Єв. – Мр. 13 зач.; 3, 20-27. Замість „Достойно” – ірмос свята.


Вересень 4 Четвер
4 (22) Св. мч. Агатоніка і тих, що з ним. Повернення мощів св. свщмч. Фоки.

Вечірня: Катизма чергова. На „Господи, взиваю я” – 6 стихир: свята – 3 і мч. – 3. Слава: мч., І нині: свята. На стиховні: стихири свята. Тропар мч., Слава, І нині: свята. Відпуст середній з поминанням служби свята і мч.

Утреня: по „Бог Господь”: тропар свята двічі, Слава: мч., І нині: свята. Катизми чергові і сідальний свята. Псалом 50. Канонів 2: перший свята, другий мч. По 9-ій – світильний мч. Слава, І нині: світильний свята. Стиховня – вся свята. Тропар мч., Слава, І нині: свята.

Часи: тропар свята, також на 3-му і 9-му ще Слава: мч., кондаки – поперемінно, тобто: на 1-му і 6-му – свята, на 3-му і 9-му – мч.

Літургія: тропар і кондак свята. Прокімен, алилуя, причасний – свята. Ап. – 2 Кор.; 190 зач.; 10, 7-18. Єв. – Мр. 14 зач.; 3, 28-35. Замість „Достойно” – ірмос свята.


Вересень 5 П’ятниця
5 (23) Віддання празника Успення Богородиці. Св. мчч. Луппа. Св. свщмч. Іринея, єп. Ліонського.

Вечірня: Катизма чергова. На „Господи, взиваю я” – 6 стихир: усі – свята; Слава, І нині: свята. Нема входу, ані читань. Стиховня ціла – свята, з великої вечірні. На кінці: тропар свята один. Відпуст середній з поминанням свята.

Утреня: по „Бог Господь”: тропар свята двічі, Слава, І нині: знову раз. Катизми чергові з сідальними свята і відразу псалом 50 та канон. Канон і все інше до кінця утрені – саме так, як у саме свято. Канон свята. На 9-ій пісні „Чеснішу” не співаємо, але приспіви святкові до ірмосів і тропарів канону. По 9-ій – світильний свята. Хвалитні стихири свята – 4, Слава, І нині: свята. Після великого славослов’я – тропар свята. Відпуст великий з поминанням свята.

Часи: тропар і кондак свята.

Літургія: тропар і кондак свята. Прокімен, алилуя, причасний – свята. Ап. – 2 Кор. 192 зач.; 11, 5-21. Єв. – Мр. 15 зач.; 4, 1-9.Замість „Достойно” – ірмос свята.


Вересень 6 Субота
6 (24) Св. свщмч. Євтиха.

Вечірня: катизма чергова. На “Господи, взиваю” 6 стихир: 3 свщмч., 3 Октоїха; Сл.: свщмч., І нині: догмат гласу, що віддається. Стиховня Октоїха. По “Отче наш”: тропар свщмч., Сл., І нині: богородичний воскресний за гласом тропаря свщмч. Відпуст великий з поминанням цілого тижня і свщмч.

Утреня: по “Бог Господь”: тропар свщмч. (2), Сл., І нині: богородичний воскресний за гласом тропаря свщмч. Катизми чергові, сідальні Октоїха. Пс. 50. Канон: якщо Господній або Богородичний храм – канонів 3: храму, свщмч. та Октоїха. Якщо храм святого, канонів 3: свщмч., храмового святого та Октоїха. По 9-ій пісні – світильний Октоїха, Сл.: свщмч., І нині: його богородичний. Стиховня Октоїха. По “Отче наш”: тропар свщмч., Сл., І нині: богородичний відпустовий за гласом тропаря свщмч. і за днем тижня. Відпуст великий з поминанням усього тижня і свщмч.

Часи: на 1-му – тропар дня; на 6-му – храму; на 3-му та 9-му – свщмч.

Літургія: вся служба дня. Ап. – 1 Кор. 126 зач.; 2, 6-9. Єв. – Мт. 90 зач.; 22, 15-22.


Вересень 7 Неділя
7 (25) Неділя 13-та по Зісланні Святого Духа. Глас 4. Єв.2.
Повернення мощів св. ап. Вартоломея. Св. ап. Тита.

Вечірня: “Блажен муж”. На “Господи, взиваю” 10 стихир: 4 неділ., 3 ап. Ватоломею, 3 ап. Титу. Сл.: ап. Вартоломею, І нині: догмат гласу. Прокімен дня. Стиховня неділ. По “Отче наш” тропар воскресний, Сл.: апп., І нині: богородичний з неділ. за гласом тропаря апп. Великий відпуст з помин. неділі і апп.

Утреня: по “Бог Господь” тропар воскресний двічі, Сл.: апп., І нині: богородичний з неділ. за гласом Сл. Катизми черг., сідал. неділ., “Ангельський  собор”, іпакой, степенна та прокімен гласу. Єв. Мр. 70 зач.; 16, 1-8. “Воскресіння Христове”. Пс. 50. Стихира неділ. Канони воскресний, Богородиці, ап. Вартоломея і ап. Тита. По 3-ій пісні – кондак-ікос ап. Вартоломея, кондак ап. Тита, сідальний ап. Вартоломея, Слава: сідальний ап. Тита, І нині: богородичний. По 6-ій – кондак-ікос недільні. На 9-ій пісні – “Чеснішу від херувимів”. По 9-ій – «Свят Господь Бог наш» і світильний воскресний, Сл.: апп., І нині: богородичний воскресного світильного. Хвалитних стихир – 8 воскресних, Сл.: стихира євангельська, І нині: “Преблагословенна”. По вел. славослов’ї тропар “Воскресши з гробу”. Відпуст великий з поминанням служби воскресної і апп.

