пʼятницю, 1 лютого 2013 р.

ВЕРЕСЕНЬ 2013

Вересень 1 Неділя
1 (19) Неділя 10-та по Зісланні Святого Духа. Глас 1. Єв. 10.
Св. мч. Андрея Стратопедарха сотника і тих, що з ним.

Утреня: по „Бог Господь”: тропар недільний двічі, Слава: мч., І нині: свята. Катизми чергові і сідальний недільний. „Ангельський собор”. Прокімен недільний. Єв. – 10, Ів. 66 зач.; 21:1-14. Псалом 50. Канонів 4: перший недільний, другий Богородиці октоїха, третій свята і четвертий мч. На 9-ій – „Чеснішу”, по 9-ій – „Свят Господь Бог наш”, недільний світильний, Слава: мч., І нині: свята. Хвалитних стихир – 8, тобто: недільних – 4 і свята – 4 з двома приспівами. Слава: стихира євангельська, І нині: „Преблагословенна”. По славослов’ї – тропар недільний «Сьогодні спасіння світу». Відпуст великий з поминанням недільним і мч.

Часи: на всіх: тропар недільний, також Слава: на 1-му і 6-му – ще й свята, на 3-му і 9-му – ще й мч. Кондак, тільки недільний і свята, відмовляємо поперемінно, тобто: на 1-му і 6-му – свята, на 3-му і 9-му – недільний.
Літургія: тропар недільний і свята, Слава: кондак недільний, І нині: свята. Прокімен, апостол, алилуя, євангелія і причасний – тільки неділі. Ап. – 1 Кор. 131 зач.; 4, 9-16. Єв. – Мт. 72 зач.; 17, 14-23. Замість „Достойно” – ірмос свята.

Вечірня: Катизми нема. На “Господи взиваю” – 6 стихир: свята – 3 і прор. – 3. Слава: прор., І нині: свята. На стиховні: стихири свята. Тропар прор., Слава, І нині: свята. Відпуст середній з поминанням служби свята і прор.


Вересень 2 Понеділок
2 (20) Тиждень 11-ий по Зісланні Святого Духа.
Св. прор. Самуїла.

Утреня: по „Бог Господь”: тропар свята двічі, Слава: прор., І нині: свята. Катизми чергові і сідальний свята. Псалом 50. Канонів 2: перший свята, другий прор. По 9-ій – світильний прор. Слава, І нині: світильний свята. Стиховня – вся свята. Тропар м прор., Слава, І нині: свята.

Часи: тропар свята, також на 3-му і 9-му ще Слава: прор., кондаки – поперемінно, тобто: на 1-му і 6-му – свята, на 3-му і 9-му – прор.

Літургія: Тропар і кондак свята. Прокімен, алилуя, причасний – свята. Ап. – 2 Кор. 171 зач.; 2, 4-15. Єв. – Мт. 94 зач.; 23, 13-22. Замість „Достойно” – ірмос свята.

Вечірня: Катизма чергова. На “Господи взиваю” – 6 стихир: ап. – 3 і мчц. – 3. Слава: мчц., І нині: свята. На стиховні: стихири свята. Тропар ап., Слава: мчц., І нині: свята. Відпуст середній з поминанням служби свята, ап. і мчц.

Вересень 3 Вівторок
3 (21) Св. ап. Тадея, Св. мчц. Васси.

Утреня: по „Бог Господь”: тропар свята, і тропар ап., Слава: мчц., І нині: свята. Катизми чергові і сідальний свята. Псалом 50. Канонів 3: перший свята, другий ап. і третій мчц. По 9-ій – світильний ап. Слава: мчц., І нині: світильний свята. На стиховні: стихири свята. Тропар ап., Слава: мчц., І нині: свята.

Часи: тропар свята, також на 3-му Слава: ап., на 9-му Слава: мчц., кондаки – поперемінно, тобто: на 1-му і 6-му – свята, на 3-му – ап., на 9-му – мчц.

Літургія: Тропар і кондак свята. Прокімен, алилуя, причасний – свята. Ап. – 2 Кор. 172 зач.; 2, 14-3, 3. Єв. – Мт. 95 зач.; 23, 23-28. Замість „Достойно” – ірмос свята.

Вечірня: Катизма чергова. На “Господи взиваю” – 6 стихир: свята – 3 і мч. – 3. Слава: мч., І нині: свята. На стиховні: стихири свята. Тропар мч., Слава, І нині: свята. Відпуст середній з поминанням служби свята і мч.

Вересень 4 Середа
4 (22) Св. мч. Агатоніка і тих, що з ним.

Утреня: по „Бог Господь”: тропар свята двічі, Слава: мч., І нині: свята. Катизми чергові і сідальний свята. Псалом 50. Канонів 2: перший свята, другий мч. По 9-ій – світильний мч. Слава, І нині: світильний свята. Стиховня – вся свята. Тропар мч., Слава, І нині: свята.

Часи: тропар свята, також на 3-му і 9-му ще Слава: мч., кондаки – поперемінно, тобто: на 1-му і 6-му – свята, на 3-му і 9-му – мч.

Літургія: тропар і кондак свята. Прокімен, алилуя, причасний – свята. Ап. – 2 Кор. 173 зач.; 3, 4-11. Єв. – Мт. 96 зач.; 23, 29-39. Замість „Достойно” – ірмос свята.

Вечірня: Катизма чергова. На “Господи взиваю” – 6 стихир: усі – свята; Слава, І нині: свята. Нема входу, ані читань. Стиховня ціла – свята, з великої вечірні. На кінці: тропар свята один. Відпуст середній з поминанням свята.