Часи: на всіх тропар воскресний, Слава: на 3-му і 9-му – тропар апп., на 6-му – храму. Кондаки: на 1-му – воскресний, на 3-му – ап. Вартоломею, на 9-му – ап. Титу, на 6-му храму.

Літургія: антифони воскресні або зображальні. Тропар воскресний, Сл.: кондак воскресний, І нині: богородичний з неділ. за гласом Сл. Прокімен воскресний. Ап. – 1 Кор. 116 зач.; 16, 13-24. Алилуя воскр. Єв. – Мт. 87 зач.; 21, 33-42. Причасний «Хваліте».


Вересень 8 Понеділок
8 (26) Тиждень 14-ий по Зісланні Святого Духа.
Свв. мчч. Адріяна й Наталії.

Вечірня: катизми нема. На “Господи, взиваю” 6 стихир: 3 Октоїха; 3 мчч., Сл.: мчч., І нині: богород. за гласом «Слава». Прокімен дня. Стиховня Октоїха. По “Отче наш”: тропар мчч., Сл., І нині: богород. відпустовий за гласом тропаря мчч. і за днем тижня.

Утреня: по “Бог Господь”: тропар мчч. (2), Сл., І нині: богород. відпустовий за гласом тропаря мчч. Катизми чергові, сідальні Октоїха. Канон Октоїха та мчч. По 9-ій пісні – світильний Октоїха, Сл.: світил. мчч., І нині: богородичний. Стиховня Октоїха. По “Отче наш”: тропар мчч., Сл., І нині: богород. за гласом тропаря мчч. і за днем тижня.

Часи: на 1-му – тропар дня; на 6-му – храму; на 3-му та 9-му – мчч.

Літургія: вся служба дня. Ап. – 2 Кор. 195 зач.; 12, 10-19. Єв. – Мр. 17 зач.; 4, 10-23.


Вересень 9 Вівторок
9 (27) Прп. Пімена.

Вечірня: катизма чергова. На “Господи, взиваю” 6 стихир: 3 Октоїха; 3 прп., Сл.: прп., І нині: богород. за гласом «Слава». Прокімен дня. Стиховня Октоїха. По “Отче наш”: тропар прп., Сл., І нині: богород. відпустовий за гласом тропаря прп. і за днем тижня.

Утреня: по “Бог Господь”: тропар прп. (2), Сл., І нині: богород. відпустовий за гласом тропаря прп. Катизми чергові, сідальні Октоїха. Канон Октоїха та прп. По 9-ій пісні – світильний Октоїха, Сл.: світил. прп., І нині: богородичний. Стиховня Октоїха. По “Отче наш”: тропар прп., Сл., І нині: богород. за гласом тропаря прп. і за днем тижня.

Часи: на 1-му – тропар дня; на 6-му – храму; на 3-му та 9-му – прп.

Літургія: вся служба дня. Ап.- 2 Кор.196 зач.; 12, 20-13,2. Єв.- Мр. 17 зач.; 4, 24-34.


Вересень 10 Середа
10 (28) Прп. Мойсея Мурина. Св. Августина, єп. Іппонського. Св. мч. Гебре Михаїла, пресвітера етіопського. Собор прпп. отців Печерських, що спочивають у дальніх печерах.

Вечірня: катизма чергова. На “Господи, взиваю” 6 стихир: 3 прп.; 3 свят., Сл.: свят., І нині: хрестобогород. за гласом «Слава». Прокімен дня. Стиховня Октоїха. По “Отче наш”: тропар прп., Сл. свят., І нині: богород. відпустовий за гласом тропаря свят. і за днем тижня.

Утреня: по “Бог Господь”: тропар прп. (2), Сл. свят., І нині: богород. відпустовий за гласом тропаря свят. Катизми чергові, сідальні Октоїха. Канон Октоїха, прп. та свят. По 9-ій пісні – світильний Октоїха, прп. Сл.: світил. свят., І нині: хрестобогородичний. Стиховня Октоїха. По “Отче наш”: тропар прп., Сл. свят., І нині: богород. за гласом тропаря свят. і за днем тижня.

Часи: на 1-му – тропар дня; на 6-му – храму; на 3-му – прп. та 9-му – свят.

Літургія: вся служба дня. Ап. – 2 Кор. 197 зач.; 13, 3-13. Єв. – Мр. 18 зач.; 4, 35-41.


Вересень 11 Четвер
11 (29) + Усікновення чесної голови чесного і славного пророка, предтечі і Хрестителя Йоана. Піст.

Вечірня: „Блажен муж”. На „Господи, взиваю я” стихир – 8 всі прор. Слава: прор., І нині: 1-й богородичний (догмат) за голосом наславника. Прокімен дня і три читання прор.: Іс. 40:1-3.9, 41:17-18, Малахії 3:1-7.12.22-24, Муд. 4:7.16-5:7. Литія і стиховня прор., зі своїми приспівами. На благословення хлібів: тропар прор., двічі і Богородице Діво. Відпуст великий з поминанням тільки служби прор.