Вересень 5 Четвер
5 (23) Віддання празника Успення Богородиці. Св. мчч. Луппа. Св. свщмч. Іринея, єп. Ліонського.

Утреня: по „Бог Господь”: тропар свята двічі, Слава, І нині: знову раз. Катизми чергові з сідальними свята і відразу псалом 50 та канон. Канон і все інше до кінця утрені – саме так, як у саме свято. Канон свята. На 9-ій пісні „Чеснішу” не співаємо, але приспіви святкові до ірмосів і тропарів канону. По 9-ій – світильний свята. Хвалитні стихири свята – 4, Слава, І нині: свята. Після великого славослов’я – тропар свята. Відпуст великий з поминанням свята.

Часи: тропар і кондак свята.

Літургія: тропар і кондак свята. Прокімен, алилуя, причасний – свята. Ап. – 2 Кор. 175 зач.; 4, 1-6. Єв. – Мт. 99 зач.; 24, 13-28. Замість „Достойно” – ірмос свята.

Вечірня: катизма чергова. На “Господи, взиваю” 6 стихир: 3 Октоїха; 3 свщмч., Сл.: свщмч., І нині: хрестобогород. за гласом «Слава». Прокімен дня. Стиховня Октоїха. По “Отче наш”: тропар свщмч., Сл., І нині: богород. відпустовий за гласом тропаря свщмч. і за днем тижня.

Вересень 6 П’ятниця
6 (24) Св. свщмч. Євтиха.

Утреня: по “Бог Господь”: тропар свщмч. (2), Сл., І нині: богород. відпустовий за гласом тропаря свщмч. Катизми чергові, сідальні Октоїха. Канон Октоїха та свщмч. По 9-ій пісні – світильний Октоїха, Сл.: світил. свщмч., І нині: хрестобогородичний. Стиховня Октоїха. По “Отче наш”: тропар свщмч., Сл., І нині: богород. за гласом тропаря свщмч. і за днем тижня.

Часи: на 1-му – тропар дня; на 6-му – храму; на 3-му та 9-му – свщмч.

Літургія: вся служба дня. Ап. – 2 Кор. 177 зач.; 4, 13-18. Єв. – Мт. 100 зач.; 24, 27-33; 42-51.

Вечірня: катизма чергова. На “Господи, взиваю” 6 стихир: 3 апп., 3 Октоїха; Сл.: апп., І нині: догмат 1-го гласу. Стиховня Октоїха. По “Отче наш”: тропар апп., Сл., І нині: богородичний воскресний за гласом тропаря апп. Відпуст великий з поминанням цілого тижня і апп.

Вересень 7 Субота
7 (25) Повернення мощів св. ап. Вартоломея. Св. ап. Тита.

Утреня: по “Бог Господь”: тропар апп. (2), Сл., І нині: богородичний воскресний за гласом тропаря апп. Катизми чергові, сідальні Октоїха. Пс. 50. Канон: якщо Господній або Богородичний храм – канонів 3: храму, апп. та Октоїха. Якщо храм святого, канонів 3: апп., храмового святого та Октоїха. По 9-ій пісні – світильний Октоїха, Сл.: апп., І нині: його богородичний. Стиховня Октоїха. По “Отче наш”: тропар апп., Сл., І нині: богородичний відпустовий за гласом тропаря апп. і за днем тижня. Відпуст великий з поминанням усього тижня і апп.

Часи: на 1-му – тропар дня; на 6-му – храму; на 3-му та 9-му – апп.

Літургія: вся служба дня. Ап. – 1 Кор. 123 зач. 1, 3-9. Єв. – Мт. 78 зач.; 19, 3-12.

Вечірня: “Блажен муж”. На “Господи, взиваю” 10 стихир: 7 неділ., 3 мчч., Сл.: мчч., І нині: догмат 2-го гласу. Прокімен дня. Стиховня неділ. По “Отче наш” тропар воскресний, Сл.: мчч., І нині: богородичний з неділ. за гласом тропаря мчч. Великий відпуст з помин. неділі і мчч.

Вересень 8 Неділя
8 (26) Неділя 11-та по Зісланні Святого Духа. Глас 2. Єв. 11.
Свв. мчч. Адріяна й Наталії.

Утреня: по “Бог Господь” тропар воскресний, Сл.: мчч., І нині: богородичний з неділ. за гласом Сл. Катизми черг., сідал. неділ., “Ангельський собор”, іпакой, степенна та прокімен 2-го гласу. Єв. Йо. 67 зач.; 21, 15-25. “Воскресіння Христове”. Пс. 50. Стихира неділ. Канон воскресний і мчч. На 9-ій пісні – “Чеснішу від херувимів”. По 9-ій – «Свят Господь Бог наш» і світильний воскресний, Сл.: мчч., І нині: богородичний воскресного світильного. Хвалитних стихир – 8 воскресних, Сл.: стихира євангельська, І нині: “Преблагословенна”. По вел. славослов’ї тропар «Воскресши з гробу». Відпуст великий з поминанням служби воскресної і мчч.

Часи: на всіх тропар воскресний, Слава: на 3-му і 9-му – тропар мчч., на 6-му – храму. Кондаки: на 1-му – воскресний, на 3-му і 9-му – мчч., на 6-му храму.

Літургія: антифони воскресні. Тропар воскресний, Сл.: кондак воскресний, І нині: богородичний з неділ. за гласом Сл. Прокімен воскресний. Ап. – 1 Кор. 141 зач.; 9, 2-12. Єв. – Мт. 77 зач.; 18, 23-35. Причасний «Хваліте».