Утреня: по „Бог Господь”: тропар прор. двічі, Слава, І нині: богородичний з недільних, за голосом тропаря прор. Катизми чергові з сідальними прор., також полієлей з величаннями і пополієлейний сідальний прор. Степенна 4-го голосу, перший антифон. Прокімен, Єв. Мт. 57 зач.; 14:1-13. Пс. 50, і стихира прор. Канонів 2: прор. Під час канону відбувається мирування. По 3-ій пісні – сідальний прор. По 6-ій – кондак-ікос прор. По 9-ій – світильний прор. Хвалитні стихири прор. – 4. Слава: прор., І нині: богородичний, за голосом наславника. По великому славослов’ї з трисвятим – тропар прор., Слава, І нині: богородичний з недільних за голосом тропаря прор. Відпуст великий з поминанням тільки служби прор.

Часи: тропар і кондак прор.

Літургія: все – тільки прор. Ап. – Ді. 33 зач.; 13:25-33. Єв. – Мр. 24 зач.; 6:14-30.


Вересень 12 П'ятниця
12 (30) Свв. патріархів Царгородських, Олександра, Йоана і Павла Нового.

Вечірня: катизми нема. На “Господи, взиваю” 6 стихир: 3 Предт.; 3 святт., Сл.: Предт., І нині: хрестобогород. за гласом «Слава». Прокімен дня. Стиховня Октоїха, Сл.: Предтечі, І нині: богородичний. По “Отче наш”: тропар Предт., Сл.: святт., І нині: богород. відпустовий за гласом тропаря святт. і за днем тижня.

Утреня: по “Бог Господь”: тропар Предт. (2), Сл.: святт., І нині: богород. відпустовий за гласом тропаря святт. Катизми чергові, сідальні Октоїха. Канони Октоїха, Предт. та святт. По 3-ій пісні – кондак святт., сідальні Предт. і святт. По 6-ій – кондак-ікос Предт. По 9-ій пісні – світильний Октоїха, Сл.: світил. Предт., І нині: хрестобогородичний. Стиховня Октоїха, Сл.: Предт., І нині: хрестобогор. По “Отче наш”: тропар Предт., Сл.: святт., І нині: богород. за гласом тропаря святт. і за днем тижня.

Часи: на всіх – тропар Предт., на 3-му і 9-му – Слава: святт.; кондаки: на 1-му і 6-му – Предт., на 3-му і 9-му – святт.

Літургія: тропар Предт., Сл.: кондак Предт. І нині: богород. Все інше – дня. Ап. – Гал. 201 зач.; 2, 6-10. Єв. – Мр. 20 зач.; 2,22-24, 35-6,1.


Вересень 13 Субота
13 (31) + Положення чесного пояса Пресвятої Владичиці нашої Богородиці.

Вечірня: „Блажен муж”. На „Господи, взиваю я” – 6 стихир: всі свята. Слава, І нині: свята. Три читання: Бут. 28:10-17, Єзикіїла 43:27-44, Прип. 9:1-11. На стиховні: свята. Тропар: свята. Відпуст великий з поминанням свята.

Утреня: по „Бог Господь”: тропар свята двічі, Слава, І нині: свята. Катизми чергові з сідальними свята, також полієлей з величаннями і пополієлейний сідальний свята. Степенна 4-го голосу, перший антифон. Прокімен, Єв. Лк. 4 зач.; 1:39-49,56. Пс. 50, і стихира свята. Канонів 2: тільки свята. По 3-ій пісні – сідальний свята. По 6-ій – кондак-ікос свята. По 9-ій – світильний свята. Хвалитні стихири свята – 4. Слава, І нині: свята. По великому славослов’ї з трисвятим – тропар свята. Відпуст великий з поминанням тільки служби свята.

Часи: тропар і кондак свята.

Літургія: служба свята. Ап. – Євр. 320 зач.; 9:1-7. Єв. – Лк. 54 зач.; 10:38-42,11:27-28.


Вересень 14 Неділя
14 (1) Неділя 14-та по Зісланні Святого Духа. Глас 5. Єв. 3.
+ Начало Індикта, тобто Нового року. Пам'ять прп. Симеона Стовпника і матері його. Собор Пресвятої Богородиці, що в Міясинах.

Вечірня: “Блажен муж”. На “Господи, взиваю” 10 стихир: 4 неділ., 3 Індикту і 3 прп. Сл.: прп., І нині: догмат гласу. Прокімен дня. 3 читання: Індикту – 2 і прп. – 1: Іс. 61:1-9, Левіт 26:3-25, Муд. 4:7-15. Стиховня неділ., Сл.: прп., І нині: Індикту. По “Отче наш” тропар воскресний, Сл.: прп., І нині: Індикту. Великий відпуст з помин. неділі і прп.

Утреня: по “Бог Господь” тропар воскресний двічі, Сл.: прп., І нині: Індикту. Катизми черг., сідал. неділ., “Ангельський  собор”, іпакой, степенна та прокімен гласу. Єв. Мр. 71 зач.; 16, 9-20. “Воскресіння Христове”. Пс. 50. Стихира неділ. Канони воскресний, Богородиці, Індикту і прп. По 3-ій пісні – кондак Індикту, кондак-ікос прп., сідальні прп. та Індикту. По 6-ій – кондак-ікос воскресний. На 9-ій пісні – “Чеснішу від херувимів”. По 9-ій – «Свят Господь Бог наш» і світильний воскресний, Сл.: прп., І нині: Індикту. Хвалитних стихир 8 – 4 воскресних, 3 Індикту (остання – з приспівом «Тобі належить, Боже, пісня в Сіоні і Тобі воздасться молитва в Єрусалимі») і 1 прп. (поданий на «Слава», з приспівом «Чесна перед Господом смерть преподобних Його»), Сл.: стихира євангельська, І нині: “Преблагословенна”. По вел. славослов’ї тропар «Сьогодні спасіння світу». Відпуст великий з поминанням служби воскресної і прп.