Вечірня: катизми нема. На “Господи, взиваю” 6 стихир: 3 Октоїха; 3 прп., Сл.: прп., І нині: богород. за гласом «Слава». Прокімен дня. Стиховня Октоїха. По “Отче наш”: тропар прп., Сл., І нині: богород. відпустовий за гласом тропаря прп. і за днем тижня.

Вересень 9 Понеділок
9 (27) Тиждень 12-ий по Зісланні святого Духа.
Прп. Пімена.

Утреня: по “Бог Господь”: тропар прп. (2), Сл., І нині: богород. відпустовий за гласом тропаря прп. Катизми чергові, сідальні Октоїха. Канон Октоїха та прп. По 9-ій пісні – світильний Октоїха, Сл.: світил. прп., І нині: богородичний. Стиховня Октоїха. По “Отче наш”: тропар прп., Сл., І нині: богород. за гласом тропаря прп. і за днем тижня.

Часи: на 1-му – тропар дня; на 6-му – храму; на 3-му та 9-му – прп.
Літургія: вся служба дня. Ап. – 2 Кор. 179 зач.; 5, 10-15. Єв. – Мр. 2 зач.; 1, 9-15.

Вечірня: катизма чергова. На “Господи, взиваю” 6 стихир: 3 прп.; 3 свят., Сл.: свят., І нині: богород. за гласом «Слава». Прокімен дня. Стиховня Октоїха. По “Отче наш”: тропар прп., Сл. свят., І нині: богород. відпустовий за гласом тропаря свят. і за днем тижня.

Вересень 10 Вівторок
10 (28) Прп. Мойсея Мурина. Св. Августина, єп. Іппонського. Св. мч. Гебре Михаїла, пресвітера етіопського. Собор прпп. отців Печерських, що спочивають у дальніх печерах.

Утреня: по “Бог Господь”: тропар прп. (2), Сл. свят., І нині: богород. відпустовий за гласом тропаря свят. Катизми чергові, сідальні Октоїха. Канон Октоїха, прп. та свят. По 9-ій пісні – світильний Октоїха, прп. Сл.: світил. свят., І нині: богородичний. Стиховня Октоїха. По “Отче наш”: тропар прп., Сл. свят., І нині: богород. за гласом тропаря свят. і за днем тижня.

Часи: на 1-му – тропар дня; на 6-му – храму; на 3-му – прп. та 9-му – свят.

Літургія: вся служба дня. Ап. – 2 Кор. 180 зач.; 5, 15-21. Єв. – Мр. 3 зач.; 1, 16-22.

Вечірня: „Блажен муж”. На “Господи взиваю” стихир – 8 всі прор. Слава: прор., І нині: 1-й богородичний (догмат) за гласом наславника. Прокімен дня і три читання прп: Іс. 40:1-3, 9, 41:17-18, Муд. 4:7, 16-5:7, Малахії 3:1-7, 12, 22-24. Литія і стиховня прор., зі своїми приспівами. На благословення хлібів: тропар прор., двічі і Богородице Діво. Відпуст великий з поминанням тільки служби прор.

Вересень 11 Середа
11 (29) + Усікновення чесної голови чесного і славного пророка, предтечі і Хрестителя Йоана. Піст.
Утреня: по „Бог Господь”: тропар прор. двічі, Слава, І нині: богородичний з недільних, за гласом тропаря прор. Катизм – 7, 8 з сідальними прор., також полієлей з величаннями і пополієлейний сідальний прор. Степенна 4-го гласу, перший антифон. Прокімен, Єв. Мт. 57 зач.; 14:1-13. Пс. 50, і стихира прор. Канонів 2: тільки прор. По 9-ій – світильний прор. Хвалитні стихири прор. – 4. Слава: прор., І нині: богородичний, за гласом наславника. По великому славослов’ї з трисвятим – тропар прор., Слава, І нині: богородичний з недільних за гласом тропаря прор. Відпуст великий з поминанням тільки служби прор.

Часи: тропар і кондак прор.

Літургія: все – тільки прор. Ап. – Ді. 33 зач.; 13:25-33. Єв. – Мр. 24 зач.; 6:14-30.

Вечірня: катизми нема. На “Господи, взиваю” 6 стихир: 3 Октоїха; 3 святт., Сл.: святт., І нині: богород. за гласом «Слава». Прокімен дня. Стиховня Октоїха. По “Отче наш”: тропар свв., Сл., І нині: богород. відпустовий за гласом тропаря свв. і за днем тижня.

Вересень 12 Четвер
12 (30) Свв. патріархів Царгородських, Олександра, Йоана і Павла Нового.

Утреня: по “Бог Господь”: тропар свв. (2), Сл., І нині: богород. відпустовий за гласом тропаря свв. Катизми чергові, сідальні Октоїха. Канон Октоїха та свв. По 9-ій пісні – світильний Октоїха, Сл.: світил. свв., І нині: богородичний. Стиховня Октоїха. По “Отче наш”: тропар свв., Сл., І нині: богород. за гласом тропаря свв. і за днем тижня.

Часи: на 1-му – тропар дня; на 6-му – храму; на 3-му та 9-му – свв.

Літургія: вся служба дня. Ап. – 2 Кор. 183 зач.; 7, 1-10. Єв. – Мр. 5 зач.; 1, 29-35.

Вечірня: „Блажен муж”. На “Господи взиваю” – 6 стихир: всі свята. Слава, І нині: свята. Три читання: Бут. 28:10-17, Єзикіїла 43:27-44, Прип. 9:1-11. На стиховні: свята. Тропар: свята. Відпуст великий з поминанням свята.

Вересень 13 П'ятниця
13 (31) + Положення чесного пояса Пресвятої Владичиці нашої Богородиці.