Часи: на всіх тропар воскресний, Слава: на 1-му і 6-му – тропар Індикту, на 3-му і 9-му – прп. Кондаки: на 1-му і 9-му – воскресний, на 3-му – Індикту, на 6-му – прп.

Літургія: антифони воскресні або зображальні. Тропар воскресний, Індикту і прп., кондак недільний, Сл.: кондак прп., І нині: Індикту. Прокімен Індикту і прп. Ап. – 2 Кор. 170 зач.; 1, 21-2, 4. Єв. – Мт. 89 зач.; 22, 1-14. Новоліттю: Ап. – 1 Тим. 282 зач.; 2, 1-7. Єв. – Лк. 13 зач.; 4, 16-22. Причасний Індикту і прп.


Вересень 15 Понеділок
15 (2) Тиждень 15-ий по Зісланні Святого Духа.
Св. мч. Маманта. Прп. Йоана Посника, патр. Царгородського.

Вечірня: катизми нема. На “Господи, взиваю” 6 стихир: 3 мч.; 3 прп., Сл.: прп., І нині: богород. за гласом «Слава». Прокімен дня. Стиховня Октоїха. По “Отче наш”: тропар мч., Сл. прп., І нині: богород. відпустовий за гласом тропаря прп. і за днем тижня.

Утреня: по “Бог Господь”: тропар мч. (2), Сл. прп., І нині: богород. відпустовий за гласом тропаря прп. Катизми чергові, сідальні Октоїха. Канон Октоїха, мч. та прп. По 9-ій пісні – світильний Октоїха, мч. Сл.: світил. прп., І нині: богородичний. Стиховня Октоїха. По “Отче наш”: тропар мч., Сл. прп., І нині: богород. за гласом тропаря прп. і за днем тижня.

Часи: на 1-му – тропар дня; на 6-му – храму; на 3-му – мч. та 9-му – прп.

Літургія: вся служба дня. Ап. – Гал. 202 зач.; 2, 11-16. Єв. – Мр. 21 зач.; 5, 24-34.


Вересень 16 Вівторок
16 (3) Св. свщмч. Антима, єп. Нікомидійського. Прп. Теоктиста, спосника великого Євтимія.

Вечірня: катизма чергова. На “Господи, взиваю” 6 стихир: 3 свщмч.; 3 прп., Сл.: прп., І нині: богород. за гласом «Слава». Прокімен дня. Стиховня Октоїха. По “Отче наш”: тропар свщмч., Сл. прп., І нині: богород. відпустовий за гласом тропаря прп. і за днем тижня.

Утреня: по “Бог Господь”: тропар свщмч. (2), Сл. прп., І нині: богород. відпустовий за гласом тропаря прп. Катизми чергові, сідальні Октоїха. Канон Октоїха, свщмч. та прп. По 9-ій пісні – світильний Октоїха, свщмч. Сл.: світил. прп., І нині: богородичний. Стиховня Октоїха. По “Отче наш”: тропар свщмч., Сл. прп., І нині: богород. за гласом тропаря прп. і за днем тижня.

Часи: на 1-му – тропар дня; на 6-му – храму; на 3-му – свщмч. та 9-му – прп.

Літургія: вся служба дня. Гал. 204 зач.; 2, 21-3, 7. Єв. – Мр. 22 зач.; 6, 1-7.


Вересень 17 Середа
17 (4) Св. свщмч. Вавили, єп. Антіохійського. Св. прор. й боговидця Мойсея.

Вечірня: катизма чергова. На “Господи, взиваю” 6 стихир: 3 свщмч.; 3 прор., Сл.: прор., І нині: хрестобогород. за гласом «Слава». Прокімен дня. Стиховня Октоїха. По “Отче наш”: тропар свщмч., Сл. прор., І нині: богород. відпустовий за гласом тропаря прор. і за днем тижня.

Утреня: по “Бог Господь”: тропар свщмч. (2), Сл. прор., І нині: богород. відпустовий за гласом тропаря прор. Катизми чергові, сідальні Октоїха. Канон Октоїха, свщмч. та прор. По 9-ій пісні – світильний Октоїха, свщмч. Сл.: світил. прор., І нині: хрестобогородичний. Стиховня Октоїха. По “Отче наш”: тропар свщмч., Сл. прор., І нині: богород. за гласом тропаря прор. і за днем тижня.

Часи: на 1-му – тропар дня; на 6-му – храму; на 3-му – свщмч. та 9-му – прор.

Літургія: вся служба дня. Ап. – Гал. 207 зач.; 3, 15-22. Єв. – Мр. 23 зач.; 6, 7-13.


Вересень 18 Четвер
18 (5) Св. прор. Захарії, отця Йоана Предтечі.

Вечірня: катизма чергова. На “Господи, взиваю” 6 стихир: 3 Октоїха; 3 прор., Сл.: прор., І нині: богород. за гласом «Слава». Прокімен дня. Стиховня Октоїха. По “Отче наш”: тропар прор., Сл., І нині: богород. відпустовий за гласом тропаря прор. і за днем тижня.

Утреня: по “Бог Господь”: тропар прор. (2), Сл., І нині: богород. відпустовий за гласом тропаря прор. Катизми чергові, сідальні Октоїха. Канон Октоїха та прор. По 9-ій пісні – світильний Октоїха, Сл.: світил. прор., І нині: богородичний. Стиховня Октоїха. По “Отче наш”: тропар прор., Сл., І нині: богород. за гласом тропаря прор. і за днем тижня.

Часи: на 1-му – тропар дня; на 6-му – храму; на 3-му та 9-му – прор.

Літургія: вся служба дня. Ап. – Гал. 208 зач.; 3, 23-4, 5. Єв. – Мр. 25 зач.; 6, 30-45.


Вересень 19 П'ятниця
19 (6) Спогад про чудо, яке було в Колосах, що в Хонах, від архистратига Михаїла.

Вечірня: катизма чергова. На “Господи, взиваю” 6 стихир: 3 Октоїха; 3 чудо, Сл.: чудо, І нині: хрестобогород. за гласом «Слава». Прокімен дня. Стиховня Октоїха. По “Отче наш”: тропар чудо, Сл., І нині: богород. відпустовий за гласом тропаря чудо і за днем тижня.

Утреня: по “Бог Господь”: тропар чудо (2), Сл., І нині: богород. відпустовий за гласом тропаря чудо. Катизми чергові, сідальні Октоїха. Канон Октоїха та чудо. По 9-ій пісні – світильний Октоїха, Сл.: світил. чудо, І нині: хрестобогород. Стиховня Октоїха. По “Отче наш”: тропар чудо, Сл., І нині: богород. за гласом тропаря чудо і за днем тижня.

Часи: на 1-му – тропар дня; на 6-му – храму; на 3-му та 9-му – чудо.

Літургія: вся служба дня. Ап. – Гал. 210 зач.; 4, 3-21. Єв. – Мр. 26 зач.; 6, 45-53.


Вересень 20 Субота
20 (7) Субота перед Воздвиженням.
Передпразденство Різдва Богородиці. Св. мч. Созонта.

Вечірня: катизма чергова. На „Господи, взиваю я” – 6 стихир: передсвяття – 3 і мч. – 3. Слава: мч., І нині: 1-й богоодичний, що віддається. На стиховні: стихири передсвяття. Тропар мч., Слава, І нині: передсвяття. Відпуст веикий з поминанням служби дня і мч.

Утреня: по „Бог Господь”: тропар передсвяття двічі, Слава: мч., І нині: передсвяття. Катизми 16, 17 і сідальні свята. Псалом 50. Канонів 2: перший передсвяття, другий мч. По 9-ій – світильний мч. Слава, І нині: світильний передсвяття. Стиховня – вся передсвяття. Тропар мч., Слава, І нині: передсвяття.

Часи: на всіх: тропар передсвяття також на 3-му і 9-му ще Слава: мч., кондаки – поперемінно, тобто: на 1-му і 6-му – передсвяття, на 3-му і 9-му – мч.

Літургія: тропар і кондак передсвяття. Прокімен-алилуя й апостол-євангелія суботи перед Воздвиженням. Ап. – 1 Кор. 126 зач.; 2:6-9. Єв. – Мт. 39 зач.; 10:37-11:1.


Вересень 21 Неділя
21 (8) Неділя 15-та по Зісланні Святого Духа, перед Воздвиженням. Глас 6.
+ РІЗДВО ПРЕСВЯТОЇ ВЛАДИЧИЦІ НАШОЇ БОГОРОДИЦІ І ПРИСНОДІВИ МАРІЇ.

Вечірня: „Блажен муж”. На „Господи, взиваю я” – 10 стихир: 4 недільних з октоїха і 6 свята, Слава: І нині: свята. Прокімен дня. Три читання свята: Бут. 28:10-17, Єзикиїла 43:27-44:4. Прип. 9:1-11. На литії всі стихири – свята. На стиховні: стихири недільні. Слава: І нині: свята. На благословенні хлібів: тропар свята тричі. Відпуст великий з поминанням недільним і свята.

Утреня: по „Бог Господь”: тропар недільний двічі, Слава, І нині: свята. Катизми зі звичайними їхніми недільними сідальними октоїха, також полієлей з величаннями, „Ангельський собор”, й іпакой гласу. Всі три сідальні свята. Степенна гласу. Єв. – Лк. 4 зач.; 1, 39-49. 56. «Воскресіння Христове…». Все інше до канону – святу. Канонів 4: недільний, Богородиці октоїха і два свята. Під час канону відбувається мирування. По 3-ій пісні – кондак-ікос воскресний, сідальний свята. По 6-ій – кондак-ікос свята. На 9-ій – „Чеснішу”, по 9-ій – світильний недільний; Слава, І нині: свята. Хвалитних стихир – 8: 4 недільні октоїха і 4 свята (з двома приспівами свята: «Слухай, дочко, і споглянь, і прихили вухо твоє» і «Лицю твоєму помоляться багаті народи»); Слава: свята, І нині: „Преблагословенна”. По великому славослов’ї тропар недільний, «Воскресши із гробу…». Відпуст великий з поминанням недільним і свята.

Часи: на всіх: тропар недільний, Слава, І нині: свята; кондаки – на 1-му і 6-му – недільний, на 3-му і 9-му – свята.

Літургія: антифони воскресні або зображальні. Тропар недільний і свята, Слава: кондак недільний, І нині: кондак свята. Прокімен і алилуя – неділі перед Воздвиженням і свята. Перед Воздвиж. – Ап. – Гал. 215 зач.; 6, 11-18. Єв. – Йо. 9 зач.; 3, 13-17. Богородиці: Ап. – Флп. 240 зач.; 2, 5-11. Єв. – Лк. 54 зач.; 10, 38-42; 11, 27-28. Замість „Достойно” – ірмос 9-ої пісні канону свята з його приспівом. Причасний „Хваліте” і свята.