Утреня: по „Бог Господь”: тропар свята двічі, Слава, І нині: свята. Катизми чергові з сідальними свята, також полієлей з величаннями і пополієлейний сідальний свята. Степенна 4-го гласу, перший антифон. Прокімен, Єв. Лк. 4 зач.; 1:39-49,56. Пс. 50, і стихира свята. Канонів 2: тільки свята. По 9-ій – світильний свята. Хвалитні стихири свята – 4. Слава, І нині: свята. По великому славослов’ї з трисвятим – тропар свята. Відпуст великий з поминанням тільки служби свята.

Часи: тропар і кондак свята.

Літургія: служба свята. Ап. – Євр. 320 зач.; 9:1-7. Єв. – Лк. 54 зач.; 10:38-42,11:27-28.

Вечірня: Блажен муж. Господи, взиваю я6 стихир: Індикту – 3 і прп – 3, Слава: прп., І нині: Індикту. Три читання: Індикту – 2 і прп. – 1. Іс. 61:1-9, Левіт 26:3-25, Муд. 4:7-15. Стиховня Індикту, Слава: прп., І нині: Індикту. Тропар Індикту, Слава: прп., І нині: Собору Пресвятої Богородиці. Відпуст великий з поминаннями прп. Симеона та інших.

Вересень 14 Субота
14 (1) + Начало Індикта, тобто Нового року. Пам'ять прп. Симеона Стовпника і матері його. Собор Пресвятої Богородиці, що в Міясинах.

Утреня: по Бог Господь: тропар Індикту двічі, Слава: прп., І нині: Собору Пресвятої Богородиці. Катизми чергові. По 1-му стихослов’ї: сідальний Індикту, Слава: прп., І нині: Індикту. По 2-му стихослов’ї: сідальний прп., Слава: мчч., І нині: богородичний; і відразу псалом 50-й та канон. Канонів 3: Індикту, мчч. і прп. По 9-ій – світильний Індикту, Слава: прп., І нині: Індикту. Хвалитних стихир – 4, всі Індикту, Слава: прп., І нині: Індикту. По великому славослов’ї: тропар Індикту, Слава: прп., І нині: Собору. Відпуст великий з поминанням прп. Симеона та інших.

Часи: тропарі на всіх часах: Індикту, Слава: прп.; а кондаки – поперемінно: на 1-му і 6-му – Індикту, на 3-му і 9-му – прп.

Літургія: по вході – тропар Індикту, Собору і прп.; Слава: кондак прп., І нині: Індикту. Все інше – спочатку Індикту, а тоді – прп. Новоліттю: Ап. – 1 Тим. 282 зач.; 2, 1-7. Єв. – Лк. 13 зач.; 4, 16-22. Прп.: Ап. – Кол. 258 зач.; 3, 12-16. Єв. – Мт. 43 зач.; 11, 27-30.
Вечірня: „Блажен муж”. На “Господи взиваю” – 10 стихир: октоїха – 4, мч. – 3, прп. – 3. Слава: прп., І нині: 1-й богородичний гласу, (догмат). На стиховні: недільні стихири октоїха. Тропар воскресний, мч., Слава: прп., І нині: богородичний недільний за гласом тропаря прп. Відпуст великий з поминанням недільним, мч. і прп.

Вересень 15 Неділя
15 (2) Неділя 12-та по Зісланні Святого Духа. Глас 3. Єв. 1.
Св. мч. Маманта. Прп. Йоана Посника, патр. Царгородського.

Утреня: На „Бог Господь”: тропар недільний раз, мч., Слава: прп., І нині: богородичний з недільних, за гласом тропаря прп. Катизми чергові зі звичайними їхніми недільними сідальними октоїха, „Ангельський собор”, мала єктенія з вигласом „Бо благословиться” й іпакой гласу. Степенна чергового гласу Єв. – 1, Мт. 116 зач.; 28, 16-20. і все інше до канону – неділі. Псалом 50. Канонів 4: перший недільний октоїха, другий богородичний, третій мч. і четвертий прп. По 9-ій – недільний світильний, також мч., Слава: прп., І нині: богородичний недільного світильного. Хвалитних стихир недільних октоїха чергового гласу – 8. Слава: стихира євангельська чергова, І нині: „Преблагословенна”. По великому славослов’ї – тропар недільний «Сьогодні спасіння світу». Відпуст великий з поминанням служби недільної, мч. і прп.

Часи: тропар недільний – на всіх часах, також „Слава” на 3-му – мч., на 6-му – храму, на 9-му – прп. Кондаки – поперемінно, тобто: на 1-му – недільний, на 3-му – мч., на 6-му – храму, на 9-му – прп.

Літургія: Антифони недільні. Тропар недільний, Слава: кондак недільний, І нині: кондак богородичний, за гласом наславника кондака недільного. Прокімен, апостол, євангелія і причасний недільні. Ап. – 1 Кор. 158 зач.; 15, 1-11. Єв. – Мт. 79 зач.; 19, 16-26.

Вечірня: катизми нема. На “Господи, взиваю” 6 стихир: 3 свщмч.; 3 прп., Сл.: прп., І нині: богород. за гласом «Слава». Прокімен дня. Стиховня Октоїха. По “Отче наш”: тропар свщмч., Сл. прп., І нині: богород. відпустовий за гласом тропаря прп. і за днем тижня.

Вересень 16 Понеділок
16 (3) Тиждень 13-ий по Зісланні Святого Духа.
Св. свщмч. Антима, єп. Нікомидійського. Прп. Теоктиста, спосника великого Євтимія.

Утреня: по “Бог Господь”: тропар свщмч. (2), Сл. прп., І нині: богород. відпустовий за гласом тропаря прп. Катизми чергові, сідальні Октоїха. Канон Октоїха, свщмч. та прп. По 9-ій пісні – світильний Октоїха, свщмч. Сл.: світил. прп., І нині: богородичний. Стиховня Октоїха. По “Отче наш”: тропар свщмч., Сл. прп., І нині: богород. за гласом тропаря прп. і за днем тижня.

Часи: на 1-му – тропар дня; на 6-му – храму; на 3-му – свщмч. та 9-му – прп.

Літургія: вся служба дня. Ап. – 2 Кор. 186 зач.; 8, 7-15. Єв. – Мр. 11 зач.; 3, 6-12.

Вечірня: катизма чергова. На “Господи, взиваю” 6 стихир: 3 свщмч.; 3 прор., Сл.: прор., І нині: богород. за гласом «Слава». Прокімен дня. Стиховня Октоїха. По “Отче наш”: тропар свщмч., Сл. прор., І нині: богород. відпустовий за гласом тропаря прор. і за днем тижня.

Вересень 17 Вівторок
17 (4) Св. свщмч. Вавили, єп. Антіохійського. Св. прор. й боговидця Мойсея.

Утреня: по “Бог Господь”: тропар свщмч. (2), Сл. прор., І нині: богород. відпустовий за гласом тропаря прор. Катизми чергові, сідальні Октоїха. Канон Октоїха, свщмч. та прор. По 9-ій пісні – світильний Октоїха, свщмч. Сл.: світил. прор., І нині: богородичний. Стиховня Октоїха. По “Отче наш”: тропар свщмч., Сл. прор., І нині: богород. за гласом тропаря прор. і за днем тижня.

Часи: на 1-му – тропар дня; на 6-му – храму; на 3-му – свщмч. та 9-му – прор.

Літургія: вся служба дня. Ап. – 2 Кор. 187 зач.; 8, 16-9, 5. Єв. – Мр. 12 зач.; 3, 13-19.

Вечірня: катизма чергова. На “Господи, взиваю” 6 стихир: 3 Октоїха; 3 прор., Сл.: прор., І нині: хрестобогород. за гласом «Слава». Прокімен дня. Стиховня Октоїха. По “Отче наш”: тропар прор., Сл., І нині: богород. відпустовий за гласом тропаря прор. і за днем тижня.

Вересень 18 Середа
18 (5) Св. прор. Захарії, отця Йоана Предтечі.

Утреня: по “Бог Господь”: тропар прор. (2), Сл., І нині: богород. відпустовий за гласом тропаря прор. Катизми чергові, сідальні Октоїха. Канон Октоїха та прор. По 9-ій пісні – світильний Октоїха, Сл.: світил. прор., І нині: хрестобогородичний. Стиховня Октоїха. По “Отче наш”: тропар прор., Сл., І нині: богород. за гласом тропаря прор. і за днем тижня.

Часи: на 1-му – тропар дня; на 6-му – храму; на 3-му та 9-му – прор.

Літургія: вся служба дня. Ап. – 2 Кор. 189 зач.; 9, 12-10, 7. Єв. – Мр. 13 зач.; 3, 20-27.

Вечірня: катизма чергова. На “Господи, взиваю” 6 стихир: 3 Октоїха і 3 чуда архистратига Михаїла (далі - свята)., Сл., І нині: свята, г. 6, «Радуйтеся разом з нами»1. Прокімен дня. Стиховня Октоїха, Сл., І нині: свята, глас 8, «Як вождь і воєвода»2. По “Отче наш” тр. г. 4, «Небесних воїнств», І нині: богород. за гласом тр. Великий середній з помин свята.

Вересень 19 Четвер
19 (6) Спогад про чудо, яке було в Колосах, що в Хонах, від архистратига Михаїла.

Утреня: по “Бог Господь” тропар свята. (2), Сл., І нині: богород. відпустовий за голосом тропаря свята. Катизми черг., сідал. Октоїха. Канон Октоїха і свята. По 9-ій пісні – світил. Октоїха, Сл.: світил. свята., І нині: богород. світил. свята. Стиховня Октоїха. По “Отче наш”: тр. свята., Сл., І нині: богород. відпустовий за голосом тропаря свята.

Часи: на 1-му – тропар і конд. дня; на 3 та 9 – тр. і конд. свята; на 6-му – тропар і конд. храму.

Літургія: антифони дня. Тр. дня, Сл.: конд. дня, І нині: богород.; все інше також дня. Ап. – 2 Кор.; 190 зач.; 10, 7-18. Єв. – Мр. 14 зач.; 3, 28-35. Відпуст з помин. свята.

Вечірня: Катизма чергова. На “Господи взиваю” – 6 стихир: передсвяття – 3 і мч. – 3. Слава: мч., І нині: передсвяття. На стиховні: стихири передсвяття. Тропар мч., Слава, І нині: передсвяття. Відпуст середній з поминанням служби дня і мч.

Вересень 20 П'ятниця
20 (7) Передсвяття Різдва Богородиці. Св. мч. Созонта.

Утреня: по „Бог Господь”: тропар передсвяття двічі, Слава: мч., І нині: передсвяття. Катизми чергові і сідальні передсвяття. Псалом 50. Канонів 2: перший передсвяття, другий мч. По 9-ій – світильний мч. Слава, І нині: світильний передсвяття. Стиховня – вся передсвяття. Тропар мч., Слава, І нині: передсвяття.