Вересень 22 Понеділок
22 (9) Тиждень 16-ий по Зісланні Святого Духа.
Свв. і праведних богоотців Йоакима й Анни. Св. мчч. Северіяна.

Вечірня: катизма нема. На „Господи, взиваю я” – 6 стихир: свята – 3 і свв. – 3. Слава: свв., І нині: свята. На стиховні: стихири свята. Тропар свв., Слава, І нині: свята. Відпуст середній з поминанням служби свята і свв.

Утреня: по „Бог Господь”: тропар свята двічі, Слава: свв., І нині: свята. Катизми чергові і сідальний свята. Псалом 50. Канонів 2: перший свята, другий свв. По 9-ій – світильний свв. Слава, І нині: світильний свята. Стиховня – вся свята. Тропар свв., Слава, І нині: свята.

Часи: тропар свята, також на 3-му і 9-му ще Слава: свв., кондаки – поперемінно, тобто: на 1-му і 6-му – свята, на 3-му і 9-му – свв.

Літургія: Тропар і кондак свята. Прокімен, алилуя, причасний – свята. Ап. – Гал. 211 зач.; 4,28-5,10. Єв. – Мр. 27 зач.; 6,54-7,8. Замість „Достойно” – ірмос свята.


Вересень 23 Вівторок
23 (10) Свв. мчцц. Минодори, Митродори й Німфодори.

Вечірня: Катизма чергова. На „Господи, взиваю я” – 6 стихир: свята – 3 і мчцц. – 3. Слава: мчцц., І нині: свята. На стиховні: стихири свята. Тропар мчцц., Слава, І нині: свята. Відпуст середній з поминанням служби свята і мчцц.

Утреня: по „Бог Господь”: тропар свята двічі, Слава: мчцц., І нині: свята. Катизми чергові і сідальний свята. Псалом 50. Канонів 2: перший свята, другий мчцц. По 9-ій – світильний мчцц. Слава, І нині: світильний свята. Стиховня – вся свята. Тропар мчцц., Слава, І нині: свята.

Часи: тропар свята, також на 3-му і 9-му ще Слава: мчцц., кондаки – поперемінно, тобто: на 1-му і 6-му – свята, на 3-му і 9-му – мчцц.

Літургія: Тропар і кондак свята. Прокімен, алилуя, причасний – свята. Ап. – Гал. 212 зач.; 5, 11-21. Єв. – Мр. 28 зач.; 7, 5-16. Замість „Достойно” – ірмос свята.


Вересень 24 Середа
24 (11) Прп. Теодори Олександрійської.

Вечірня: Катизма чергова. На „Господи, взиваю я” – 6 стихир: свята – 3 і прп. – 3. Слава: прп., І нині: свята. На стиховні: стихири свята. Тропар прп., Слава, І нині: свята. Відпуст середній з поминанням служби свята і прп.

Утреня: по „Бог Господь”: тропар свята двічі, Слава: прп., І нині: свята. Катизми чергові і сідальний свята. Псалом 50. Канонів 2: перший свята, другий прп. По 9-ій – світильний прп. Слава, І нині: світильний свята. Стиховня – вся свята. Тропар прп., Слава, І нині: свята.

Часи: тропар свята, також на 3-му і 9-му ще Слава: прп., кондаки – поперемінно, тобто: на 1-му і 6-му – свята, на 3-му і 9-му – прп.

Літургія: Тропар і кондак свята. Прокімен, алилуя, причасний – свята. Ап. – Гал. 214 зач.; 6, 2-10. Єв. – Мр. 29 зач.; 7, 14-24. Замість „Достойно” – ірмос свята.


Вересень 25 Четвер
25 (12) Віддання празника Різдва Богородиці. Св. свщмч. Автонома.

Вечірня: Катизма чергова. На „Господи, взиваю я” – 6 стихир: усі – свята; Слава, І нині: свята. Нема входу, ані читань. Стиховня ціла – свята, з великої вечірні. На кінці: тропар свята один. Відпуст середній з поминанням свята.

Утреня: по „Бог Господь”: тропар свята двічі, Слава, І нині: знову раз. Катизми чергові з сідальними свята і відразу псалом 50 та канон. Канон і все інше до кінця утрені – саме так, як у саме свято. Канон свята. На 9-ій пісні „Чеснішу” не співаємо, але приспіви святкові до ірмосів і тропарів канону. По 9-ій – світильний свята. Хвалитні стихири свята – 4, Слава, І нині: свята. Після великого славослов’я – тропар свята. Відпуст великий з поминанням свята.

Часи: тропар і кондак свята.

Літургія: тропар і кондак свята. Прокімен, алилуя, причасний – свята. Ап. – Еф. 216 зач.; 1, 1-9. Єв. – Мр. 30 зач.; 7, 24-30. Замість „Достойно” – ірмос свята.


Вересень 26 П'ятниця
26 (13) Передпразденство Воздвиження чесного Хреста. Пам'ять оновлення храму св. Воскресення Христа і Бога нашого. Св. свщмч. Корнилія сотника.

Вечірня: катизма чергова. На «Господи, взиваю я» – 6 стихир: Оновленню – З і свщмч 3, Слава: Оновленню, І нині: передсвяття. Прокімен дня, 3 читання Оновленню: 1 Цар. 8:22-23.27-30. Прип. 3:19-23. Прип. 9:1-11. Стиховня передсвяття, Слава: Оновленню, І нині: передсвяття. По «Отче наш» – тропар Оновленню, Слава: свщмч., І нині: передсвяття. Відпуст великий з поминанням свщмч.

Утреня: по «Бог Господь»: тропар Оновлення двічі, Слава: свщмч., І нині: передсвяття. Катизми чергові з сідальними Оновлення й одразу Пс. 50-й і канон. Канонів 3: Оновлення, передсвяття і свщмч. По 3-ій пісні – кондак Оновлення, сідальні Оновлення і свщмч. По 6-ій – інший кондак-ікос Оновлення. По 9-ій – світильний Оновлення, Слава, і нині: передсвяття. Хвалитні стихири – 6 Оновлення Слава: Оновлення, І нині: передсвяття. По великому славослов’ї – тропар Оновлення, Слава: свщмч., І нині: передсвяття. Відпуст великий з поминанням свщмч.

Часи: на всіх: тропар Оновлення, Слава: на 1-му і 6-му – передсвяття, на 3-му і 9-му – свщмч.; кондаки – на 1-му і 9-му – Оновлення, на 3-му – свщмч., на 6-му – передсвяття.

Літургія: По вході – тропар Оновлення і передсвяття, Слава: кондак Оновлення, І нині: кондак передсвяття; все інше – тільки Оновлення. Все інше – Оновлення. Ап. – Євр. 307 зач.; 3:1-4. Єв. – Мт. 67 зач.;16:13-19.


Вересень 27 Субота
27 (14) + ВОЗДВИЖЕННЯ ЧЕСНОГО І ЖИВОТВОРЯЩОГО ХРЕСТА ГОСПОДНЬОГО.

Примітка: Заздалегідь перед богослужінням священик на жертовнику готує чесний Хрест, огортаючи його воздухом з васильками (або квітами).
Перед початком вечірні священик з дияконом стають перед жертовником. Диякон, покадивши чесний Хрест, починає: «Благослови, владико». Священик: «Благословен Бог наш…». Хор: Трисвяте по «Отче наш», тропар Хреста, Слава, І нині: кондак. Під час співу тропарів священик бере на голову чесний Хрест і, випереджуваний свіченосцями і дияконом з кадилом, переносить його на престол, де ставить його (на подушці або таці) на місце Євангелія, яке покладено вгорі, перед кивотом. Перед Хрестом запалюють світильник на цілу ніч (вживши всіх необхідних засобів безпеки). По цьому починається велика вечірня.
Вечірня: На „Господи, взиваю я” – 8 стихир свята. Слава, І нині: свята. Прокімен великий «Бог наш на небі і на землі…». Три читання свята: Вих 15:22-16:1, Прип. 3:11-18, Іс. 60:11-16. На литії всі стихири – свята. На стиховні: стихири свята. На благословенні хлібів: тропар свята тричі. Відпуст великий з поминанням свята.

Утреня: по „Бог Господь”: тропар свята двічі, Слава, І нині: свята. Катизми чергові з сідальними свята, полієлей і величання, і пополієлейний сідальний свята. Степенна 4-го голосу, 1-й антифон. Прокімен і євангелія свята. Єв. – Йо. 42 зач.; 28-36. «Воскресіння Христове…» Псалом 50. Стихира свята. Канон свята. По 3-ій пісні – сідальний свята. По 6-ій – кондак-ікос свята. На 9-ій пісні „Чеснішу” не співаємо, але приспіви святкові до ірмосів і тропарів обох 9-х пісень канону. По 9-ій – світильний свята. Хвалитні стихири свята – 4, Слава, І нині: свята.
Примітка: Під час співу хвалитних священик з дияконом вдягаються в усі ризи. По виголосі «Слава Тобі, що світло нам показав» священик забирає з тетраподу Євангеліє і кладе його на престолі. По цьому бере кадильницю і тричі обкаджує престол з чесним Хрестом. Віддавши кадильницю дияконові, священик бере на голову Хрест і, випереджуваний свіченосцями і дияконом, обходить навколо престол і виходить північними дверима на солею. Ставши перед святими дверима, священик очікує там на завершення великого славослов'я. Після трисвятого і виголосу диякона «Премудрість, прості», священик відходить до тетраподу, кладе на ньому чесний Хрест і обкаджує його навколо, а хор співає тропар свята.
Взявши знову чесний Хрест на голову, священик стає перед тетраподом лицем до сходу і виголошує (або диякон) перше прохання єктенії, по цьому знаменує Хрестом тричі і починає схиляти голову з чесним Хрестом до землі, наскільки можливо. Хор у цьому часі співає 100 або 24 рази «Господи, помилуй», поступово притишуючи голос доти, поки не дійде на середину. Від середини хор поступово підвищує голос, а священик з Хрестом підіймається вгору. Під час співу останніх трьох «Господи, помилуй» священик знову знаменує Хрестом тричі. За цим уставом священик творить піднесення Хреста також з інших боків тетраподу: з південного боку на північ, зі східного на захід, з північного на південь і знову з західного на схід.
Після останнього піднесення хор співає Слава, І нині: кондак свята, а священик кладе чесний Хрест на тетрапод і, навпереміну з хором, співає тричі «Хресту Твоєму поклоняємось, Владико…» з доземними поклонами. По цьому священик цілує Хрест, а за ним і всі люди, а хор співає стихири Хреста «Прийдіть, вірні…». За звичаєм, під час цілування відбувається мирування.
Після стихир – звичайні дві єктенії і відпуст великий з поминанням свята.
Часи: тропар і кондак свята.
Літургія: антифони, вхідне і все інше – свята. Замість трисвятого – «Хресту Твоєму…». Ап. – 1 Кор. 125 зач.; 1, 18-24. Єв. – Йо. 60 зач.; 9, 6-11; 13-20; 25-28; 30-35. Замість „Достойно” – приспів і ірмос свята.
Примітка: За звичаєм, після кожного богослужіння до віддання свята відбувається поклоніння Чесному і Животворящому Хресту.