Часи: тропар передсвяття, також на 3-му і 9-му ще Слава: мч., кондаки – поперемінно, тобто: на 1-му і 6-му – передсвяття, на 3-му і 9-му – мч.

Літургія: тропар і кондак передсвяття. Прокімен, алилуя, причасний – дня. Ап. – 2 Кор. 192 зач.; 11, 5-21. Єв. – Мр. 15 зач.; 4, 1-9.

Вечірня: „Блажен муж”. На “Господи взиваю” – 8 стихир свята. Слава, І нині: свята. Прокімен дня. Три читання свята: Бут. 28:10-17, Єзекиїла 43:27-44:4, Прип. 9: 1-11. На литії всі стихири – свята. На стиховні: стихири свята. На благословенні хлібів: тропар свята тричі. Відпуст великий з поминанням свята.

Вересень 21 Субота
21 (8) + РІЗДВО ПРЕСВЯТОЇ ВЛАДИЧИЦІ НАШОЇ БОГОРОДИЦІ І ПРИСНОДІВИ МАРІЇ.

Утреня: по „Бог Господь”: тропар свята двічі, Слава, І нині: свята. Катизми чергові з сідальними свята, полієлей і величання, і пополієлейний сідальний свята. Степенна 4-го гласу, 1-й антифон. Прокімен, євангелія і стихира свята. Єв. – Лк. 4 зач.; 1:39-49,56. Псалом 50. Канон свята. По 9-ій – світильний свята. На 9-ій пісні „Чеснішу” не співаємо, але приспіви святкові до ірмосів і тропарів канону. Хвалитні стихири свята – 4, Слава, І нині: свята. Після великого славослов’я – тропар свята. Відпуст великий з поминанням свята.

Часи: тропар і кондак свята.

Літургія: Антифони повсякденні, тропар, кондак, прокімен, алилуя, причасний свята. Ап. – Флп. 240. зач.; 2:5-11. Єв. – Лк. 54 зач.; 10:38-42,11:27-28. Замість „Достойно” – ірмос свята.

Вечірня: „Блажен муж”. На “Господи взиваю” – 10 стихир: октоїха – 4, свята – 3 і свв. – 3. Слава: свята, І нині: 1-й богородичний гласу, (догмат). На стиховні: недільні стихири октоїха, Слава, І нині: свята. Тропар воскресний, Слава: свв., І нині: свята. Відпуст великий з поминанням недільним і свв.

Вересень 22 Неділя
22 (9) Неділя 13-та по Зісланні Святого Духа, перед Воздвиженням. Глас 4. Єв.2.
Свв. і праведних богоотців Йоакима й Анни. Св. мчч. Северіяна.

Утреня: по „Бог Господь”: тропар недільний двічі, Слава: свв., І нині: свята. Катизми чергові і сідальний недільний. „Ангельський собор”. Степенна 4-го гласу. Прокімен недільний. Єв. – 2, Мр. 70 зач.; 16: 1-8. Псалом 50. Канонів 4: перший недільний октоїха, другий Богородиці октоїха, третій свята і четвертий свв. На 9-ій – „Чеснішу”, по 9-ій – „Свят Господь Бог наш”, недільний світильний, Слава: свв., І нині: свята. Хвалитних стихир – 8, тобто: недільних – 4 і свята – 4 з двома приспівами. Слава: стихира євангельська, І нині: „Преблагословенна”. По славослов’ї – тропар недільний «Воскресши з гробу». Відпуст великий з поминанням недільним і свв.

Часи: тропар недільний, також Слава: на 1-му і 6-му – ще й свята, на 3-му і 9-му – ще й свв. Кондак, тільки недільний і свята, відмовляємо поперемінно, тобто: на 1-му і 6-му – свята, на 3-му і 9-му – недільний.

Літургія: тропар недільний і свята, Слава: кондак недільний, І нині: свята. Прокімен, апостол, алилуя, євангелія неділі перед Воздвиженням. Ап. – Гал. 215 зач.; 6:11-18. Єв. – Ів. 9 зач.; 3:13-17. Причасний –„ Хваліте”.

Вечірня: Катизми нема. На “Господи взиваю” – 6 стихир: свята – 3 і мчцц. – 3. Слава: мчцц., І нині: свята. На стиховні: стихири свята. Тропар мчцц., Слава, І нині: свята. Відпуст середній з поминанням служби свята і мчцц.

Вересень 23 Понеділок
23 (10) Тиждень 14-ий по Зісланні Святого Духа.
Свв. мчцц. Минодори, Митродори й Німфодори.

Утреня: по „Бог Господь”: тропар свята двічі, Слава: мчцц., І нині: свята. Катизми чергові і сідальний свята. Псалом 50. Канонів 2: перший свята, другий мчцц. По 9-ій – світильний мчцц. Слава, І нині: світильний свята. Стиховня – вся свята. Тропар мчцц., Слава, І нині: свята.

Часи: тропар свята, також на 3-му і 9-му ще Слава: мчцц., кондаки – поперемінно, тобто: на 1-му і 6-му – свята, на 3-му і 9-му – мчцц.

Літургія: Тропар і кондак свята. Прокімен, алилуя, причасний – свята. Ап. – 2 Кор. 195 зач.; 12, 10-19. Єв. – Мр. 17 зач.; 4, 10-23. Замість „Достойно” – ірмос свята.

Вечірня: Катизма чергова. На “Господи взиваю” – 6 стихир: свята – 3 і прп. – 3. Слава: прп., І нині: свята. На стиховні: стихири свята. Тропар прп., Слава, І нині: свята. Відпуст середній з поминанням служби свята і прп.

Вересень 24 Вівторок
24 (11) Прп. Теодори Олександрійської.