Вересень 28 Неділя
28 (15) Неділя 16-та по Зісланні Святого Духа, по Воздвиженні. Глас 7. Єв. 5.
Св. влкмч. Микити.

Вечірня: „Блажен муж”. На „Господи, взиваю я” – 10 стихир: октоїха – 3, свята – 3 і влкмч. – 4. Слава: влкмч., І нині: 1-й богородичний голосу, (догмат). Прокімен дня. На стиховні: недільні стихири октоїха, Слава, І нині: свята. Тропар воскресний, Слава: влкмч., І нині: свята. Відпуст великий з поминанням недільним і влкмч.

Утреня: по „Бог Господь”: тропар недільний двічі, Слава: влкмч., І нині: свята. Катизми чергові і сідальні недільні. „Ангельський собор”. Степенна 4-го голосу. Прокімен недільний. Єв. Лк. зач. 113; 24, 12-35. «Воскресіння Христове…» Псалом 50. Стихира недільна. Канонів 4: недільний октоїха, Богородиці октоїха, свята і влкмч. По 3-ій пісні – кондак-ікос свята і влкмч., сідальні влкмч. і свята. По 6-ій – кондак-ікос недільний. На 9-ій – „Чеснішу”, по 9-ій – „Свят Господь Бог наш”, недільний світильний, Слава: влкмч., І нині: свята. Хвалитних стихир – 8: недільних – 4 і свята – 4 (з приспівами «Возносіть Господа Бога нашого і поклоняйтеся підніжжю ніг Його, бо святе воно» і «Бог же – цар наш перше віку, вчинив спасення посеред землі»). Слава: стихира євангельська, І нині: „Преблагословенна”. По славослов’ї – тропар «Сьогодні спасіння світу…». Відпуст великий з поминанням недільним і влкмч.

Часи: тропар недільний, також Слава: на 1-му і 6-му – ще й свята, на 3-му і 9-му – ще й влкмч. Кондак тільки недільний і свята, на 1-му і 6-му – свята, на 3-му і 9-му – недільний.

Літургія: антифони святкові або зображальні. Тропар недільний і свята, Слава: кондак недільний, І нині: свята. Прокімен і алилуя – свята. Ап. – Гал. 203 зач.; 2, 16-20. Єв. - Мр. 37 зач.; 8, 34-9,1. Причасний – „Хваліте” і свята.

Вересень 29 Понеділок
29 (16) Тиждень 17-ий по Зісланні Святого Духа.
Св. влкмчц. Євфимії всехвальної.

Вечірня: Катизми нема. На „Господи, взиваю я” – 6 стихир: свята – 3 і влкмчц. – 3. Слава: влкмчц., І нині: свята. Вхід з кадилом. Великий прокімен. На стиховні: стихири свята. Тропар влкмчц., Слава, І нині: свята. Відпуст середній з поминанням служби свята і влкмчц.

Утреня: по „Бог Господь”: тропар свята двічі, Слава: влкмчц., І нині: свята. Катизми чергові і сідальний свята. Псалом 50. Канонів 2: перший свята, другий влкмчц. По 9-ій – світильний влкмчц. Слава, І нині: світильний свята. Стиховня – вся свята. Тропар влкмчц., Слава, І нині: свята.

Часи: тропар свята, також на 3-му і 9-му ще Слава: влкмчц., кондаки – поперемінно, тобто: на 1-му і 6-му – свята, на 3-му і 9-му – влкмчц.

Літургія: Антифони перших два – з самого свята, третій – загальний з приспівом свята, також і „Прийдіте, поклонімся” з приспівом свята. Тропар свята, Слава, І нині: кондак свята і трисвяте. Прокімен, алилуя і причасний – свята, апостол і євангелія – дня. Ап. – Еф. 219 зач.; 1, 22-2, 3. Єв. – Мр. 48 зач.; 10, 46-52. Замість „Достойно” – ірмос 9-ої пісні канону свята з його приспівом.

Вересень 30 Вівторок
30 (17) Св. мчц. Софії і трьох її дочок, Віри, Надії й Любови.

Вечірня: Катизма чергова. На „Господи, взиваю я” – 6 стихир: свята – 3 і мчц. – 3. Слава: мчц., І нині: свята. На стиховні: стихири свята. Тропар мчц., Слава, І нині: свята. Відпуст середній з поминанням служби свята і мчц.

Утреня: по „Бог Господь”: тропар свята двічі, Слава: мчц., І нині: свята. Катизми чергові і сідальний свята. Псалом 50. Канонів 2: перший свята, другий мчц. По 9-ій – світильний мчц. Слава, І нині: світильний свята. Стиховня – вся свята. Тропар мчц., Слава, І нині: свята.

Часи: тропар свята, також на 3-му і 9-му ще Слава: мчц., кондаки – поперемінно, тобто: на 1-му і 6-му – свята, на 3-му і 9-му – мчц.

Літургія: Антифони перших два – з самого свята, третій – загальний з приспівом свята, також і „Прийдіте, поклонімся” з приспівом свята. Тропар свята, Слава, І нині: кондак свята і трисвяте. Прокімен, алилуя і причасний – свята, апостол і євангелія – дня. Ап. – Еф. 222 зач.; 2, 19-3, 7. Єв. – Мр. 50 зач.; 11, 11-23. Замість „Достойно” – ірмос 9-ої пісні канону свята з його приспівом.

Немає коментарів:

Дописати коментар