Утреня: по „Бог Господь”: тропар свята двічі, Слава: прп., І нині: свята. Катизми чергові і сідальний свята. Псалом 50. Канонів 2: перший свята, другий прп. По 9-ій – світильний прп. Слава, І нині: світильний свята. Стиховня – вся свята. Тропар прп., Слава, І нині: свята.

Часи: тропар свята, також на 3-му і 9-му ще Слава: прп., кондаки – поперемінно, тобто: на 1-му і 6-му – свята, на 3-му і 9-му – прп.

Літургія: Тропар і кондак свята. Прокімен, алилуя, причасний – свята. Ап.- 2 Кор.196 зач.; 12, 20-13,2. Єв.- Мр. 17 зач.; 4, 24-34. Замість „Достойно” – ірмос свята.

Вечірня: Катизма чергова. На “Господи взиваю” – 6 стихир: усі – свята; Слава, І нині: свята. Нема входу, ані читань. Стиховня ціла – свята, з великої вечірні. На кінці: тропар свята один. Відпуст середній з поминанням свята.

Вересень 25 Середа
25 (12) Віддання празника Різдва Богородиці. Св. свщмч. Автонома.

Утреня: по „Бог Господь”: тропар свята двічі, Слава, І нині: знову раз. Катизми чергові з сідальними свята і відразу псалом 50 та канон. Канон і все інше до кінця утрені – саме так, як у саме свято. Канон свята. На 9-ій пісні „Чеснішу” не співаємо, але приспіви святкові до ірмосів і тропарів канону. По 9-ій – світильний свята. Хвалитні стихири свята – 4, Слава, І нині: свята. Після великого славослов’я – тропар свята. Відпуст великий з поминанням свята.

Часи: тропар і кондак свята.

Літургія: тропар і кондак свята. Прокімен, алилуя, причасний – свята. Ап. – 2 Кор. 197 зач.; 13, 3-13. Єв. – Мр. 18 зач.; 4, 35-41. Замість „Достойно” – ірмос свята.

Вечірня: катизма чергова. На “Господи, взиваю” 6 стихир: 3 Оновлення; 3 свщнмч., Сл: Оновлення, І нині: передсв. Стиховня передсв., Сл.: Оновлення, І нині: передсв. По “Отче наш”: тропар Оновлення, Сл.: свщнмч., І нині: тропар передсв. Відпуст середній з помин. Оновлення і свщнмч.

Вересень 26 Четвер
26 (13) Передсвяття Воздвиження чесного Хреста. Пам'ять оновлення храму св. Воскресення Христа і Бога нашого. Св. свщмч. Корнилія сотника.

Утреня: по “Бог Господь” тропар Оновлення (2), Сл.: свщнмч., І нині: передсв. Катизми черг., сідал. Оновлення. Пс. 50. Канонів 3: Оновлення, передсв. та свщнмч. Катавасія “Хрест накреслив”. По 3-ій – кондак і сідал. Оновлення, Сл.: сідал. свщнмч., І нині: сідал. Оновлення. По 6-ій – конд.-ікос Оновлення По 9-ій – світил. Оновлення, Сл., І нині: світил. передсв. Хвалитних стихир 6 – Оновлення, Сл.: Оновлення, І нині: передсв. По вел. славослов’ї тр. Оновлення, Сл.: свщнмч., І нині: тропар передсв. Відпуст великий як на Вечірні.

Часи: на всіх тропар Оновлення, Сл.: на 1-му та 6-му – тропар передсв.; на 3-му та 9-му – тр. свщнмч. Кондаки: на 1-му та 9-му – Оновлення; на 3-му – свщнмч.; на 6-му – передсв.

Літургія: тропар Оновлення і передсв., Сл.: кондак Оновлення, І нині: конд. передсв.; прокімен, алилуя і причасний – Оновлення. Передсв.: 1 Кор. 126 зач.; 2, 6-9. Єв. – Мт. 39 зач.; 10, 37-11,1.

Вечірня: „Блажен муж”. На “Господи взиваю” – 8 стихир свята. Слава, І нині: свята. Прокімен дня. Три читання свята: Іс. 60:11-16, Вих 15:22-16:1, Прип. 3: 13-16,8:6. На литії всі стихири – свята. На стиховні: стихири свята. На благословенні хлібів: тропар свята тричі. Відпуст великий з поминанням свята.

Вересень 27 П'ятниця
27 (14) + ВОЗДВИЖЕННЯ ЧЕСНОГО І ЖИВОТВОРЯЩОГО ХРЕСТА ГОСПОДНЬОГО. Строгий піст.

Утреня: по „Бог Господь”: тропар свята двічі, Слава, І нині: свята. Катизми 19, 20 з сідальними свята, полієлей і величання, і пополієлейний сідальний свята. Степенна 4-го гласу, 1-й антифон. Прокімен, євангелія і стихира свята. Єв. – Йо. 42 зач.; 28-36. Псалом 50. Канон свята. На 9-ій пісні „Чеснішу” не співаємо, але приспіви святкові до ірмосів і тропарів канону. По 9-ій – світильний свята. Хвалитні стихири свята – 4, Слава, І нині: свята. Після великого славослов’я – тропар свята. Відпуст великий з поминанням свята.

Примітка: За нашим звичаєм після кожного аж богослужіння до віддання свята відбувається поклоніння Чесному і Животворящому Хресту.

Часи: тропар і кондак свята.

Літургія: антифони, вхідне і все інше – свята. Ап. – 1 Кор. 125 зач.; 1, 18-24. Єв. – Йо. 60 зач.; 9, 6-11; 13-20; 25-28; 30-35. Замість „Достойно” – ірмос свята.

Вечірня: Катизми нема. На “Господи взиваю” – 6 стихир: свята – 3 і влкмч. – 3. Слава: прпмч., І нині: догмат, що віддається. Вхід з кадилом. Великий прокімен. На стиховні: стихири свята. Тропар влкмч., Слава, І нині: свята. Відпуст великий з поминанням служби свята і влкмч.

Вересень 28 Субота
28 (15) Субота по Воздвиженні.
Св. влкмч. Микити.

Утреня: по „Бог Господь”: тропар свята двічі, Слава: влкмч., І нині: свята. Катизми чергові і сідальний свята. Псалом 50. Канонів 2: перший свята, другий влкмч. По 9-ій – світильний влкмч. Слава, І нині: світильний свята. Стиховня – вся свята. Тропар влкмч., Слава, І нині: свята.

Часи: тропар свята, також на 3-му і 9-му ще Слава: влкмч., кондаки – поперемінно, тобто: на 1-му і 6-му – свята, на 3-му і 9-му – влкмч.

Літургія: Антифони перших два – з самого свята, третій – загальний з приспівом свята, також і „Прийдіте, поклонімся” з приспівом свята. Тропар свята, Слава, І нині: кондак свята і трисвяте. Прокімен, алилуя і причасний – свята, апостол і євангелія – дня. Субота по Воздвиженні: Ап. – 1 Кор. 125 зач.; 1, 26-29. Єв. – Йо. 30 зач.; 8, 21-30.Замість „Достойно” – ірмос 9-ої пісні канону свята з його приспівом.

Вечірня: „Блажен муж”. На “Господи взиваю” – 10 стихир: октоїха – 4, свята – 3 і влкмчц. – 3. Слава: свята, І нині: 1-й богородичний гласу, (догмат). На стиховні: недільні стихири октоїха, Слава, І нині: свята. Тропар воскресний, Слава: влкмчц., І нині: свята. Відпуст великий з поминанням недільним і влкмчц.

Вересень 29 Неділя
29 (16) Неділя 14-та по Зісланні Святого Духа, по Воздвиженні. Глас 5. Єв. 3.
Св. влкмчц. Євфимії всехвальної.

Утреня: по „Бог Господь”: тропар недільний двічі, Слава: влкмчц., І нині: свята. Катизми чергові і сідальний недільний. „Ангельський собор”. Степенна 4-го гласу. Прокімен недільний. Єв. – 3, Мр. 71 зач.; 16: 9-20. Псалом 50. Канонів 4: перший недільний октоїха, другий Богородиці октоїха, третій свята і четвертий влкмчц. На 9-ій – „Чеснішу”, по 9-ій – „Свят Господь Бог наш”, недільний світильний, Слава: свв., І нині: свята. Хвалитних стихир – 8, тобто: недільних – 4 і свята – 4 з двома приспівами. Слава: стихира євангельська, І нині: „Преблагословенна”. По славослов’ї – тропар недільний «Сьогодні спасіння світу». Відпуст великий з поминанням недільним і влкмчц.

Часи: тропар недільний, також Слава: на 1-му і 6-му – ще й свята, на 3-му і 9-му – ще й влкмчц. Кондак, тільки недільний і свята, відмовляємо поперемінно, тобто: на 1-му і 6-му – свята, на 3-му і 9-му – недільний.

Літургія: тропар недільний і свята, Слава: кондак недільний, І нині: свята. Прокімен, апостол, алилуя, євангелія неділі по Воздвиженні. Ап. – Гал. 203 зач.; 2, 16-20. Єв. - Мр. 37 зач.; 8, 34-9,1.Причасний –„ Хваліте”.

Вечірня: Катизми нема. На “Господи взиваю” – 6 стихир: свята – 3 і мчц. – 3. Слава: мчц., І нині: свята. Вхід з кадилом. Великий прокімен. На стиховні: стихири свята. Тропар мчц., Слава, І нині: свята. Відпуст середній з поминанням служби свята і мчц.

Вересень 30 Понеділок
30 (17) Тиждень 15-ий по Зісланні Святого Духа.
Св. мчц. Софії і трьох її дочок, Віри, Надії й Любови.

Утреня: по „Бог Господь”: тропар свята двічі, Слава: мчц., І нині: свята. Катизми чергові і сідальний свята. Псалом 50. Канонів 2: перший свята, другий мчц. По 9-ій – світильний мчц. Слава, І нині: світильний свята. Стиховня – вся свята. Тропар мчц., Слава, І нині: свята.

Часи: тропар свята, також на 3-му і 9-му ще Слава: мчц., кондаки – поперемінно, тобто: на 1-му і 6-му – свята, на 3-му і 9-му – мчц.

Літургія: Антифони перших два – з самого свята, третій – загальний з приспівом свята, також і „Прийдіте, поклонімся” з приспівом свята. Тропар свята, Слава, І нині: кондак свята і трисвяте. Прокімен, алилуя і причасний – свята, апостол і євангелія – дня. Ап. – Гал. 202 зач.; 2, 11-16. Єв. – Мр. 21 зач.; 5, 24-34. Замість „Достойно” – ірмос 9-ої пісні канону свята з його приспівом.

Вечірня: Катизма чергова. На “Господи взиваю” – 6 стихир: свята – 3 і прп. – 3. Слава: прп., І нині: свята. На стиховні: стихири свята. Тропар прп., Слава, І нині: свята. Відпуст середній з поминанням служби свята і прп.
1 Див. Молитвослов, с. 1061.
2 Див.: Молитвослов, с. 1063.

Немає коментарів:

Дописати коментар